Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työttömyyden menoihin liittyy tulkintaa

Kotimaa
 
Juhana Rossi Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on taloustoimittaja.

Oheinen artikkeli syntyi halusta selvittää, kuinka paljon työttömyys maksaa julkiselle taloudelle. Esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tilastoi hyvin työttömyyden menoja, mutta kaikkia menovirtoja ei koota yhteen tilastoon.

Tällaisten tietojen kokoamiseen liittyy tulkintaa sitä, mikä meno rajataan työttömyydestä aiheutuvaksi. Lisäksi myös sillä on merkitystä, esitetäänkö menot brutto- vai nettomääräisinä.

Luvut on ohessa esitetty bruttomääräisinä, eli laskelmissa ei huomioida esimerkiksi sitä, että maksetuista etuuksista osa palautuu valtiolle verotuloina.

Jos karkeasti määritellään työttömyyttä koskevan talouspoliittisen keskustelun rintamalinjoja, niin tällaisia bruttolukuja voisivat kenties mieluusti esittää julkisen talouden alijäämistä huolestuneet virkamiehet ja oikeistolaiset poliitikot.

Vastaavasti vasemmistolaiset poliitikot ja niin sanotun keynesiläisen taloustieteen edustajat painottaisivat todennäköisesti nettolukuja ja työttömyysmenojen myönteisiä hyvinvointivaikutuksia.

Kaiken edellisen voi tiivistää seuraavaan ohjeeseen: kun julkiseen keskusteluun tuodaan lukuja työttömyysmenoista, on hyvä arvioida niiden laskentatapaa ja esittäjän tavoitteita.

Keskustelua työttömyydestä, työllisyyden parantamisesta ja työttömyyden menoista tänä syksynä riittää. Toivottavasti keskustelu johtaa kouriintuntuviin tuloksiin, sillä euroissa laskettavien menojen lisäksi työttömyyden inhimillinen hinta on hirvittävä.

Oheiseen laskelmaan sisältyy yksi erä, joka harvoin tulee näkyviin, kun työttömyysmenoja lasketaan. Se on eläkevakuutusmaksut, joita Työttömyysvakuutusrahasto (TVR) maksaa ansioturvan saajien puolesta.

Näitä eläkevakuutusmaksuja ei tilastoida osana työttömyysetuusmenoja. Niillä ei sinänsä olisi merkitystä, jos TVR:n talous olisi tasapainossa.

Mutta koska TVR kattaa nyt vajeitaan lainaamalla rahaa ulkopuolisilta sijoittajilta, näitä eläkemaksuja voi pitää piilevänä julkisen talouden menona.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat