Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulkotulet syttyvät rannoilla ja ilotulitteet paukahtelevat – venetsialaisperinne leviää myös sisämaahan

Lauantaina juhlitaan mökki- huvila- ja veneilykauden päätöstä.

Kotimaa
 
Maija Saari / Lehtikuva
Kalajoen Hiekkasärkät venetsialaisten aikaan vuonna 2011.
Kalajoen Hiekkasärkät venetsialaisten aikaan vuonna 2011. Kuva: Maija Saari / Lehtikuva
Fakta

Venetsialaiset päättävät mökkikauden

 Venetsialaiset on huvila- ja veneilykauden päätösjuhla. Samalla se on veden, tulen ja valon juhla, jolloin rannoilla poltetaan ulkotulia ja ammutaan ilotulitusraketteja.

 Venetsialaisten nimi tulee Venetsian karnevaaleista, joiden kautta kiinalaiset ilotulitteet tulivat Eurooppaan. Karnevalistista veden äärellä vietettyä juhlaa alettiin juhlia myös muualla Euroopassa.

 Suomessa venetsialaisia on Suomessa vietetty jo 1800-luvulla. Venetsialaisten ydinaluetta on Pohjanmaan ruotsinkielinen rannikko kuten Kokkolan, Pietarsaaren, Uudenkaarlepyyn ja Vaasan seudut.

 Venetsialaisten ajankohdaksi on vakiintunut elokuun viimeinen lauantai.

Tulevana lauantaina ulkotulet syttyvät mökkirannoilla ja satamissa. Ilotulitteetkin paukahtelevat, kun vesistöjen äärellä vietetään venetsialaisia eli huvila- ja veneilykauden päätösjuhlaa.

Pohjanmaan ruotsinkieliseltä rannikolta lähtöisin oleva venetsialaisperinne on levinnyt ja leviää yhä muualle Suomeen.

Ulkotulet syttyvät lauantai-iltana esimerkiksi Päijänteen Haapasaaressa. Siellä Lahden venekerho juhlii tukikohdallaan venetsialaisia nyt neljättä kertaa.

”Jokainen tuo kaikennäköisiä eväitä nyyttikestiperiaatteella. Laitetaan pitopöytä pystyyn, porukalla syödään hyvin ja nautitaan toistemme seurasta”, kertoo kerhon tiedottaja Ville Haapala.

”Jokainen tuo ulkotulia, myrskylyhtyjä ja jätkänkynttilöitä. Ilotulitteita meillä ei ole ollut. Ehkä se olisi ihan kiva juttu, mutta koska olemme uusia siinä naapurustossa, emme ole viitsineet ruveta paukuttelemaan.”

Ilotulitteita paukutellaan etenkin venetsialaisten ydinalueella ruotsinkielisellä rannikolla. Esimerkiksi Pietarsaaressa ilotulitteita myydään venetsialaisten aikaan enemmän kuin vuodenvaihteessa.

Perinteisillä venetsialaisalueilla raketteja on saanut ampua vuodenvaihteen tapaan ilman ilmoitusta viranomaisille. Venetsialaisten suosion levittyä yhä useammat aluepelastuslaitokset ovat myöntäneet ilotulitteiden yleisen käyttöluvan venetsialaisiltana.

Niitä saa ampua ilman erillislupaa myös Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla, Satakunnassa, Kanta-Hämeessä ja tänä vuonna ensimmäistä kertaa myös Päijät-Hämeessä. Siellä ilotulitteita saa ampua lauantai-iltana taajaman ulkopuolella ja vesistön äärellä.

Suomen Rakettitukku Oy:n toimitusjohtaja Antti Aitto-Ojan mukaan ilotulitekauppa venetsialaisten aikaan on kasvanut, mutta se kulkee käsi kädessä yleisen käyttöluvan kanssa. Kuluttajat eivät innokkaasti hanki raketteja, jos jokaisen pitää ilmoittaa niistä erikseen.

Suomen Ilotulitus Oy:n markkinointijohtaja Mika Kilpelänahon mukaan venetsialaisten aikaan ammutaan erilaisia ilotulitteita kuin vuodenvaihteessa.

”Silloin ei ole niin hirveästi pauketta kuin uutena vuonna. Enemmän käytetään sellaisia hiljaisia nättejä suihkuja.”

Venetsialaisten ydinalueella Kokkolassa juhlitaan koko viikonloppu. Myös esimerkiksi Raumalla järjestetään karnevalistinen yleisötapahtuma ilotulituksineen. Mökkiläiset sytyttävät ulkotulia rannoille ja kutsuvat ystäviä syömään.

”Se on meille tosi tärkeä tapahtuma”, kertoo Rauman museon johtaja Kirsi-Marja Siltavuori-Illmer.

”Se on huvilakauden loppu, kun koulut ovat alkaneet ja ihmiset palanneet työpaikoilleen. Halutaan jotenkin kiittää kesänvietosta. Vähän jäähyväistunnelmahan siinä on, kun ihmiset ovat viimeisiä kertoja pidempään mökillä.”

Helsinkiläisetkin saivat omat venetsialaisensa neljä vuotta sitten, kun Helsingin Kokoomus järjesti ensimmäisen yleisötapahtuman Vuosaaren Aurinkolahdessa.

”Kävijämäärä on noussut vuosi vuodelta. Nyt kokonaiskävijämäärissä aletaan olla viisinumeroisissa lukemissa”, kertoo järjestösihteeri Taina Kurki Helsingin Kokoomuksesta.

Arkistotutkija Juha Nirkko Suomalaisesta kirjallisuuden seurasta toteaa, että elokuisessa iltajuhlassa on viehätystä.

”On lämmintä ja pimeää. Sehän on mahtava yhdistelmä ja Suomessa melko harvinaistakin”, hän sanoo.

”Meiltä on oikeastaan puuttunut kesän päättäjäiset. Ehkä siihen on kaivattu jotain.”

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat