Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Monet suomalaiset kurittavat yhä lapsiaan fyysisesti – ”Lasta ei saisi myöskään uhata hylkäämisellä tien poskeen”

Lasten kasvatustapojen kehitys on ollut 2000-luvulla myönteistä, mutta jakaa vanhempia, kertoo asiantuntija. Järjestöt haluavat vanhemmat pohtimaan kannustavia kasvatuskeinoja.

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Tutkimuksen mukaan eniten kuritetaan 3–6-vuotiaita lapsia, mutta myös pienemmät lapset kokevat kasvatuksellista väkivaltaa.
Tutkimuksen mukaan eniten kuritetaan 3–6-vuotiaita lapsia, mutta myös pienemmät lapset kokevat kasvatuksellista väkivaltaa. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Fakta

Vinkkejä vanhemmille

 Kuuntele, mitä kiljuva ja maahan heittäytyvä lapsi haluaa viestittää. Suhtaudu hänen tunteeseensa empaattisesti, juttele ja kannattele lasta tilanteen yli.

 Sanoita lapsen tunne. Sano esimerkiksi, että sinua kiukuttaa, kun et saa ostaa tikkaria, mutta sitä ei voida ostaa, vaikka miten paljon kiukuttaisi.

 Harjoittele keinoja, joilla voit rauhoittaa itseäsi. Hengitä syvään tai ota aikalisä. Rauhoittamalla itsesi onnistut rauhoittamaan lasta.

 Pyydä lapselta anteeksi, jos tunteet ovat lyöneet yli. Myös aikuisella saa olla tunteita, mutta käyttäytymisestä pitää ottaa vastuu. Lapselle pitää sanoa, että käyttäydyit väärin, jos huusit.

 Aseta lapselle rajoja rakentavasti ja selkeästi puheen, ilmeiden ja eleiden avulla. Muistuta järjestelmällisesti uudestaan samoista asioista, sillä lapsen muistikapasiteetti on aika lyhyt.

 Huolehdi omasta jaksamisestasi. Kasvatusvastuuta on hyvä jakaa puolisolle ja muille läheisille.

 Pohdi omaa kasvatushistoriaasi: millaista hoivaa ja vuorovaikutusta sait ja miten ristiriitoja käsiteltiin? Tästä voi keskustella esimerkiksi neuvolassa.

Lähteet: Ensi- ja turvakotien liiton projektipäällikkö Satu Keisala ja Väestöliiton psykologi, psykoterapeutti Suvi Laru

Suomalaisten asenteet kasvatuksellista väkivaltaa kohtaan ovat tiukentuneet, mutta tutkimusten mukaan monet vanhemmat turvautuvat siihen silti toisinaan arjessa.

Samalla kun fyysinen väkivalta on vähentynyt, tukistamista ja luunappeja on korvattu huutamisen, uhkailun, haukkumisen ja laiminlyönnin keinoilla, arvioi Ensi- ja turvakotien liiton projektipäällikkö Satu Keisala.

”Kasvatuksellisen väkivallan taustalla on ihan tavallisia, arkisia asioita, kuten vanhemman väsymystä, uupumusta ja keinottomuutta. On kyse aikuisen kyvyttömyydestä säädellä omaa tunnetta ja toimintaansa, jos kontrolli niin sanotusti pettää.”

Neljä vuotta sitten julkaistun Poliisiammattikorkeakoulun tutkimuksen mukaan lähes joka toiseen alle 13-vuotiaista lapsista on kohdistettu kotona kuritusväkivaltaa. Sitä ovat esimerkiksi tukkapöllyt, luunapit, ravistelu, töniminen tai läimäiseminen.

Tutkimuksen mukaan eniten kuritetaan 3–6-vuotiaita lapsia, mutta myös pienemmät lapset kokevat kasvatuksellista väkivaltaa.

Suomi kielsi kuritusväkivallan lailla toisena maailmassa vuonna 1984. Asiantuntijoiden mukaan sen jälkeen ei ole kuitenkaan tehty aktiivista työtä sen eteen, että vanhemmille tarjottaisiin uusia, lapsen kehitystä tukevia kasvatusmalleja.

Lapsi- ja perhejärjestöt haluavatkin vanhemmat pohtimaan kannustavia kasvatuskeinoja juuri aloittamallaan kasvatuspuntari-kampanjalla.

Asiantuntijoiden mukaan vanhemmat eivät tunnista etenkään henkisen väkivallan muotoja lapselle haitallisiksi. Missä raja sitten menee, sillä todennäköisesti jokainen vanhempi jossain tilanteessa huutaa tai uhkailee jollain?

”Kasvatustehtävästä pitää suoriutua ilman fyysisen väkivallan käyttöä tai sillä uhkailua. Myös siinä on selkeä raja, ettei lasta saisi uhata hylkäämisellä esimerkiksi parvekkeelle tai tien poskeen”, Keisala sanoo.

Hänen mukaansa kyse on myös siitä, mikä on perusvire suhteessa lapseen: onko siinä lämpöä, hellyyttä ja jakamista, ja osaako aikuinen pyytää ylilyöntejä anteeksi ja korjata tekemisiään.

Kannustavammassa kasvatustavassa vanhempien pitäisi kohdistaa huomio lapsen ja aikuisen väliseen vuorovaikutukseen ja miettiä, miten pieni lapsi mahtaa ristiriitatilanteet kokea.

”Pitäisi ihan yksinkertaisesti kuunnella tarkoin korvin, mitä tuo kiljuva ja maahan heittäytyvä lapsi haluaa viestittää, ja suhtautua hänen tunteeseensa empaattisesti, jutella ja kannatella lasta tilanteen yli. Vanhemmalta se vaatii itsensä rauhoittamista ja sitä, ettei heittäydy samalle tasolle kiljumaan, kiroilemaan ja riuhtomaan.”

Lasten kasvatustavat ovat muuttuneet sotavuosien niukkuuden ja kurin ajoista, mutta Keisalan mukaan ei ole tutkimusta, joka kuvailisi, millaista kotikasvatus on nykyään.

Muutos on ollut hänen mukaansa 2000-luvulla myönteistä, mutta toisaalta kasvatuksessa näkyy polarisaatio: on hyvin pärjääviä perheitä, jotka osaavat pyytää, saada ja antaa tarvittaessa apua ja niitä, joilla ei ole tukiverkostoa.

Kasvatukselliseen väkivaltaan ei ole yhtä syytä, vaan riski siihen nousee, jos vanhempi on kuormittunut ja hänen ajatuksensa ovat muualla kuin lapsessa, Keisala sanoo. Syynä voivat olla vaikeudet työn ja perheen yhteensovittamisessa, työttömyys ja taloushuolet tai tuen puute parisuhteessa.

”Ihmislapsen kasvattamistehtävä on kuormittava, eikä siitä pidäkään selviytyä yksin. Jotta kahtiajakoa ei syntyisi, pitää huolehtia, että kaikki saavat tarvittaessa tukea.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat