Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Orpo perää hallitukselta päätöksiä työllisyyspaketista – ”Pienipalkkaisen työn vastaanottamisen täytyy olla mahdollista”

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) mukaan budjettiriihessä hyväksyttävän työllisyyspaketin vaikutusten täytyy näkyä jo ensi keväänä.

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Valtiovarainministeri Petteri Orpon mukaan kokoomus on ”valmis harkitsemaan kaikkia keinoja, joilla kyetään luomaan Suomeen uusia yksityisen sektorin työpaikkoja”.
Valtiovarainministeri Petteri Orpon mukaan kokoomus on ”valmis harkitsemaan kaikkia keinoja, joilla kyetään luomaan Suomeen uusia yksityisen sektorin työpaikkoja”. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Valtiovarainministeri Petteri Orpo ( kok) peräänkuuluttaa hallitukselta päätöksiä uusista toimenpiteistä työllisyyden hyväksi. Salossa, kokoomuksen eduskuntaryhmän kesäkokouksessa keskiviikkona puhunut Orpo muistutti, että hallituksen täytyy kyetä tekemään nyt päätökset, jotka uskottavalla tavalla lisäävät työllisyyttä ja vähentävät työttömyyttä.

”Kokoomus on valmis harkitsemaan kaikkia keinoja, joilla kyetään luomaan Suomeen uusia yksityisen sektorin työpaikkoja”, Orpo vakuuttaa.

”Konkreettisia päätöksiä täytyy riihestä tulla ja päätösten vaikutuksia täytyy näkyä jo ensi keväänä. Mutta on selvää, että osa päätöksistä vaatii jatkoselvityksiä”, hän lisää.

Hallitus keskustelee työllisyyspaketin ehdotuksista huomenna torstaina työmarkkinajärjestöjen kanssa. Orpon mukaan järjestöiltä kerätään vielä ideoita, mutta hallitus testaa myös omia ehdotuksiaan järjestöjen kanssa.

Orpo myöntää, että osa ehdotuksista vaatii laajempaa yhteiskunnallista tukea.

”Vetoankin työmarkkinajärjestöihin, että katsotaan avoimesti, mitä voisimme tehdä työttömien hyväksi. Monet kysymykset, esimerkiksi kohtaanto-ongelma ovat vaan niin monimutkaisia, että yksinkertaisia ratkaisuja ei ole.”

”Uusia päätöksiä tarvitaan siksi, että talous- ja työllisyyskehityksemme ei ole ollut sellainen, kuin hallitusohjelman perustaan kirjoitettiin. Jos se ei toteudu, joudumme silloin edelleen karsimaan hyvinvointiyhteiskuntaa”, Orpo varoittaa.

Orpon mukaan olisi surullista, varsinkin satojentuhansien työttömien kannalta, jos päätöksiä ei budjettiriihessä synny.

”Luotan työmarkkinajärjestöjen vastuullisuuteen, että ratkaisuja aikaansaadaan. Työllistymisen esteitä on purettava , jotta mahdollisimman moni työtön pääsee työelämään.”

Orpon mukaan hallituksen pöydässä on jopa kymmeniä erilaisia keinoja, joilla työllisyyttä kyetään vahvistamaan. Hän ei kuitenkaan vielä niiden sisältöä paljasta.

”Pulaa ehdotuksista ei ole. Keskeistä työllisyyspaketissa on se, miten pystymme edistämään sitä, että työn vastaanotto kannattaa ja miten pystymme esimerkiksi paremmin auttamaan työvoimapalveluilla työttömiä saamaan työtä”, Orpo mainitsee.

Työmarkkinoiden joustavuutta on Orpon mukaan edelleen lisättävä, työllistämisen kynnystä alennettava ja työpaikoilla on jatkossa kyettävä sopimaan joustavasti työehdoista ja palkoista.

”Kannustinloukut ja asumisen korkea hinta ovat vakava ongelma, joiden vuoksi monen työn tekeminen ei yksinkertaisesti ole työttömän näkökulmasta mahdollista. Sosiaaliturvaa, verotusta ja esimerkiksi päivähoitomaksuja on katsottava kokonaisuutena siten, että pienipalkkaisenkin työn vastaanottaminen on työttömälle mahdollista”, Orpo sanoi.

”Meidän on uudistettava myös työnvälitystä siten, ettei ketään jätetä oman onnensa nojaan. Työttömille on tarjottava heti työttömyyden alkaessa vahvaa tukea, jotta kukaan ei ajaudu pysyvästi työelämän ulkopuolelle, mistä usein seuraa myös esimerkiksi elämänhallinnan menettämistä”, Orpo sanoo.

Kokoomukselle on Orpon mukaan kynnyskysymys, että hallitusohjelmaa noudatetaan. Siksi budjettiriihen tärkein asia on juuri hallituksen työllisyyspaketti.

Orpo muistuttaa, että vaikka taloudessa on näkyvissä joitain myönteisiä merkkejä, talouden tila on edelleen huolestuttava.

”Tulevina päivinä ja viikkoina punnitaan, kykeneekö tämä hallitus pitämään kiinni ohjelmastaan. Kyse on siitä, saammeko Suomen suunnan kääntymään. Ilman uusia, työllisyyttä vahvistavia uudistuksia tämä ei tapahdu”, Orpo sanoi.

”Kilpailukykysopimus on askel oikeaan suuntaan. Seuraava välttämätön askel on uuteen vientivetoiseen palkkamalliin siirtyminen.”

Orpo korosti puheessaan myös välttämättömyyttä löytää EU:lle uusi suunta ja selkeä yhteinen ajatus brexitin jälkeen. Keskusteluun tarvitaan myös tavalliset suomalaiset mukaan.

”Tarvitsemme yhteistä eurooppalaista keskustelua unionin suunnasta ja tulevaisuudesta. Keskustelu EU:n tulevaisuudesta ei voi rajoittua vain valtionpäämiesten pöytiin. Jos haluamme, että EU nauttii kansalaisten luottamusta, niin tässä keskustelussa sekä median että kansalaisyhteiskunnan on oltava voimakkaasti mukana.”

Orpon mukaan jo syksyllä käynnistyvässä keskustelussa EU:n suunnasta on vältettävä esityksiä, jotka jakaisivat EU:ta.

”Nyt olisi päinvastoin työskenneltävä EU:n yhtenäisyyden vahvistamiseksi. Eurooppalaiset odottavat käytännöllisiä ratkaisuja meitä kohtaaviin ongelmiin. Eli ratkaisuja talouskasvun vahvistamiseksi, turvallisuuden lisäämiseksi ja muuttoliikkeen hallitsemiseksi.”

Tärkeää EU:n toimivuuden varmistamiseksi on Orpon mukaan se, että kaikki EU:ssa, Suomi mukaan lukien, noudattavat yhteisiä sääntöjä.

”Yksi eniten kritiikkiä herättävistä asioista EU:ssa on ollut tunne siitä, että kaikkia jäsenmaita eivät sido yhteiset säännöt. Suomi edellyttää, että esimerkiksi yhdessä sovittuja euroalueen taloussääntöjä noudatetaan. Eurojärjestelmä vastaa suomalaisten oikeustajua vain, jos jokainen kansallisvaltio vastaa veloistaan itse.”

Orpon mukaan Suomessa on laaja tuki EU:n turvallisuus- ja puolustuspolitiikan syventämiselle. EU:n pitää puhua kuitenkin kaikessa yhdellä äänellä.

”Yhdellä äänellä puhuminen eli yhtenäisyys on ehdoton edellytys sille, että EU kykenee toimimaan tehokkaasti kolmansien maiden suuntaan. Ukrainan kriisin kohdalla tämä onnistui hyvin Venäjän suuntaan. Suomella on erityinen intressi vaalia unionin yhtenäisyyttä ulkosuhteissa.”

Orpo painottaa, että kokoomus on avoimesti kansainvälinen ja Eurooppa-myönteinen puolue.

”Vahva ja toimiva EU on Suomen etu. Suomen linjasta ei saa syntyä epäselvyyttä. Suomalaisten vahva enemmistö antaa tukensa Suomen EU-jäsenyydelle. Kansanäänestyksellä leikittely ei sovi tähän aikaan. Se ei ole Suomen edun mukaista.”

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat