Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Krematorioissa vaaratilanteita aiheuttaneet arkut häviävät käytöstä – malli on ollut Suomen suosituin

Jatkossa verhoilu tehdään luonnonmateriaaleilla.

Kotimaa
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Hautausalan toimijat ovat nyt pääsemässä yhteisymmärrykseen siitä, että keinokuitukankaalla päällystettyjä arkkuja ei enää jatkossa käytetä.

Keinokuitukankaalla päällystetty arkku on ollut Suomen suosituin arkkumalli. Se on kuitenkin aiheuttanut krematorioissa työturvallisuusriskin, ja haudattuna se ei ole ollut ympäristöystävällinen.

Nyt alan toimijat ovat laatineet arkuille laatukriteerit. Niiden mukaan jatkossa arkuissa käytetään vain ympäristöystävällisiä ja krematorioiden työturvallisuuden kannalta hyväksyttäviä materiaaleja.

Asiasta ovat olleet sopimassa Suomen hautaustoiminnan keskusliitto, arkkuvalmistajat, maahantuojat, Seurakuntapuutarhurit ry, Suomen Hautaustoimistojen liitto, Krematoriosäätiö ja seurakuntien asiantuntijat. HS uutisoi asian valmistelun alkamisesta viime kesänä.

Polttohautauksessa keinokuituverhoiltujen arkkujen ongelmana on ollut se, että arkku leimahtaa liekkeihin ennen krematoriouunin luukkujen sulkeutumista. Se on ollut työturvallisuusriski krematorion työntekijöille.

Hautauksessa keinokuituverhoillut arkut ovat olleet ongelma, koska arkuissa on materiaalia, joka ei maadu.

Ongelmat ovat olleet esillä pitkään. Seurakuntien hautaustoimen ohjesäännöissä on määritelty, että arkkujen on oltava maatuvia. Koska asiasta ei ole ollut virallista normia, keinokuituverhoiltuja arkkuja on käytetty.

Hautausalan toimijat olisivat halunneet, että ympäristöministeriö olisi kieltänyt keinokuituverhoillut arkkumallit. Ministeriö ei kuitenkaan lämmennyt ajatukselle. Kun alalle ei saatu viranomaisnormia, toimijat kokoontuivat neuvottelupöydän ääreen.

”Osoittautui, että arkunvalmistajat ja maahantuojat ovat tässä hyvässä hengessä mukana ja näyttää siitä, että yhteisymmärrys ollaan saavuttamassa. Se on erinomaisen hieno asia. Se on vaatinut pitkän kypsyttelyn, että asia on voinut edetä vapaaehtoiselta pohjalta”, sanoo Kirkkohallituksen maankäyttöpäällikkö Harri Palo.

Jatkossa jokaisella arkulla on oltava tuoteseloste, josta ilmenee arkun valmistaja, sen yhteystiedot ja arkun valmistukseen käytetyt materiaalit. Muutos otetaan käyttöön seurakunnissa ja krematorioista ensi vuoden alusta alkaen.

Kangasverhoillut arkut eivät ole kuitenkaan häviämässä, sillä arkut voidaan jatkossa verhota luonnonmateriaaleilla kuten puuvilla tai pellavalla.

Samat arkut käyvät edelleen tuhkattavaksi ja haudattavaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat