Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ikääntyneen ura on ”finis”

Venäjältä Suomeen muuttaneen Lilja Vasselin työllistymistä ovat haitanneet ikä ja heikko kielitaito, minkä vuoksi vakituista työtä ei ole löytynyt. Kovan tarmonsa hän on käyttänyt vapaaehtoistyöhön.

Kotimaa
 
Ville-Veikko Kaakinen / HS
Vantaalainen Lilja Vassel on maahanmuuttaja, joka ei pysynyt luomaan ehjää työuraa Suomessa.
Vantaalainen Lilja Vassel on maahanmuuttaja, joka ei pysynyt luomaan ehjää työuraa Suomessa. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen / HS

Ikä haittaa työllistymistä. Sen on kokenut 64-vuotias Lilja Vasselin sen jälkeen, kun hänen palkkatuettu työnsä Vantaan Työttömät ry:n ruokalassa päättyi vuoden 2015 joulukuussa.

Vassel kertoo lähettäneensä ansioluetteloitaan työnantajille saadakseen uutta työtä.

”Mutta eivät vastaa. Kuka vastaa, sanoo, että sorry, nuorempi haluamme. Eivät halua minun ikäinen”, Vassel sanoo suomen kieltä vahvasti murtaen, sillä venäjä on hänen äidinkielensä.

Vassel kertoo tarinaansa entisellä työpaikallaan Vantaan Simonkylässä. Vaikka työ loppui, Vassel tekee työttömien yhdistyksen toimipisteessä vapaaehtoistyötä.

”Minä en jaksa olla kotona. Minä haluan olla ihmisten kanssa”, Vassel sanoo.

Suomessa oli heinäkuussa 378 000 työtöntä työnhakijaa, kun mittana käytetään työ- ja elinkeinoministeriön laatiman työnvälitystilastoa.

Heidän joukossaan Vassel on vaikeimmin työllistyviä. Eri ministeriöt ovat teettäneet useita raportteja maahanmuuttajien työllistymisestä. Niiden tilastolliset havainnot vahvistavat Vasselin arjen kokemukset.

Varttuneella iällä Suomeen muuttaneiden, kielitaidoltaan puutteellisten naisten on vaikea työllistyä.

Vassel muutti perheineen Suomeen vuonna 1998 Pietarista. Hänen perheensä lukeutui inkerinsuomalaisiin, jotka ovat olleet paluumuuttajan asemassa.

Entisessä Neuvostoliitossa ja Venäjällä Vassel kertoo työskennelleensä lentoemäntänä, kirjanpitäjänä ja lopulta kioskiyrittäjänä Pietarissa.

Suomessa Vassel kertoo työskennelleensä kokkina, siivojana ja ”mitä vain tarvitset”.

Mutta ehjää työuraa Vassel ei enää Suomessa pystynyt luomaan, osin heikon suomen kielen takia.

Heikko kielitaito on tehnyt asioinnin työhallinnossa joskus vaikeaksi, vaikka varsinaista työntekoa se ei ole haitannut. ”Tuolla olen vapaa”, Vassel sanoo ja osoittaa työttömien ruokalan keittiötä, joka on hänelle ilmeisen rakas paikka.

Kielitaidon puute tuli esiin myös silloin kun Vassel etsi työpaikkaa lentoasemalta. Siellä vaadittiin myös keittiötehtäviin pyrkiviltä englannin kielen hallintaa.

Vassel kertoo saavansa työmarkkinatukea nettona 522 euroa kuukaudessa. Lisäksi hän saa asumistukea ja Venäjältä alle sadan euron suuruista kuukausieläkettä.

Joihinkin menoihin kuten joskus sähkölaskuun tai lääkkeisiin hän on saanut myös toimeentulotukea.

Vasselin ainoa juoksevien kulujen ulkopuolinen meno on lastenlapsille ostettavat joulu- ja syntymäpäivälahjat.

Työurastaan Vassel käyttää yhtä sanaa: finis eli loppu. Vasselille on sanottu työ- ja elinkeinotoimistossa, että häntä ei enää työllistetä tukitoimin, koska hän täyttää 65 vuotta eli tulee eläkeikään maaliskuussa.

Vassel voi siis työllistyä vain löytämällä työpaikan avoimilta markkinoilta, mikä on osoittautunut mahdottomaksi.

Työnteon ja auttamisen halunsa Vassel kohdentaa vapaaehtoistyöhön. Työttömien yhdistyksen lisäksi Vassel aikoo käydä vapaaehtoistyössä myös Tikkurilan seurakunnassa.

Silti toivo elää. Vassel haaveilee siitä, että jonain päivänä häntä odottaisi kotona kirje keittiöapua tarvitsevalta työnantajalta. ”Unelma. Kutsu. Sopiiko sinulle aika haastatteluun?” Vassel sanoo ja nauraa.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat