Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rkp: Budjettiesityksestä puuttuu usko tulevaan

Ruotsalainen eduskuntaryhmä kaipaa talousarvioon selkeitä esityksiä työllisyyden parantamiseksi.

Kotimaa
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Rkp:n kansanedustaja Stefan Wallin ja puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson saapuivat puolueen kesäkokoukseen Porvoossa torstaina.
Rkp:n kansanedustaja Stefan Wallin ja puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson saapuivat puolueen kesäkokoukseen Porvoossa torstaina. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Ruotsalaisen eduskuntaryhmän mukaan valtiovarainministeriön budjettiesityksestä puuttuu näkemys ja usko tulevaisuuteen. Ryhmä otti kantaa talousarvioesitykseen kesäkokouksessaan Porvoossa torstaina.

”Huolimatta kotitalousvähennyksen, perintö- ja lahjaveron, uusittujen alv-sääntöjen ja vesirokkorokotteen kaltaisista valonpilkahduksista, puuttuu valtiovarainministeriön talousarvioesityksestä visio. Esitys lisää myös huolta maan taloudesta”, eduskuntaryhmä toteaa tiedotteessaan.

Ruotsalainen eduskuntaryhmä koostuu Ruotsalaisen kansanpuolueen sekä Ahvenanmaan vaalipiirin kansanedustajista.

”Suurimman huolen aiheuttaa hallituksen täydellinen uskonpuute tulevaisuuteen. Erityisesti esityksestä puuttuvat selkeät esitykset työllisyyden parantamiseksi. Parempi työllisyys on edellytys hyvinvointivaltion rahoittamiselle”, sanoo eduskuntaryhmän puheenjohtaja Stefan Wallin.

Puolueen puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson on huolissaan arjen sujumisesta, kun maailmaa ravistelevat esimerkiksi pakolaiskriisi, Britannian ero EU:sta ja Yhdysvaltain presidentinvaalit.

”Ihmiset kokevat huolta yhteiskunnallisesta kehityksestä ja siitä, mitä heidän arjessaan tapahtuu. Miten käy terveydenhoidon, koulutuksen ja oikeusvaltion? Onko minun jatkossa mahdollista saada hoitoa ja hoivaa ympäri vuorokauden omalla äidinkielelläni omalla seudullani? Miten käy Vaasan, Porvoon, Raaseporin ja Pietarsaaren sairaaloille, entä ruotsinkieliselle hoidolle pääkaupunkiseudulla ja Turussa”, kyselee Henriksson tiedotteessa.

Henrikssonin mukaan tässä tilanteessa on hallitukselta vastuutonta jatkaa koulutuksesta leikkaamista. Hallitus sai myös moitteita siitä, että se piiloutuu ympäröivältä maailmalta.

”Ruotsalainen eduskuntaryhmä katsoo, että hallituksen tulisi olla aktiivinen ja näkemyksellinen sillanrakentaja. Tällainen maine Suomella on ollut joskus. Sen sijaan vaikuttaa siltä, että hallitus piiloutuu ympäröivältä maailmalta eikä osoita kiinnostusta EU:ta tai Euroopan tulevaisuutta kohtaan. Miten muutenkaan voidaan selittää se, että ministerit ovat kesän aikana loistaneet poissaolollaan useissa ministerineuvostokokouksissa”, soimaa tiedote.

Ruotsalaisen kansanpuolueen eduskuntaryhmä korosti Porvoossa myös perhepoliittisen kokonaisuudistuksen tarvetta ja naisten osallistumista työelämään.

Nykyinen järjestelmä vaikeuttaa Rkp:n mukaan naisten osallistumista työelämään. Naisten työllisyys edistyisi ruotsalaisen eduskuntaryhmän mukaan parhaiten uudistamalla perhevapaajärjestelmä ja kotihoidon tuki.

Rkp lyhentäisi kotihoidon tukea yhdellä vuodella, jolloin kotona lapsen kanssa olevat vanhemmat voisivat palata takaisin työelämään. Perheillä olisi oikeus itse valita ajankohta, jolloin lyhennettyä kotihoidontukea käytetään.

Useimmat perheet hankkivat lapselleen päivähoitopaikan, kun hän on kahden vuoden ikäinen.

Perhevapaan puolue jakaisi tasaisemmin molempien vanhempien kesken. Rkp:n mukaan ihanne olisi, jos Suomessa sovellettaisiin 6+6+6-mallia. Perhevapaiden piiriä tulisi laajentaa niin, että perhevapaat koskevat myös isiä, jotka eivät asu äidin kanssa tai jotain muuta läheistä, jos lapsella ei ole molempia vanhempiaan.

Rkp kannattaa myös maksutonta varhaiskasvatusta kaikille alle kolmevuotiaille lapsille, mitä myös Opetusalan ammattijärjestö OAJ on vaatinut. Noin 75 prosenttia suomalaisista kolme vuotta täyttäneistä lapsista osallistuu ohjattuun varhaiskasvatukseen.

Rkp soveltaisi Ruotsin mallia, jossa neljän tunnin varhaiskasvatus on maksuton ja sen ylittävät tunnit maksullisia.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat