Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi tarjoilee ensi vuonna ulkomaalaisille savun ja tervan makuja – lohi marinoidaan juhlavuonna tervapastilleilla

Suomi viettää satavuotisjuhliaan ensi vuonna. Sen kunniaksi on luotu nimikkomenu, jota tarjotaan juhlavuoden aikana Suomen ulkomaanedustustoissa.

Kotimaa
 
Tällainen on Suomen juhlavuoden nimikkomenu
Tällainen on Suomen juhlavuoden nimikkomenu
Keittiömestarit Kim Palhus ja Arto Rastas suunnittelivat Suomi 100 -menun, jota tarjotaan ulkomaalaisille vieraille suomalaisissa ulkomaanedustustoissa juhlavuoden aikana. Toimittaja: Tomi Peurakoski, kuvaus ja editointi: Esa Syväkuru.

Satavuotias Suomi saa oman juhlamenun, jota tarjoillaan vuoden 2017 aikana Suomen ulkomaanedustustoissa. Edustustojen kokit ovat viettäneet viikon Helsingissä menun valmistusta opetellen.

Satavuotisjuhlamenun on tarkoitus viedä suomalaista ruoka- ja juomakulttuuria maailmalle. Menun ovat suunnitelleet keittiömestarit Kim Palhus ja Arto Rastas.

Juhlamenussa on neljä osiota: pieniä suupaloja, varsinainen alkuruoka, pääruoka ja jälkiruoka. Ruokalajeissa on huomioitu Suomen luonto ja sen antimet sekä perinteiset suomalaiset valmistusmenetelmät kuten suolaus ja savustus.

”Ainakin osan raaka-aineista piti olla saatavissa ulkomailta tai tuotavissa Suomesta. Ulkoministeriön edustustot voivat tilata raaka-aineita tarkoitusta varten perustetusta verkkokaupasta”, sanoo Kim Palhus.

Menun aloittavassa suupalakattauksessa on riimisuolattua naudanfileetä tyrnihillon kanssa, metsäsienisalaattia ruissipsillä, piparjuurimoussea ja savumuikkua kirjolohenmädin kera sekä puolukkapullaa.

”Muikku on yksi upeimmista kaloista maailmassa. Valitsimme kalan seuraksi piparjuuren, koska se sopii hyvin yhteen muikun kanssa. Lisäksi piparjuuri on eräänlainen pohjolan chili, sen väkevämpää maustetta ei täällä kasva”, Palhus sanoo.

Riimihärkä ja suolasienet puolestaan edustavat Palhusin mukaan perinteisiä suomalaisia valmistusmenetelmiä, joita menussa haluttiin kunnioittaa.

Juhlamenun varsinainen alkuruoka on tervamarinoitu lohi tillikurkkujen ja vihreän perunasalaatin kanssa. Lohen marinadi on keitetty tervapastilleista.

”Haemme eksotiikkaa tulesta, savusta ja tervasta”, sanoo Palhus.

Pääruokana menussa on karitsan ulkofileetä, kauralla täytetty kaalikääryle, lammasmakkaraa ja maustepippurikastiketta.

Palhusin mukaan karitsa valikoitui pääruuan raaka-aineeksi, koska menussa haluttiin ottaa huomioon erilaiset kulttuurit ja uskontokunnat. Menun piti sopia mahdollisimman monelle, joten pääruokana ei tarjota esimerkiksi possua, vaikka sitä syödään Suomessa paljon enemmän kuin karitsaa.

”Halusimme liputtaa kotimaisen karitsan puolesta. Meillä on yhä enemmän lampureita, ja kotimainen karitsa on hyvää ja laadukasta”, sanoo Palhus.

Juhlamenun jälkiruoka on perinteinen Brita-kakku.

”Britan täyte vaihtelee sesongin mukaan. Oletusreseptissä kakku on täytetty raparperilla, mutta nyt täytteessä on kauden metsä- ja pensasmarjoja kuten punaherukkaa ja mustikkaa. Syksyllä kakun voi täyttää omenilla ja talvella hilloilla. Näin vuoden ruokakierto näkyy jälkiruuassa”, Palhus sanoo.

Menun aloittavien suupalojen kanssa on tarkoitus nauttia simaa.

”Halusimme muistaa suomalaista juomakulttuuria. Siman raaka-aineet kuten sitruuna ja fariinisokeri ovat helposti saatavilla ympäri maailmaa. Alkujaanhan sima ei ollut vappujuoma, vaan ’paremman väen’ raikas kesäjuoma”, sanoo Palhus.

Muille annoksille ei ole valittu suositusjuomia, mutta Palhus suunnittelee tarjoavansa omassa Lounais-Hämeen Pirtti -ravintolassaan tervalohen kanssa vehnäolutta tai vaaleaa lageria ja karitsan kanssa sahtia tai kaljaa.

Brita-kakun seuraksi Palhus suosittelee joko simaa tai suomalaisille rakasta kahvia.

”Brita-kakku on loistavaa kahvin kanssa. Tarjoaisin mieluiten tummapaahtoista kahvia, koska se on täyteläisempää kuin vaalea. Vaaleapaahtoinen kahvi jää helposti happamien täytteiden jalkoihin”, Palhus sanoo.

Suomi 100 -juhlamenua tarjotaan ensi vuonna paitsi Suomen ulkomaanedustustoissa mutta tilauksesta myös ainakin Lounais-Hämeen Pirtissä. Ruokalajeista on tehty myös reseptivideot, joiden avulla juhlamenun voi valmistaa kotioloissa.

Palhusin mukaan juhlamenu on helposti muunneltavissa, eikä sitä tarvitse tarjota valmiina menukokonaisuutena.

Menun eri annokset toimivat myös itsenäisesti. Esimerkiksi suupalat voi tarjota juhlavastaanotolla juomien kera sellaisenaan, kun taas alkuruoka-annoksen voi kattaa vaikkapa noutopöytään siten, että perunasalaatti on omassa kulhossaan, lohi vadilla ja punajuuripyree ja tillikurkut omissa astioissaan. Myös karitsa-annos on helppo muuttaa noutopöytäversioksi.

Juhlamenun reseptivideot pääsee katsomaan Youtubesta.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat