Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Presidenttiparin kuva oppikirjassa hämmensi kansanedustajaa – kuvatekstissä kerrotaan naisten kiinnostuksesta hyvässä asemassa oleviin miehiin

Oppikirjassa kerrotaan, että evoluutiopsykologian mukaan naiset kokevat vetovoimaa vanhempia ja hyvässä asemassa olevia miehiä kohtaan. Kuvituksena on käytetty presidentti Niinistön ja hänen puolisonsa kuvaa.

Kotimaa
 
Vuonna 2016 ilmestyneessä Motiivi 1 -kirjassa käsitellään muun muassa parinvalintaa koskevia teorioita.
Vuonna 2016 ilmestyneessä Motiivi 1 -kirjassa käsitellään muun muassa parinvalintaa koskevia teorioita.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja hänen puolisonsa Jenni Haukion kuvan käyttö lukion psykologian oppikirjassa on herättänyt hämmennystä sosiaalisessa mediassa.

Kansanedustaja Mika Lintilä (kesk) nosti tiistai-iltana esiin kirjassa käytetyn kuvan, jonka yhteydessä kerrottiin naisten kokemasta vetovoimasta vanhempia ja hyvässä asemassa olevia miehiä kohtaan.

Motiivi 1 -oppikirjassa käsitellään muun muassa teorioita siitä, millaiset psykologiset mekanismit vaikuttavat pitkäaikaisen kumppanin valintaan. Teorioista kerrotaan ihmisen biologisesta toiminnasta kertovassa kappaleessa. Kuvituksena on käytetty muun muassa Niinistön ja Haukion kuvaa.

”Evoluutiopsykologian mukaan pitkäaikaista kumppania etsivät naiset tuntevat vetovoimaa miehiin, jotka ovat taloudellisesti ja sosiaalisesti hyvässä asemassa ja naista vanhempia. Nämä ominaisuudet viittaavat miehen kyvykkyyteen huolehtia naisesta ja tämän lapsista”, kuvatekstissä kerrotaan.

Presidentti Niinistö on 29 vuotta Jenni Haukiota vanhempi.

Kuva teksteineen nousi esiin julkisuudessa, kun kansanedustaja Lintilä julkaisi sen tiistai-iltana Twitterissä.

”Tämä on lukion psykologian kirjasta vuonna 2016, ihan huikeeta”, hän kirjoitti.

Lintilä kertoo Helsingin Sanomille kiinnittäneensä huomiota kuvaan, kun kirjan omistava lukiolainen näytti sitä hänelle. Hämmennystä herättivät sekä itse kuvateksti että sen yhteydessä käytetty kuva.

”En voi tietenkään ottaa kantaa itse tutkimukseen, mutta minusta se kuulostaa hirveän vanhakantaiselta”, Lintilä kertoo.

”Se, että kuvayhteys oli rakennettu presidenttiin ja hänen puolisoonsa, oli mielestäni erittäin tyylitöntä. Ihmettelen kyllä, jos presidentin puolelta on annettu lupa tuollaiseen kuvan käyttämiseen.”

Julkisuuden henkilön kuvan julkaisuun esimerkiksi opetusmateriaalissa ei tarvita kuvattavan lupaa. Rikoslain mukaan kenenkään kunniaa ei kuitenkaan saa loukata, joten toisesta henkilöstä otettua kuvaa ei saa käyttää valheellisesti tai halventavasti.

Oppikirjan on kustantanut Sanoma Pro. Sanoman viestintäjohtaja Hanna Johde kommentoi Helsingin Sanomille, että Twitterissä julkaistu kuva on irrotettu asiayhteydestään. Oppikirjan kappaleessa mainitaan myös evoluutiopsykologian esittämiin hypoteeseihin kohdistunut kritiikki.

”Pelkkä kuva sellaisenaan antaa asiayhteydestä irrotettuna väärän käsityksen. Tekstissä kyseenalaistettiin itse teoriaa”, Johde sanoo.

Hänen tietojensa mukaan kuvavalinnasta ei ole aikaisemmin tullut negatiivista palautetta. Kirja on julkaistu vuonna 2016.

”Kyllä siinä varmaan parempaa harkintaakin olisi voinut käyttää. Tämä [kuva] vie huomiota vääriin asioihin eikä sinänsä edistä itse asiaa”, Johde kertoo.

Sekä Helsingin Sanomat että Sanoma Pro kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat