Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rakennusala haluaakin kilpailukykysopimukseen

Alunperin Rakennusliitto jäi sopimuksen ulkopuolelle.

Kotimaa
 

Rakennusteollisuus ja palkansaajia edustava Rakennusliitto ovat kaikessa hiljaisuudessa neuvotelleet työehtosopimuksen, jonka ne toivovat hyväksyttäväksi osaksi kilpailukykysopimusta. Alun perin liitto jäi sopimuksen ulkopuolelle.

”Pidettiin seminaaria työnantajan kanssa ja päätettiin, että tehdään tällä viiteryhmällä sopimus, joka on kilpailukykysopimuksen kannalta parempi kuin kilpailukykysopimus”, sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi.

Jos kilpailukykysopimuksen kattavuutta tarkasteleva työryhmä hyväksyy sopimuksen, se merkitsee varmuudella, että mukana on 90 prosenttia palkansaajista. Tämä puolestaan tarkoittaa, että hallitus alentaa verotusta ensi vuonna sata miljoonaa euroa enemmän kuin jos palkansaajia olisi mukana alle 90 prosenttia.

Rakennusalan neuvottelijoiden hallitukset ovat hyväksyneet sopimukseen. Se jatkaa liittojen välisten työehtosopimusten voimassaoloa helmikuun 2018 loppuun ilman palkankorotuksia.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK kuitenkin sanoo, ettei rakennusalan sopimus ole kilpailukykysopimuksen mukainen.

”Sain tekstiviestitse meidän työelämäjohtajamme Ilkka Oksalan kiinni. Hän vahvisti, ettei rakennusalan sopimus ole kikyn mukainen, eli sitä ei lasketa osaksi sitä kattavuutta, kun arvioidaan valtion lisäveronalennuksia”, EK:n viestintäjohtaja Jenni Järvelä kertoi torstaina.

”Sopimuksemme noudattaa vahvasti kilpailukykysopimuksen henkeä, vaikka se ei työajan pidennyksen osalta ole kirjaimellisesti kikyn mukainen. Neuvottelemamme paketti ajaa rakennusalalla paremmin niitä asioita, joihin kilpailukykysopimus tähtää”, sanoo Rakennusteollisuus RT:n työmarkkinajohtaja Tapio Kari tiedotteessa.

Sopimuksen myötä rakennusalalla voidaan työntekijän tai työntekijäryhmän kanssa sopia palkkauksesta, jossa otetaan huomioon esimerkiksi työn tavoiteaikataulu, työaikajärjestelyt ja lopputuloksen laatu, tiedotteessa sanotaan.

Alakohtaiset sopimusneuvottelut rakennusalan kahdeksan työehtosopimuksen solmimiseksi käydään mahdollisimman nopeasti. Toimihenkilösopimuksia koskevat neuvottelut käydään erikseen. Rakennusalan yleissitovien työehtosopimusten piirissä on lähes 100 000 palkansaajaa.

Suomen hallitus etsi puolestaan torstaina yhteistä säveltä työmarkkinoiden keskusjärjestöjohtajien kanssa siitä, miten ihmisiä saataisiin töihin ja pitkäaikaistyöttömyyden kasvu pysäytettyä. Seuraavaksi osapuolet tapaavat ensi viikolla.

Tapaamisessa ei puhuttu konkreettisista keinoista, vaan käytiin enemmän läpi työllisyyttä ja periaatteellisia linjoja. Monet hallituksen julkisuudessa olleista keinoista ovat kipeitä ay-liikkeelle.

”Paljon savua ilman tulta”, kuvailee median paljon odottamaa tilaisuutta SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) sanoi, että hallitus julkistaa osan keinoista ensi viikolla ja osa valmistellaan esimerkiksi ensi vuoden alun kehysriiheen mennessä.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat