Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

OAJ haluaa vähentää ammatillisten opettajien ja aineenopettajien aloituspaikkoja

Taustalla ovat opettajien heikentynyt työllisyystilanne ja työelämän muutokset.

Kotimaa
 

Opettajien ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen haluaisi karsia sekä ammatillisen opettajankoulutuksen että yliopistojen aineenopettajakoulutuksen aloituspaikkoja. Taustalla on näkemys siitä, että koulutuspaikkojen määrän tulisi vastata työllisyystilannetta ja työelämän muutoksia.

Luukkaisen mukaan ammatillisen opettajakoulutuksen paikkojen määrä voitaisiin vähentää 1 600 paikasta 1 100:aan kolmen vuoden aikana, minkä jälkeen tarvetta arvioitaisiin uudestaan.

Ammatillista opettajankoulutusta pitäisi Luukkaisen mielestä suunnata uudelleen. Sen tulisi sopia paremmin koulutusuudistuksen vaatimuksiin, opettajien heikentyneeseen työtilanteeseen ja muuttuviin työnkuviin.

Vapautuvat resurssit tulisi ohjata ammatillisten opettajien muuntokoulutukseen, erikoistumiseen ja muuhun täydennyskoulutukseen.

”Opettajankoulutukseen pääsyssä etusija tulisi antaa niille hakijoille, jotka jo toimivat opettajina, mutta joilta puuttuvat pedagogiset opinnot. Ammatillisista opettajista noin kolmella neljästä on kelpoisuus tehtäväänsä ja kelpoisten osuutta pitää pystyä nostamaan”, Luukkainen toteaa OAJ:n tiedotteessa.

Luukkainen ehdottaa myös yliopistojen aineenopettajakoulutuksen vähentämistä.

”Aloituspaikkoja pitäisi karsia sadoilla vuosittain, erityisesti humanistisilta aloilta, joilta on vaikein työllistyä. Esimerkiksi heinäkuussa aineenopettajista oli työttöminä 12,5 prosenttia”, Luukkainen sanoo.

Vaikka Luukkainen haluaisi vähentää koulutuksen aloituspaikkoja, hän ei hyväksy hallituksen opetukseen tekemiä 190 miljoonan euron leikkauksia.

”Jos koko leikkaus tehtäisiin henkilöstömenoista, vaarassa olisi jopa 3 800 oppilaitosten työpaikkaa. Myös ammattikorkeakoulutuksessa on tehty ja tehdään henkilöstöresursseihin kohdistuvia leikkauksia. Henkilöstömenot ovat oppilaitosten suurin menoerä, joten henkilöstövaikutukset ovat väistämättömiä. Aikuiskoulutuksessa opettajien työttömyysaste on jo yli 20 prosenttia. Leikkausta pitääkin lykätä ja kohtuullistaa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat