Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Harvinainen kesämyrsky riepottelee Suomea lauantaina

Voimakas tuuli riepottelee maata lauantaina. Aamulla tuulet ovat jo voimistuneet.

Kotimaa
 
Lauantaina etelässä on poutaista ja tuulista - Pohjois-Suomea piiskaavat sateet
Lauantaina etelässä on poutaista ja tuulista - Pohjois-Suomea piiskaavat sateet
Etelä- ja Keski-Suomessa päivä on poutainen ja laajalti aurinkoinen. Sää on hyvin tuulista, iltapäivällä ja illalla etenkin maan keskiosassa esiintyy jopa myrskypuuskia. Iltapäivällä runsaimmat sateet osuvat Etelä-Lappiin.

Harvinainen kesämyrsky riepottelee maata lauantaina. Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan repiviä tuulenpuuskia on luvassa Etelä- ja Keski-Suomessa aamupäivästä alkaen.

Pahiten myrsky iskee läntiselle rannikolle Etelä-Pohjanmaalta Pohjois-Pohjanmaalle. Siellä tuuli saattaa puhaltaa paikoin jopa 25 metriä sekunnissa.

Lauantaina aamuyhdeksältä Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jari Tuovinen kertoi, että tuulet ovat vähitellen voimistumassa mantereella. Merellä ne ovat jo olleet voimakkaita.

Ilmatieteen laitos kehottaa varautumaan sähkökatkoksiin. Kesäisen runsaat raskaat lehtipuut voivat aiheuttaa laajoja häiriöitä linjoille kaatuessaan.

Myrsky etenee kohti itää niin, että maan itäosissa myrsky riehuu vasta illalla ja yöllä.

”Pääkaupunkiseudullakin tuuli yltyy paikoin kovaksi iltapäivällä ja illalla. Kovimmat lukemat mitataan järvialueilla ja aukeilla paikoilla”, kertoo päivystävä meteorologi Paavo Korpela.

Kesäaikaan harvinainen voimakas matalapainemyrsky saa alkunsa, kun Suomeen virtaa myöhään perjantaina hetkellisesti yksi kesän lämpimimmistä ilmamassoista.

”Se ei pääse realisoitumaan helteeksi. Norjasta liikkeelle lähtenyt matalapaine lakaisee sen mennessään ja matalapaineen jälkipuolella alkaa tuulla”, Korpela kuvaa.

Sateet jäävät maan etelä- ja keskiosissa vähäisiksi. Sen sijaan Lapissa, Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla vettä tulee lauantaina paikoin erittäin runsaasti.

”Etelä-Lapissa vettä voi tulla 50 millimetriä vuorokauden aikana. Maaperä siellä on valmiiksi märkä ja vedenpinnat korkealla, joten sademäärä voi aiheuttaa pieniä tulvia”, Korpela varoittaa.

Matalapainemyrskyt ovat yleisiä syksyllä ja talvella.

”Kesäisin niitä esiintyy muutaman kerran vuosikymmenessä ja ne aiheuttavat samoilla tuulennopeuksilla erilaista tuhoa, koska puissa on lehdet”, kertoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Pauli Jokinen.

Tällä kertaa myrskyn pitäisi kulkea nopeasti ohi niin, että sunnuntaina iltapäivällä tuuli on heikentynyt. Lännestä saapuu kuitenkin heti perään uusi matalapaine, joka tuo maanantaiksi sateita.

Kesä ei ole ihan vielä kokonaan ohi. Vaikka helteitä tuskin on enää luvassa, viikon puolivälissä saatetaan nautiskella 20 asteen lämpötiloista aurinkoisessa säässä.

”Ensi viikko näyttää ihan mukavalta. Sateita saadaan taas loppuviikosta”, Korpela arvioi.

Vesa Ranta
Kesäkuun alussa Suomessa puhalsi matalapainemyrsky, joka ehdittiin nimetä Salomoksi. Kuva Kokkolasta.
Kesäkuun alussa Suomessa puhalsi matalapainemyrsky, joka ehdittiin nimetä Salomoksi. Kuva Kokkolasta.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat