Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi pidätti epäillyn Isis-miehen Vaasan seudulla – epäillään murhasta ja törkeästä sotarikoksesta

Pidätys liittyy samaan joukkomurhaan, josta on vangittu jo kaksi irakilaismiestä.

Kotimaa
 

Tampere

Keskusrikospoliisi on pidättänyt keskiviikkona Vaasan seudulla miehen, jota epäillään terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja törkeästä sotarikoksesta. Kiinniotto sujui rauhallisesti.

Epäilty teko on poliisin mukaan tehty osana vuoden 2014 Camp Speicherin joukkomurhaa, jossa Isis-joukot ja heidän liittolaisensa surmasivat eri arvioiden mukaan 1 000–1 700 Irakin armeijan sotilaskoulutuksessa ollutta miestä.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jari Räty ei toistaiseksi kommentoi millaisesta murhasta, tekotavasta tai uhrien määrästä on kyse. Miehen jäljille johti hänen mukaansa poliisin oma tiedonhankinta Suomessa sekä tiedot Irakin viranomaisilta, jotka tutkivat joukkomurhaa.

Nyt pidätetty epäilty mies on poliisin mukaan 24-vuotias irakilainen, joka tuli Suomeen viime vuoden syksyllä, mutta tiedotuskäytäntönsä mukaan poliisi ei kerro, tuliko mies turvapaikanhakijana vai ei.

Tapaus liittyy osin jo aiemmin krp:n tutkimaan tapaukseen, jossa Pirkanmaan käräjäoikeus vangitsi kaksi irakilaismiestä yhdestätoista murhasta epäiltyinä joulukuussa. Nämä jo aiemmin vangitut kaksoset ja nyt pidätetty mies eivät silti välttämättä edes tunne toisiaan.

”En osaa sanoa, tuntevatko he toisiaan. Tapahtumassa oli mukana Isis, mutta sen mukana oli myös paikallisia Baath-puolueeseen kuuluvia heimoja, jotka tulivat Isisin liittolaisiksi Irakin armeijaa vastaan”, Räty sanoo.

Krp tekee esitutkinnassa yhteistyötä Irakin viranomaisten kanssa. Keskusrikospoliisin tutkijat ovat käyneet kaksi kertaa Irakissa. Yhteistyö on sujunut Rädyn mukaan hyvin oloihin nähden.

”Irakissa myös sikäläiset viranomaiset ovat meidän pyynnöstämme tehneet kuulusteluja, joissa me olemme olleet mukana”, Räty sanoo.

Poliisilla on vielä kuulusteluja tekemättä niin Suomessa kuin Irakissakin. Räty ei kerro, millaista näyttöä tuoreessa tapauksessa miestä vastaan on saatu. Aiemmassa tapauksessa yksi olennainen osa näyttöä on joukkomurhan aikana kuvattu propagandavideo.

Jo viime vuonna julki tullut epäily on vakavin terrorismiin liittyvä tutkinta Suomessa koskaan. Irakilaisia kaksosmiehiä epäillään murhista Isisin propagandavideon vuoksi. Heidän epäillään esiintyvän siinä, minkä miehet taas kiistävät.

Poliisi ei ole kommentoinut videon tarkkaa sisältöä eikä sitä, millaisessa roolissa miehet siinä esiintyvät. Käräjäoikeus vangitsi miehet vahvemmalla todennäköisin syin -perusteella.

Vain muutama päivä sitten Irakista tuli uutinen, jonka mukaan Irak hirtti 36 samasta Speicherin joukkomurhasta tuomittua miestä vankilassa uhrien omaisten läsnä ollessa. Isis ilmoittautui tekijäksi ja haudat löydettiin, kun järjestö oli joutunut vetäytymään alueelta.

”Se ei sinänsä vaikuta meidän tutkintaamme. Se on heidän oma tutkintansa ja he ovat toimeenpanneet näitä tuomioita. Asialla ei ole suoranaista vaikutusta tänne.”

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat