Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lähde ulos luontoon lauantaina – eri puolilla Suomea järjestetään useita luontotapahtumia

Ympäri maata on erilaisia tapahtumia, mutta myös kansalaiset itse voivat järjestää luontotapahtumia toisilleen.

Kotimaa
 
Emilia Kangasluoma / HS
Suomalaisia kannustetaan lähtemään omatoimisille luontoretkille. Tapahtumiakin löytyy muun muassa kansallispuistoista ja luomutiloilta.
Suomalaisia kannustetaan lähtemään omatoimisille luontoretkille. Tapahtumiakin löytyy muun muassa kansallispuistoista ja luomutiloilta. Kuva: Emilia Kangasluoma / HS
Fakta

Neljäs luonnon päivä

 Suomen luonnon päivä järjestetään nyt neljännen kerran.

 Idean takana ovat Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen ympäristökeskus, Metsähallituksen luontopalvelut sekä Biologian ja maantieteen opettajat.

 Ensi vuonna Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi järjestetään neljä luonnon päivää: helmikuussa, toukokuussa, kesäkuussa ja elokuussa.

Lauantaina suomalaista luontoa katsellaan, kuunnellaan, kosketellaan, haistellaan ja maistellaan erityisen tarkasti eri puolilla maata.

Neljännen kerran järjestettävänä Suomen luonnon päivänä kymmenet tahot kyläyhdistyksistä ministeriöihin järjestävät erilaisia luontotapahtumia ympäri maata.

Sen lisäksi suomalaisia kannustetaan lähtemään omatoimisille luontoretkille ja kutsumaan kaveritkin mukaan.

”Suomen luonnon päivänä kannustamme mahdollisimman monia suomalaisia lähtemään ulos luontoon ja huomaamaan sen kauneuden ja ainutlaatuisuuden”, sanoo viestintäkoordinaattori Jukka-Pekka Ronkainen Metsähallituksen luontopalveluista.

Hänen mukaansa ajatuksena on, että lauantaina suomalaiset voisivat järjestää omia luontotapahtumiaan samalla periaatteella kuin ravintolapäivänä perustetaan pop up -ravintoloita.

”Suomen luonnon päivä on kansalaisvetoinen. Rohkaisemme ihmisiä itse järjestämään retkiä, viemään perheensä, ystäviä, naapureita, työkavereita ulos luontoon. Omien tapahtumien järjestämistä on nyt helpottanut uudistunut verkkopalvelu, jonne voi lisätä oman tapahtumansa”, Ronkainen sanoo.

”Erityisen iloisia olemme, jos ihmiset aktivoituvat viemään luontoon ihmisiä, jotka eivät sinne niin paljon muuten pääse kuten senioreita tai maahanmuuttajia.”

Päivän tapahtuma-annin voi tarkastaa Luonnonpäivät.fi-verkkopalvelusta. Tällä hetkellä siellä on 134 tapahtumaa.

Toimintaa on monissa kansallispuistoissa ja useilla luomutiloilla on avoimet ovet. Järjestetään linnunpönttötalkoita ja opastettuja luontokierroksia.

Esimerkiksi Helsingissä Kansalaistorilla järjestetään Lasten Itämeriprotesti ja Vallisaaressa on erilaista ohjelmaa. Geologian tutkimuskeskuksella on toimintaa Espoossa. Kotkan Kymijoella pääsee tutustumaan Suomen uusimpaan kalatiehen, jota pitkin vaelluskalat löytävät tiensä lisääntymispaikoille.

Osallistujia kannustetaan jakamaan elämyksensä sosiaalisessa mediassa tunnisteella #luonnonpaivat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat