Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Amerikkalaiset ”viikatemiehet” harjoittelevat ilmataistelua Suomen taivaalla

Ilmavoimat harjoittelee sekä amerikkalaisten F-15-hävittäjien että brittien Eurofighter Typhoon -hävittäjien kanssa.

Kotimaa
 
Ilmavoimat
Kaksi Yhdysvaltain ilmavoimien F-15-hävittäjää (vas.) ja suomalainen Hornet kuvattuna 23. elokuuta Suomen ilmatilassa.
Kaksi Yhdysvaltain ilmavoimien F-15-hävittäjää (vas.) ja suomalainen Hornet kuvattuna 23. elokuuta Suomen ilmatilassa. Kuva: Ilmavoimat

Suomessa lentää näinä viikkoina poikkeuksellisen monipuolinen kokoelma eri maiden ensilinjan hävittäjiä.

Ilmavoimat harjoittelee paraikaa sekä amerikkalaisten F-15-hävittäjien että brittien Eurofighter Typhoon -hävittäjien kanssa Suomen ilmatilassa.

Lisäksi koneet osallistuvat pohjoisessa järjestettäviin pohjoismaisiin niin sanottuihin cross border training -harjoituksiin (cbt). Niissä ovat mukana myös ruotsalaiset Gripen-hävittäjät ja norjalaiset F-16-hävittäjät. Cbt-harjoituksia on järjestetty tällä viikolla tiistaina, keskiviikkona ja torstaina.

”Cbt-harjoitukset suunnitellaan päiväkohtaisesti eli synkronoidaan vähän säidenkin mukaan”, sanoo Karjalan lennoston esikuntapäällikkö Joni Mahonen.

”Aina kun pääsemme harjoittelemaan erilaista konekalustoa vastaan, niin se tuo uusia ulottuvuuksia. Pystymme mittaamaan omaa suorituskykyämme vastustajaa vastaan ja keräämään kokemuksia yhteistoiminnasta”, Mahonen sanoo.

Harjoitukset jatkuvat ensi viikolle asti.

”Lentokierrosten tavoitteena on tarjota osallistujille mahdollisuuksia ilmataisteluharjoitteluun erilaista lentokalustoa käyttävän yhteistyökumppanin kanssa sekä harjaannuttaa henkilöstöä toimintaan kansainvälisessä ympäristössä.”

Mahosen mukaan harjoittelut sisältävät tunnistustehtäviä ja ilmataisteluharjoituksia, joissa hävittäjät ovat vastakkain. Normaali harjoitukseen osallistuva yksikkö on parvi eli neljän koneen ryhmä.

Everstiluutnantti Mahonen ei halua sen tarkemmin kommentoida, miksi amerikkalaiset hävittäjät ovat nyt Virossa.

”Niillä on käsittääkseni ihan normaali vierailu Ämarissa. Aika aktiivisesti ne tietysti käyvät Baltian maissa”, Mahonen sanoo.

F-15-hävittäjät kuuluvat Yhdysvaltain Euroopan ilmavoimien (USAFE) 493. hävittäjälentolaivueeseen. Kyseinen laivue valittiin toissa vuonna Yhdysvaltain ilmavoimien parhaaksi hävittäjälaivueeksi.

493. hävittäjälentolaivueen kotitukikohta on Lakenheathissa Britanniassa. Sinne on sijoitettu Yhdysvaltain ilmavoimien ainoat Euroopassa olevat F-15-hävittäjät. Kaksimoottorinen F-15 on ollut pitkään Yhdysvaltain tärkein ilmaherruushävittäjiä.

Amerikkalaisella laivueella on pitkä historia eri sodissa ja konflikteissa. Se tunnetaan lempinimellä ”Viikatemiehet” (Grim reapers).

Suomalaisten Hornetien ja amerikkalaishävittäjien harjoituksiin osallistuu 4–6 konetta molemmista maista. Näihin niin sanottuihin lentokierroksiin osallistuvat suomalaiskoneet toimivat Suomen kotitukikohdistaan käsin. Yhdysvaltalaisten koneiden tukikohtana on Viron Ämari, eivätkä ne laskeudu Suomen lentokentille.

Miksi amerikkalaiset eivät käy suomalaisilla kentillä?

”Jos tänne tulisi vierasta kalustoa, niin se vaatisi tänne myös lentotekniikkaa ja muuta kalustoa. On helpompaa, kun ne lähtevät omasta tukikohdasta ja pystyvät tukeutumaan sinne. Meillehän tämä on edullista, kun ne tulevat meidän ilmatilaamme. Se ei tuo meille mitään lisäkustannuksia”, Mahonen kertoo.

Lentoharjoitukset tapahtuvat pääasiassa Turun, Porin ja Vaasan edustan merialueella sekä Tampereeseen, Ouluun, Kokkolaan ja Seinäjokeen rajautuvilla harjoitusalueilla.

Suomalaiset Hawk-suihkuharjoituskoneet harjoittelevat erillisissä harjoituksissa Britannian Eurofighter-hävittäjien kanssa. Harjoituksiin osallistuu 2–4 konetta molemmista maista. Suomalaiset toimivat Suomen kotitukikohdista ja britit Ämarista käsin.

Eurofightereiden ja Hawkien harjoitukset tapahtuvat pääosin Tampereeseen, Jyväskylään, Ouluun, Kokkolaan ja Seinäjokeen rajautuvilla alueilla.

Eufighterit kuuluvat Nato-osastoon, joka hoitaa Baltian ilmavalvontaa neljän kuukauden jaksoissa. Brittien valvontavuoro loppuu elokuun lopussa.

Kansainvälisistä lentoharjoituksista tehdyt analyysit eivät ole julkista tietoa.

Miten suomalaiset ovat pärjänneet?

”Me olemme analysoineet näitä vierailuja. Katsomme toki sekä kaluston että henkilöstön osalta, mikä meidän kykymme on. Voin sanoa, että hyvin meillä menee. Meidän koulutusjärjestelmämme tuottaa kyllä loistavia ammattilaisia ja osaajia”, vakuuttaa Mahonen.

Molempien harjoitusten ohessa saattaa taivaalla näkyä kirkkaita valoilmiöitä, jotka johtuvat koneiden omasuojaan kuuluvista soihduista. Harjoituksissa saatetaan rikkoa myös äänivalli, mikä kuuluu maahan pamauksina.

Ilmavoimat
Kaksi brittiläistä Eurofighter Typhoon -hävittäjää ja suomalainen Hawk-suihkuharjoituskone.
Kaksi brittiläistä Eurofighter Typhoon -hävittäjää ja suomalainen Hawk-suihkuharjoituskone.
Ilmavoimat
Ylinnä Eurofighter Typhoon -hävittäjät ja alinna Suomen ilmavoimien Hawk-suihkuharjoituskone, jotka harjoittelevat Suomen ilmatilassa.
Ylinnä Eurofighter Typhoon -hävittäjät ja alinna Suomen ilmavoimien Hawk-suihkuharjoituskone, jotka harjoittelevat Suomen ilmatilassa.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat