Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntijat: Häirinnässä seuraamukset ovat täysin työnantajan päätettävissä

Työntekijäliitot suosittavat, että häirinnän kohteeksi joutunut työntekijä saattaisi itse tai työsuojeluvaltuutetun tuella asian työnantajan tietoon.

Kotimaa
 
Fakta

Suurlähettiläs siirrettiin Helsinkiin

 Presidentti Sauli Niinistö määräsi torstaina Tukholman-suurlähettilään Jarmo Viinasen kotiutettavaksi etuajassa ulkoministeriön esityksen mukaisesti.

 Syyksi on kerrottu, että lähetystössä esiintyi epäasiallista käytöstä ja että Viinasen toimintakyky on heikentynyt

Seksuaalisen tai muu häirintä työpaikoilla on aina työturvalainsäädännön mukainen asia, akavalaisen Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry:n julkisen sektorin neuvottelupäällikkö Petri Toiviainen kertoo.

Toiviainen korostaa puhuvansa asiasta vain yleisellä tasolla, ei yksittäistapauksesta.

Häirintäepäily on ollut viime aikoina esillä, kun presidentti kutsui torstaina Tukholman-suurlähettiläs Jarmo Viinasen takaisin kotimaahan.

Ulkoministeriön mukaan hänen toimintaedellytyksensä olivat heikentyneet ja lähetystössä oli esiintynyt ”epäasiallista kohtelua”.

Jos työpaikalla tulee ilmi häirintää tai epäasiallista toimintaa tai epäily siitä, työnantajan on ryhdyttävä sitä selvittämään, Toiviainen selittää.

Toiviaisen mukaan työnantajan velvollisuus syntyy riippumatta siitä, mitä kautta asia tulee tietoon.

Työntekijäliitot suosittavat, että häirinnän kohteeksi joutunut työntekijä saattaisi itse tai työsuojeluvaltuutetun tuella asian työnantajan tietoon.

”Mutta laki ei kiellä, etteikö muutakin kautta työnantajan tietoon tullutta häirintäepäilyä voisi tutkia.”

Asianosaisia osapuolia kuullaan ja sen jälkeen työnantaja ryhtyy tarvittaviin toimiin, jotta työpaikan työturvallisuus turvataan.

Työnantajan oikeutena on harkita, mitä palvelussuhteeseen liittyviä seuraamuksia seuraa, jos tutkinnassa todetaan häirinnästä epäillyn toimineen vastoin velvoitteita.

Kuulemisen jälkeen ratkaisun tekeminen työ- tai virkasuhteeseen liittyvistä jatkotoimista on täysin työnantajan päätettävissä.

”Kukaan ulkopuolinen taho ei voi tulla määräämään toimia. Työnantaja päättää mihin toimiin ryhdytään.”

Mahdollisia seuraamuksia ovat lähinnä huomautus, kirjallinen varoitus ja irtisanominen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuspäällikkö Timo Sinervo muistuttaa siitä, että häirinnässä täytyy aina olla kuulemismahdollisuus.

”Jos ei ole yksilöityjä syytöksiä, prosessinäkökulmasta on ongelmallista, miten syytöksiin voidaan tällöin vastata. On oltava henkilö ja tapahtuma tiedossa”, pääluottamusmiehenä toimiva Sinervo pohtii.

Hän suosittelee näissä ”erittäin kinkkisissä tilanteissa” mahdollisimman tarkkaa tapausten dokumentointia.

Hän painottaa puhuvansa asiasta vain yleisellä tasolla häirinnän selvittelyn hankaluudesta ja muistuttaa, että kuuleminen kohdistuu erityisesti virkamiehiin.

Työpaikalla tapahtuva seksuaalinen häirintä voi ylittää myös rikoslain rajat.

Seksuaalirikoksista säädetään rikoslain 20. luvussa. 20. luvun 5a-pykälässä näin:

”Joka koskettelemalla tekee toiselle seksuaalisen teon, joka on omiaan loukkaamaan tämän seksuaalista itsemääräämisoikeutta, on tuomittava, jollei teosta muualla tässä luvussa säädetä rangaistusta, seksuaalisesta ahdistelusta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.”

Hallitus esitti vuonna 2013 seksuaaliseen ahdisteluun uutta rangaistussäännöstä, jonka mukaan ”jos koskettamalla tai muuten siihen vakavuudeltaan rinnastettavalla tavalla” loukataan toisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta, teosta seuraisi vastaava rangaistus.

Eduskunta piti määritelmää liian epämääräisenä ja päätti, että vain koskettelu ylittää tämän pykälän mukaisen rangaistavuuden, oikeusministeriön lainsäädäntöneuvos Janne Kanerva kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat