Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perustulokokeilun yksityiskohdat julki – mukaan pääsee 2 000 työtöntä

Osallistujien saama työmarkkina- tai työttömyysraha korvataan 560 euron perustulolla. Sitä ei menetä, jos pääsee töihin.

Kotimaa
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Ihmiset allekirjoittivat kansalaisaloitetta Narinkkatorilla Helsingissä helmikuussa 2013, kun Suomen perustuloverkosto ry keräsi allekirjoituksia kansalaisaloitteeseen perustulon puolesta.
Ihmiset allekirjoittivat kansalaisaloitetta Narinkkatorilla Helsingissä helmikuussa 2013, kun Suomen perustuloverkosto ry keräsi allekirjoituksia kansalaisaloitteeseen perustulon puolesta. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Hallituksen perustulokokeiluun pääsee mukaan ensi vuoden alusta 2000 työtöntä 25–58-vuotiasta suomalaista. Sosiaali- ja terveysministeriö julkisti esityksensä torstaina ja siitä pyydettiin lausuntoja yhteiskunnan osapuolilta.

Perustulolla yritetään poistaa yhteiskunnan kannustinloukkuja, jotka tekevät työn vastaanottamisesta monille tuilla eläville kannattamatonta. Kokeilussa halutaan selvittää, lisääkö perusturvaetuuksien korvaaminen perustulolla osallistujien työllistymistä. Perustuloa, toisin kuin tavallisia työttömyystukia, ei menetä, vaikka saisi työpaikan. Näin sen pitäisi tehdä työn vastaanottamisesta aina taloudellisesti kannattavaa.

Osallistujat kaksi vuotta kestävään kokeiluun valitaan satunnaisotannalla eli käytännössä arvalla työmarkkinatukea tai työttömän peruspäivärahaa saavien joukosta. Heille maksettaisiin näiden tukien sijaan saman suuruinen eli 560 euron perustulo. Tuen maksaisi Kela ja se olisi veroton. Osallistuminen kokeiluun on siihen valituille pakollista.

Osallistujien mahdollisesti saamat muut tuet säilyisivät ennallaan.

Kokeiluun pääseminen on pieni lottovoitto. Jos osallistuja onnistuu saamaan työtä, hänelle koituu merkittävää taloudellista hyötyä nykytilaan verrattuna. Muut tuet pienenisivät työllistymisen myötä mutta, perustulon saa pitää. Jos osallistuja löytäisi kokopäivätyön heti tammikuussa 2017, hän ehtisi kahden vuoden aikana saada ylimääräistä tuloa yli 13 000 euroa.

Kokeilujoukon työllistymistä verrataan muihin työmarkkinatukea tai peruspäivärahaa saaviin ja katsotaan edistikö perustulo työllistymistä.

Koska perustulolla korvataan pääasiassa olemassaolevia etuuksia, kokeilu ei ole kovin kallis. Sen lasketaan tuovan 7,5 miljoonaa euroa lisäkuluja. Finanssineuvos Timo A. Tannisen mukaan kokeilu ei ole perustuslain yhdenvertaisuuspykälän näkökulmasta ongelma.

”Perustuslakivaliokunta on aiemmin katsonut, että määräaikaisia kokeiluja, joilla pyritään saamaan tieteellisiä tuloksia, voidaan tehdä”, Tanninen sanoo.

Jos perustulo kokeilun jälkeen päätettäisiin ottaa yleiseen käyttöön, sitä saisivat kaikki työikäiset suomalaiset. Työssäkäyviltä se kuitenkin verotettaisiin käytännössä pois.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat