Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myös rahoitusala pääsi kiky-sopuun – sadan miljoonan euron lisäkevennykset tuloveroon hyvin lähellä

Jos rahoitus- ja apteekkialan liittojen hallinnot hyväksyvät neuvottelutulokset, tuloverotus kevenee ensi vuonna 515 miljoonalla eurolla 415 miljoonan euron sijaan.

Kotimaa
 
Tästä on kyse

Kikyn loppurutistus

 Kilpailukykysopimuksen kattavuus ratkaisee tuloveronkevennysten koon.

 Mukana on jo Elinkeinoelämän keskusliiton laskelmien mukaan noin 87 prosenttia palkansaajista, mikä tarkoittaisi 415 miljoonan euron kevennyksiä. 90 prosenttia nostaisi ne 515 miljoonaan euroon.

 Jos rahoitus- ja apteekkialan neuvottelutulokset menevät vielä läpi liittojen hallinnossa, 90 prosentin vaatimus täyttyy suurin piirtein.

Rahoitusala pääsi keskiviikkoiltana sopuun kilpailukykysopimuksen soveltamisesta. Neuvottelutulos vaatii tosin vielä liittojen hallintojen hyväksynnän.

”Hallituksemme on tätä huomenna päättämässä. Katsotaan, miten neuvottelutulokseen suhtaudutaan, mutta toivon, että hyväksyntä saadaan”, sanoo Nordean työntekijöitä edustavan Nousun toiminnanjohtaja Minna Ahtiainen.

Suurin vääntö neuvotteluissa käytiin juuri Nordean työntekijöiden lisäeläkkeistä. Tosin Ahtiainen korostaa, että kiista lisäeläkkeistä koskee myös muiden pankkien työntekijöitä.

Finanssialan keskusliiton FK:n puolesta neuvotteli palvelualojen työnantajia edustava Palta. Paltan työmarkkinajohtaja Tuomas Aarto on myös optimistinen neuvottelutuloksen hyväksynnän suhteen.

”Olen luottavainen, että lopputulos kelpaa eri liittojen hallituksille. FK kokoontuu huomenna päättämään, hyväksyykö se sopimuksen”, Aarto kertoo.

Myös ylempiä toimihenkilöitä edustavan YTN:n ja ammattiliitto Pron pitää hyväksyttää sopimus hallituksillaan. Pro aikoo äänestää neuvottelutuloksesta tämän viikon aikana. YTN:n hallitus puolestaan kokoontuu maanantaihin mennessä.

Aiemmin tällä viikolla myös apteekkiala pääsi sopuun. Farmasialiiton hallitus hyväksyi neuvottelutuloksen keskiviikkona, mutta se vaatii vielä Apteekkien työnantajaliiton Aptan siunauksen. Aptasta kerrotaan, että he tiedottavat päätöksestään perjantaiaamuna.

Jos molempien toimialojen neuvottelutulokset menevät läpi, kilpailukykysopimuksen kattavuus nousee noin 90 prosenttiin. Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus on luvannut leikata tuloverotusta ensi vuonna 515 miljoonalla eurolla, jos kattavuus yltää 90 prosenttiin.

Nykyisellä, noin 87 prosentin kattavuudella veronkevennykset olisivat vain 415 miljoonaa euroa. Työmarkkinajärjestöjen tämän viikon neuvottelutuloksilla on siis sadan miljoonan euron vaikutus tuloverotukseen.

”Maan hallituksen asettama porrastus kieltämättä toimi hyvänä kirittäjänä. Olisi ollut hyvin harmillista, jos näin iso ala olisi jäänyt sopimuksen ulkopuolelle”, Paltan Aarto sanoo.

Rahoitusalan neuvottelut koskivat noin 28 000 työntekijää. Heidän mukaantulonsa nostaisi kilpailukykysopimuksen kattavuutta 2,4 prosenttiyksiköllä.

Rahoitus- ja apteekkialan lisäksi tällä viikolla neuvottelee vielä tietotekniikka-ala. Paltan, Pron ja YTN:n väliset neuvottelut tietotekniikka-alalla olivat kuitenkin vielä keskiviikkoiltana kesken. Tietotekniikka-alan neuvotteluja hiertää vuokratyöntekijöiden käyttö.

Rahoitusalan neuvottelut venyivät lähes neljän kuukauden mittaiseksi etenkin lisäeläkekiistan vuoksi. Nyt osapuolet päättivät irrottaa lisäeläkkeet kiky-neuvotteluista.

”Emme ole muuttaneet kantaamme lisäeläkejärjestelmästä, mutta tässä yhteydessä päätimme, että prosessia jatketaan erikseen”, Ahtiainen toteaa.

Lisäeläkekysymys koskee noin 5 500 työntekijää. Kiista ei liity kilpailukykysopimukseen, vaan vuonna 2017 voimaan tulevaan eläkeuudistukseen.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok), elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) ja oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) tapaavat torstaina työmarkkinoiden keskusjärjestöjen johtajia. Ministerikolmikko osallistui kiky-sopimuksen muovaamiseen.

Hallitus haluaa keskustella tilaisuudessa työmarkkinajohtajien kanssa työllistämiskeinoista.

Tilaisuudessa puhutaan muun muassa siitä, miten työttömyysturvaa voitaisiin käyttää nykyistä laajemmin työllistämiseen ja koulutukseen.

Työmarkkinajärjestöiltä kysytään myös näkemystä yli 60-vuotiaiden pitkäaikaistyöttömien siirtämisestä eläkkeelle, matalapalkkatyön tukemisesta ja työttömyysturvan lyhentämisestä.

Hallitus on HS:n tietojen mukaan päätymässä kaksijakoiseen malliin. Osa työllistämiskeinoista valmistellaan budjettiriihessä, kun taas osa jää valtion ja työmarkkinajärjestöjen yhteiseen kolmikantaiseen valmisteluun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat