Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rakennusalalta sopimus, jonka työnantajat ja palkansaajat haluavat osaksi kilpailukykysopimusta – EK: ”Sopimus ei kikyn mukainen”

Alun perin Rakennusliitto jäi sopimuksen ulkopuolelle.

Kotimaa
 
Akseli Valmunen / HS
Rakennusalan yleissitovien työehtosopimusten piirissä on lähes 100000 palkansaajaa.
Rakennusalan yleissitovien työehtosopimusten piirissä on lähes 100000 palkansaajaa. Kuva: Akseli Valmunen / HS

Rakennusteollisuus ja palkansaajia edustava Rakennusliitto ovat kaikessa hiljaisuudessa neuvotelleet työehtosopimuksen, jonka ne toivovat hyväksyttäväksi osaksi kilpailukykysopimusta.

Alun perin Rakennusliitto jäi sopimuksen ulkopuolelle ja neuvottelutulos piti saada aikaiseksi ensi vuoden helmikuuhun mennessä.

”Pidettiin seminaaria työnantajan kanssa ja päätettiin että tehdään tällä viiteryhmällä samalla sopimus, joka on kilpailukykysopimuksen kannalta parempi kuin kilpailukykysopimus”, sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi HS:lle.

Jos kilpailukykysopimuksen kattavuutta tarkasteleva työryhmä hyväksyisi sopimuksen, merkitsisi se varmuudella, että mukana olisi 90 prosenttia palkansaajista. Tämä puolestaan merkitsisi sitä, että hallitus alentaisi verotusta ensi vuonna sata miljoonaa euroa enemmän kuin jos palkansaajia olisi mukana alle 90 prosenttia.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK kuitenkin sanoo, ettei rakennusalan sopimus ole kilpailukykysopimuksen mukainen ja siten sitä ei voida hyväksyä osaksi kilpailukykysopimusta.

”Sain tekstiviestitse meidän työelämäjohtajamme Ilkka Oksalan kiinni. Hän vahvisti, ettei rakennusalan sopimus ole kikyn mukainen, eli sitä ei lasketa osaksi sitä kattavuutta, kun arvioidaan valtion lisäveronalennuksia. Alan oman arvion mukaan se on kuitenkin heille hyvin sopiva ratkaisu. Sen enempää en voi valitettavasti kommentoida”, EK:n viestintäjohtaja Jenni Järvelä kertoo.

”Sopimuksemme noudattaa vahvasti kilpailukykysopimuksen henkeä vaikka se ei työajan pidennyksen osalta ole kirjaimellisesti kikyn mukainen. Neuvottelemamme paketti ajaa rakennusalalla paremmin niitä asioita, joihin kilpailukykysopimus tähtää”, kommentoi Rakennusteollisuus RT:n työmarkkinajohtaja Tapio Kari aiemmin tiedotteessa.

Rakennusalan neuvottelijoiden hallitukset ovat hyväksyneet sopimuksen. Se jatkaa liittojen välisten työehtosopimusten voimassaoloa helmikuun 2018 loppuun ilman palkankorotuksia.

”Sopimukseen sisältyy useita paikallisen sopimisen elementtejä, joilla tehostetaan työajan käyttöä. Mikäli sopimus hyväksytään osaksi hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen kilpailukykysopimusta, se varmistaa 100 miljoonan euron lisäveronkevennykset palkansaajille”, molempien osapuolten allekirjoittamassa tiedotteessa sanotaan.

Sopimuksen myötä rakennusalalla voidaan työntekijän tai työntekijäryhmän kanssa sopia palkkauksesta, jossa otetaan huomioon esimerkiksi työn tavoiteaikataulu, työaikajärjestelyt ja lopputuloksen laatu, tiedotteessa sanotaan.

”Merkittävin uudistus sopimuksessa on työkokeilu ensimmäistä kertaa rakennusalalle tuleville. Kokeilu sopii yhtä hyvin nuorille kuin vanhoille, Suomessa asuville ja maahanmuuttajille. Työkokeilu tapahtuu ilman valtion rahoitusta ja siihen ei liity palkkatuen hakemisen byrokratiaa”, toteaa varapuheenjohtaja Kyösti Suokas Rakennusliitosta.

Alakohtaiset sopimusneuvottelut rakennusalan kahdeksan työehtosopimuksen solmimiseksi käydään mahdollisimman nopeasti. Toimihenkilösopimuksia koskevat neuvottelut käydään erikseen. Rakennusalan yleissitovien työehtosopimusten piirissä on lähes 100 000 palkansaajaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat