Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mielenosoitus päättyi Forssassa – HS selvitti, mikä kärjisti vastaanottokeskuksen asukkaiden ja paikallisten välit

Forssalaiset nuoret ja paikallisen vastaanottokeskuksen asukkaat ottivat rajusti yhteen tiistaina. HS purkaa, mitä jännittyneestä tilanteesta tähän mennessä tiedetään.

Kotimaa
 
Tilanne Forssassa on jännittynyt
Tilanne Forssassa on jännittynyt
Maahanmuuttajavastaisen mielenosoituksen alkua odotellaan.

Forssassa osoitettiin torstaina mieltä teemalla ”turvallisuutta forssalaisille”.

Asialla olivat kantasuomalaiset, taustalla kantasuomalaisten ja Forssan vastaanottokeskuksen asukkaat joukkotappelu tiistaina iltapäivällä. Sen taustalla puolestaan oli turvapaikanhakijan taannoinen pahoinpitely.

HS kertoo nyt, mistä on kyse.

Mitä Forssassa on tähän mennessä tapahtunut?

Kantasuomalaiset ja vastaanottokeskuksen asukkaat tappelivat keskenään tiistaina iltapäivällä Forssassa.

Tällä hetkellä yksi ihminen on pidätettynä joukkotappeluun liittyen. Lisäksi yksi henkilö on pidätettynä liittyen puolitoista viikkoa sitten tapahtuneeseen turvapaikanhakijan pahoinpitelyyn.

Poliisin mukaan aiempi pahoinpitely ja tiistainen joukkotappelu ovat toisiinsa kytköksissä. Asiaan kytkeytyy myös alkuviikosta tapahtunut suomalaisnuoren pahoinpitely Prisman edessä.

Poliisi tiedotti torstaina iltapäivällä, että tiistain tapahtumiin liittyen oli torstaina kirjattu yksi uusi rikosilmoitus pahoinpitelystä. Pahoinpitely on kohdistunut paikalliseen tyttöön ja tapahtunut joukkotappelun yhteydessä. Tytön vammat ovat lieviä.

Lisäksi torstaina oli tehty rikosilmoitukset kahteen autoon kohdistuneista vahingonteoista. Pysäköityjä autoa on vahingoitettu lyömällä niitä jollakin esineellä.

Forssalainen Mikael Rantala oli tapahtumapaikalla tiistain joukkotappelun aikaan.

”Tuli keppiä, putkea, sänkyä ja polkupyöränrunkoa”, Rantala kertoo HSTV:n videolla, jonka voit tämän jutun yhteydestä.

Mitä Forssassa oikein tapahtui?
Mitä Forssassa oikein tapahtui?
Paikalla olleet kertovat tiistain nujakoinnista.

Mistä kaikki sai alkunsa?

Useampi kymmentä kantasuomalaista lähti tiistaina iltapäivällä kohti Forssan vastaanottokeskusta. He olivat aseistautuneet pesäpallomailoin ja rautaputkin. Kun suomalaiset saapuivat vastaanottokeskuksen pihapiiriin, alkoi joukkotappelu. ”Niistä videokuvista, mitä olen nähnyt, niin voin kuvitella, että useampi henkilö on vammoja saanut. Ehkä lieviä, mutta vammoja kuitenkin”, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Tomi Repo Hämeen poliisilaitokselta.

Revon mukaan poliisin käsitys tilanteesta on vahvistunut. ”Paikalliset nuoret olivat paikalle [vastaanottokeskukselle] menneet – oli tarkoitus mikä hyvänsä. Sieltä vastaanottokeskuksesta on tullut väkeä vastaan piha-alueelle, ja siellä on tapahtunut yhteenotto.”

Poliisin tiedotteen mukaan vastaanottokeskuksen asukkaat olivat tiistaina osanneet ”odottaa jotakin, ja olivat havainneet jo hyvissä ajoin suomalaisten kokoontumisen lähistölle”.

Poliisin mukaan joukkotappelun jälkeisenä yönä pidätettiin 18-vuotias mies. Perjantaina päätetään, esitetäänkö miestä vangittavaksi.

Miestä epäillään kahdesta pahoinpitelystä ja yhdestä laittomasta uhkauksesta, mutta hänen osallisuudestaan tiistain yhteenottoon ei ole vielä täyttä selvyyttä. Poliisin mukaan pidätetyllä on aikaisempaa väkivalta- ja huumerikostaustaa, mutta ei tiedossa olevia kytköksiä ääriryhmien toimintaan.

Yhtenä tilanteeseen johtaneena tekijänä voi poliisin mukaan olla alkuviikosta tapahtunut viisitoistavuotiaan suomalaisnuoren pahoinpitely Prisman pihalla.

”Nuorison piirissä on kiertänyt jonkinlaista kostomielialaa ja tämä lienee yksi syy yhteenottoon”, poliisi sanoo tiedotteessa.

Forssalainen Atte Hirvonen arvioi HS:lle, että poika olisi pahoinpidelty Forssan Prisman luona – ja tappelu olisi syntynyt, kun pahoinpitelyn osapuolten oli määrä kohdata uudelleen ja puhua. Hirvonen avaa tapahtumia lisää HSTV:n oheisella videolla.

Mistä Forssan tapahtumat alkoivat?
Mistä Forssan tapahtumat alkoivat?
Suomalaisnuorukaiset väittävät yhteenoton taustalla olleen yksittäisen tappelun.

Rikosilmoituksia on tiistain tapahtumista oli kuitenkin tullut melko vähän.

”Varsin vähän on rikosilmoituksia tullut, pyynnöistä huolimatta. Yhtenä syynä voi olla se, että jos on oltu vähän väärin ajatuksin paikalla niin ilmoittamalla itsensä rikoksen uhriksi antaa ymmärtää, että on ollut tuolloin paikalla. Silloin on mahdollista, että on itsekin joihinkin laittomuuksiin syyllistynyt”, Repo sanoo.

Poliisi on kuulustellut asianosaisina turvapaikanhakijoita liittyen jo aiemmin tapahtuneisiin pahoinpitelyihin. Poliisin mukaan vastaanottokeskuksen asukkaita on enenevässä määrin häiritty kaupungilla.

”Kun poliisi puhutteli paikan päällä ihmisiä tapahtuma-aikaan, viesti oli sen suuntainen, että he eivät haluaisi tehdä ilmoituksia. Syytä en siihen tiedä.”

Mitä Forssassa tapahtui torstaina?

Helsinkiläinen ”Suomi ensin!” -niminen liike järjesti Forssassa mielenosoituksen, joka alkoi illalla kello 18 ja päättyi hiukan ennen iltakahdeksaa. Liike houkutteli aktiivisesti ihmisiä allekirjoittamaan kannattajakortteja Suomi ensin! -puolueen perustamiseksi ja vaati Forssan vastaanottokeskuksen sulkemista.

Paikalla olleen HS:n toimittajan Kalle Koposen mukaan kello 18 alkaneeseen mielenosoitukseen osallistui noin pari sataa ihmistä, ja yleisöä oli lähes sama määrä kuuntelemassa puheita. Mielenosoitukseen osallistui Koposen mukaan varsin paljon lapsia ja teinejä.

Tunnelma oli Koposen mukaan järjestäytynyt mutta rauhallinen.

”Täällä piti lähinnä puhetta kansanvillitsijä Marko de Wit MV-lehden lippalakki päässään. Hän arvosteli voimakkaasti kaikkia valtapuolueita, perussuomalaisia jopa maanpettureiksi. Hän kritisoi moneen otteeseen myös valtamediaa, Yleisradiota, Hesaria ja Maikkaria, siitä, että nämä vaikenevat maahanmuuttajien tekemistä rikoksista. De Wit puhui ihan kuin Donald Trump, sekavasti poukkoillen”, Koponen kuvasi.

Poliisi oli aidannut mielenosoittajille karsinan noin 100 metrin päähän Saksankujan vastaanottokeskuksesta.

Vastaanottokeskuksen henkilökunta oli puolestaan Koposen mukaan hätistänyt vastaanottokeskuksen asukkaat sisälle.

”Heitä ei näkynyt paljon parvekkeellakaan. Varmaan oli suositeltu, että pysykää pois ikkunoista ja parvekkeelta, jolloin mielenosoittajat ja he eivät kohdanneet toisiaan.”

”Mitään hallitsematonta liikehdintää tai levottomuutta ei ollut.”

Koposen mukaan tilanne oli vielä torstaina iltapäivällä jännittynyt.

Kello 17:n aikaan vastaanottokeskuksen lähistöllä sijaitsevan ammatti-instituutin pihalla päivysti kolme poliisiautoa.

HS tapasi forssalaisia torstaina, ja tapahtumat jakavat kovasti mielipiteitä. Esimerkiksi Ilkka Virtanen paheksuu väkivaltaa.

”Olen ajatellut, että meidän pitää olla kaikkien kanssa ystäviä”, Virtanen sanoo HSTV:n videolla.

Raija Luoma puolestaan sanoo, että vanhukset pelkäävät liikkumista kaupungissa. Nuoria on puolestaan käsketty poistumaan Forssan ammatti-instituutin pihalta iltaisin. Opisto sijaitsee vastaanottokeskuksen naapurissa.

Mitä forssalaiset ajattelevat?
Mitä forssalaiset ajattelevat?
Forssan vastaanottokeskuksen lähellä ihmisten mielipiteet vaihtelevat.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat