Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aarnio-jutun tutkintaan osallistunut krp:n rikostutkija tuomittiin virkavelvollisuuden rikkomisesta

Tuomion mukaan mies oli ollut esteellinen osallistumaan tutkintaan, koska hän oli ystävystynyt epäillyn kanssa.

Kotimaa
 
Markku Ulander / Lehtikuva
”Malmin naista” (kuvassa) epäillään Helsingin huumepoliisiyksikön entisen johtajan Jari Aarnion rikoskumppaniksi. Krp:n poliisimies myönsi Aarnio-oikeudenkäynnissä auttaneensa Malmin naista taloudellisesti.
”Malmin naista” (kuvassa) epäillään Helsingin huumepoliisiyksikön entisen johtajan Jari Aarnion rikoskumppaniksi. Krp:n poliisimies myönsi Aarnio-oikeudenkäynnissä auttaneensa Malmin naista taloudellisesti. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Tästä on kyse

Malmin nainen on yksi Aarnio-jutun syytetyistä

 Niin kutsuttua Malmin naista epäillään Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion rikoskumppaniksi. Nainen on syytteessä törkeistä huumausainerikoksista. Nainen on Aarnion tavoin kiistänyt syytteet.

 Nainen kertoi poliisikuulusteluissa, että hän oli järjestänyt Aarniolle hasiskontakteja. Nainen kertoi myös hasiksen kätköpaikoista.

 Aarnio-käräjillä nainen perui puheensa ja sanoi, että häntä kuulustellut keskusrikospoliisin rikostutkija oli tukenut häntä rahallisesti. Mies oli lahjoittanut hänelle myös skootterin.

 Krp:n poliisimies myönsi Aarnio-oikeudenkäynnissä auttaneensa Malmin naista taloudellisesti. Hänet siirrettiin paljastuksen jälkeen muihin tehtäviin ja häntä alettiin epäillä virkavelvollisuuden rikkomisesta.

 Krp:n poliisimiehen virkarikosjuttu käsiteltiin Kymenlaakson käräjäoikeudessa. Käräjäoikeus antoi tuomionsa perjantaina.

 Helsingin käräjäoikeuden on määrä antaa Malmin naisen ja Aarnion huumejutun tuomio 1. marraskuuta. Käräjäoikeus ottaa tuomiossaan kantaa myös siihen, millä tavalla Malmin naisen ja tutkijan välit vaikuttavat Aarnio-jutun näytön arviointiin.

Kymenlaakson käräjäoikeus on tuominnut Jari Aarnion huumejutun tutkintaan osallistuneen keskusrikospoliisin tutkijan virkavelvollisuuden rikkomisesta sakkoihin. Tuomion saanut rikosylikonstaapeli hoiti huumejutun tutkinnassa Aarnion kanssaepäillyn, niin kutsutun Malmin naisen kuulustelemisen.

Käräjäoikeuden tuomion mukaan rikosylikonstaapeli oli ollut esteellinen kuulustelemaan Malmin naista, koska kaksikon välille oli muodostunut tutkinnan aikana erityisen läheinen ystävyyssuhde. Käräjäoikeuden mielestä mies ei olisi saanut osallistua esitutkintaan enää sen jälkeen, kun Malmin nainen vapautui tutkintavankeudesta.

Kaksikon yhteydenpidon määrä oli tuomion mukaan ylittänyt selvästi tutkinnallisen tarpeen. ”Tällainen luottamuksellinen ja tiivis yhteydenpito on luonteenomaista erityisen läheiselle ystävyydelle”, tuomiossa todetaan.

Mies oli lahjoittanut omista varoistaan naiselle myös huomattavana pidettävän määrän taloudellisia etuuksia, kuten rahaa, skootterin ja kaksi puhelinta. Myös tämä oli tuomion mukaan merkki erityisen läheisestä ystävyyssuhteesta.

Tuomion mukaan rikosylikonstaapelin oli kokeneena poliisina täytynyt itsekin tietää oma esteellisyytensä. Siitä syystä virkavelvollisuuden rikkominen katsottiin tahalliseksi.

Käräjäoikeus langetti miehelle 50 päiväsakon rangaistuksen.

Rangaistuksessa otettiin huomioon se, että rikosylikonstaapelin toimintaan oli osaltaan vaikuttanut voimakas myötätunto ja auttamisen halu Malmin naista kohtaan.

”[Rikosylikonstaapelin] kuulemisesta on käynyt ilmi myös se, että hänen tarkoituksensa on ollut asian selvittäminen ja halu suorittaa esitutkintatehtävä mahdollisimman hyvin”, tuomiossa todetaan.

Rangaistuksessa otettiin huomioon myös se, että mies oli itseensä kohdistuneen esitutkinnan aikana pyrkinyt edistämään asian selvittämistä. Lisäksi huomioitiin myös se, että asian saama laaja julkisuus oli vaikuttanut kielteisesti miehen elämään.

Mies kiisti oikeudessa syyllistyneensä ainakaan tahalliseen rikokseen.

Tuomioon johtaneet tapahtumat paljastuivat Aarnio-oikeudenkäynnissä viime syksynä, kun Malmin nainen kertoi miehen lahjoituksista.

Etuuksien antaminen tuli yllätyksenä niin Aarnio-jutun tutkinnanjohtajille kuin miehen esimiehille krp:ssä. Selvitysten jälkeen todettiin, että rikosylikonstaapeli oli käyttänyt lähinnä omia rahojaan. Krp:n rahoilla oli kuitenkin hankittu naiselle muun muassa pari kassillista ruokaa.

Rikosylikonstaapeli on jo aiemmin siirtynyt muihin tehtäviin krp:ssä. Krp:n päällikkö Robin Lardot, kertoo tutustuvansa tuomioon, ja jos siitä ei ilmene mitään merkittävää uutta, asiaa käsitellään uudelleen tuomion tultua lainvoimaiseksi.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat