Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Autovarkaat veivät eniten Toyotoja – varkausmäärä vakiintunut alhaiselle tasolle

”Joka vuosi on maalailtu piruja seinille, että milloin tilanne kääntyy pahemmaksi, mutta niin ei ole tapahtunut”, sanoo vakuutusalan asiantuntija.

Kotimaa
 
Timo Jaakonaho / Lehtikuva
Suomessa varastettiin keskusrikospoliisin mukaan tammi-kesäkuussa 832 henkilöautoa.
Suomessa varastettiin keskusrikospoliisin mukaan tammi-kesäkuussa 832 henkilöautoa. Kuva: Timo Jaakonaho / Lehtikuva

Henkilöautojen ja muiden ajoneuvojen varkauksien määrä näyttää vakiintuneen Suomessa muihin Euroopan maihin verrattuna alhaiselle tasolle. Tänä vuonna autovarkauksia on tapahtunut hieman vähemmän kuin viime vuonna.

Varkaat veivät keskusrikospoliisin mukaan tammi–kesäkuussa 832 henkilöautoa, kun viime vuoden vastaavana aikana määrä oli 966.

Keskusrikospoliisin rikosylikonstaapeli Jari Tiainen sanoo, ettei puolen vuoden tietojen perusteella kannata kuitenkaan tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä autovarkaustilanteen kehityksestä.

Autovarkaudet eivät ole viime vuosina enää vähentyneet Suomessa yhtä voimakkaasti kuin aiemmin.

Tiaisen mukaan autojen ja muiden ajoneuvojen varkauksissa pahimmat vuodet osuivat vuosituhannen vaihteen aikaan 1999–2000. Tuolloin vuosittain varastettiin noin 20 000 ajoneuvoa.

”Varkauksien määrässä tapahtui suurin pudotus vuosina 2001–2009”, Tiainen huomauttaa. ”Viimeiset kaksi ja puoli, kolme vuotta ajoneuvovarkauksien määrät ovat pysyneet aika tasaisina. Muutoksia ei ole tapahtunut tilastollisesti juuri mihinkään suuntaan.”

Henkilöautoja varastettiin keskusrikospoliisin tietojen mukaan viime vuonna 1 932 kappaletta. Eniten vietiin automerkeistä Toyotoja ja Nissaneita.

Tiaisen mukaan autovarkauksien määrää voi pitää erittäin pienenä, sillä Suomessa oli viime vuonna rekisterissä noin 3,2 miljoonaa henkilöautoa.

”Aika pieni prosentti joutuu rikoksen kohteeksi”, Tiainen sanoo.

Suomen autovarkaustilanne on poikkeuksellisen hyvä verrattuna moneen muuhun Euroopan maahan.

”Kollegat ihmettelevät ulkomailla, miten Suomessa voi olla näin vähän autovarkauksia”, sanoo vahingontorjunta- ja turvallisuusasioista vastaava johtaja Risto Karhunen Finanssialan keskusliitosta.

”Joka vuosi on maalailtu piruja seinille, että milloin tilanne kääntyy pahemmaksi, mutta niin ei ole tapahtunut. Alan uskoa, että tilanne pysyy tällaisena”, Karhunen kertoo.

Hänen mukaansa Suomessa autovarkauksia on viime vuosikymmeninä vähentänyt muun muassa käynnistyksenestolaitteiden yleistyminen sekä se, että selvästi aiempaa harvemmat nuoret varastavat autoja hetkellisiä huviajeluja varten.

Lisäksi Suomen sijainti meren ja Venäjän-rajan välissä ehkäisee Karhusen mukaan kansainvälistä autovarkausrikollisuutta. Hän antaa kiitosta myös viranomaisille, jotka ovat pystyneet selvittämään ajoneuvojen varkauksia.

Esimerkiksi Ruotsissa on varastettu selvästi enemmän uusia ja arvokkaita autoja kuin Suomessa.

Keskusrikospoliisin Jari Tiainen kertoo, että 80 prosenttia Suomen autovarkauksista kohdistuu sellaisiin vanhoihin autoihin, joissa ei ole käynnistyksenestolaitetta. Uudet ja arvokkaat autot saavat yleensä olla rauhassa varkailta lukuun ottamatta yksittäisiä poikkeuksia.

”Arvoautoihin ei ole kohdistunut rikossarjoja viime eikä tänä vuonna”, Tiainen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat