Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS paljasti naisten kertomuksia suurlähettilään epäasiallisesta käytöksestä – myös ulkoministeriön tiedossa useita tapauksia

Tukholmasta kotiin kutsuttu suurlähettiläs Jarmo Viinanen saa epäasiallista käytöstä koskevan todistusaineiston tutustuttavakseen palattuaan. Kuuleminen järjestetään noin kahden viikon kuluttua sen jälkeen.

Kotimaa
 
Mikko Stig / Lehtikuva
Tukholman-suurlähettiläs Jarmo Viinanen suurlähettiläskokouksessa Helsingissä maanantaina.
Tukholman-suurlähettiläs Jarmo Viinanen suurlähettiläskokouksessa Helsingissä maanantaina. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva
Fakta

Suurlähettiläs siirrettiin Helsinkiin

 Presidentti Sauli Niinistö määräsi torstaina Tukholman-suurlähettilään Jarmo Viinasen kotiutettavaksi etuajassa ulkoministeriön esityksen mukaisesti.

 Syyksi on kerrottu, että lähetystössä esiintyi epäasiallista käytöstä ja että Viinasen toimintakyky on heikentynyt.

Ulkoministeriön työhyvinvointipäällikkö Riitta Korpivaara kertoo, että ulkoministeriöllä oli Tukholman-suurlähettiläs Jarmo Viinasen epäasiallista käytöstä koskevassa selvittelyssä tiedossa useita häirintätapauksia.

Suurlähettiläs Viinasen kanssa työskennelleet naiset kertoivat HS:lle lauantaina kokeneensa niin fyysistä lähentelyä kuin muuta epäsopivaa käytöstä. HS:lle kerrottu osoittaa, että toiminta on tapahtunut usean vuoden aikana eri toimipisteissä, eivätkä ongelmat ole estäneet Viinasen etenemistä ministeriöuralla.

Tasavallan presidentti päätti torstaina vahvistaa Viinasen tehtävän päättymisen, koska ulkoministeriön mukaan hänen toimintaedellytyksensä olivat heikentyneet ja lähetystössä oli esiintynyt ”epäasiallista kohtelua”.

Korpivaara kertoo, että kun Viinanen tulee Suomeen 19. syyskuuta, hänelle järjestetään sen jälkeen kuulemistilaisuus virkamieslain mukaisen prosessin mukaisesti.

Korpivaaran mukaan henkilöiden nimillä varustettu todistusaineisto annetaan Viinaselle luettavaksi kaksi viikkoa ennen kuulemistilaisuutta, jotta hän voi tutustua siihen rauhassa.

Ulkoministeriö antaa Viinasen ensi muuttaa rauhassa Helsinkiin, ja materiaali annetaan hänellä sen jälkeen, ulkoministeriöstä kerrotaan. Materiaalin antohetki voi venyä lokakuullekin.

Prosessin päätyttyä ulkoministeriön ylin virkamiesjohto päättää, mihin hallinnolliseen toimenpiteeseen ryhdytään.

Mahdollisia virkamieslain mukaisia seuraamuksia ovat kirjallinen varoitus tai irtisanominen. Kuulemisen järjestää hallintojohtaja Ari Rouhe.

Ulkoministeriö kutsuu Viinasen tapauksen tutkintaa ”epäasiallisen käytöksen tutkinnaksi”, koska rikosilmoitusta seksuaalisesta häirinnästä ei ole tehty, Riitta Korpivaara sanoo.

Kahden vuoden ajan ulkoministeriössä työhyvinvointipäällikön tehtävässä toiminut Korpivaara kertoo saavansa työntekijöiltä muutaman kerran kuukaudessa kyselyjä siitä, onko heidän esimiehensä mahdollisesti syyllistynyt epäasialliseen käytökseen.

”Varsinaisia ilmoituksia tulee harvemmin”, Korpivaara kertoo.

Ulkoministeriössä on yli 200 esimiestä.

”Useissa tapauksissa kyse ei ole epäasiallisesta käytöksestä, vaan työnantajan direktiovallan käyttämisestä”, Korpivaara kertoo.

Kyse voi olla esimerkiksi työaikojen noudattamisvaatimuksesta.

Korpivaara kuvaa ulkoministeriön työilmapiiriä ”nyt todella hyväksi”.

”Edustustoissa toki ratkotaan asioita, jotka eivät koskaan minulle asti tule”, hän lisää.

Ulkoministeri Timo Soini (ps) ei halunnut kommentoida HS:lle asiaa.

Soinia edeltänyt ulkoministeri, nykyinen kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd) kertoi lauantaina uutistoimisto STT:lle, että hän ei tiennyt Viinaselle annetusta puhuttelusta koskien Viinasen epäsopivaa käytöstä YK-lähettiläsvuosina 2009–2014.

Tuomiojan mukaan tämä tieto Viinasen käytöksestä olisi ollut tarpeellista. Ulkoministeri Tuomioja esitti Viinasta Tukholman suurlähettilääksi YK-vuosien jälkeen.

Suurlähettiläiden nimityspäätökset tekee presidentti.

Tarkennus 28.8. kello 10.40: Jutusta saattoi saada sen kuvan, että ulkoministeriöllä olisi tiedossa samat tapaukset, joista HS kertoi lauantaina. Ministeriön tiedossa on vastaavia tapauksia, mutta ei ole tietoa siitä, ovatko ne juuri samat kuin joista HS kirjoitti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat