Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tampereen pormestari haluaa Särkänniemeltä ”täydellisen selvityksen” delfiinien siirrosta

Myös Särkänniemen hallitus aikoo käsitellä tiedotuslinjaa. Särkänniemen toimitusjohtaja myöntää tiedottamisen epäonnistuneen.

Kotimaa
 
Särkänniemen toimitusjohtaja puolustaa delfiinien oloja kreikkalaisessa eläinpuistossa
Särkänniemen toimitusjohtaja puolustaa delfiinien oloja kreikkalaisessa eläinpuistossa
Särkänniemen toimitusjohtajan Miikka Seppälän mukaan kreikkalaisen Attican eläinpuiston valinta sijoituspaikaksi oli ”delfiinien kannalta paras mahdollinen”.
Tästä on kyse

Paheksuntaa aiheuttanut delfinaario suljetaan

 Särkänniemi kertoi viime vuoden lokakuussa sulkevansa delfinaarionsa.

 Näytökset lopetettiin heti, mutta delfiinit asuivat delfinaariossa lauantaihin asti. Sunnuntaina ne lennätettiin Kreikassa sijaitsevaan eläinpuisto Atticaan.

 Siirto Atticaan oli vastikkeeton eli eläimistä ei ole maksettu mitään.

 Delfinaario on ollut Särkänniemelle kallis ja kannattamaton. Merkittävä syy sulkemiseen on eläinoikeusliikkeen pitkäaikainen kampanjointi delfinaariota vastaan.

 Delfinaarion tilalle on tulossa sisäliikuntapuisto.

Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen haluaa, että Särkänniemi antaa kaupunginhallitukselle selvityksen Särkänniemen delfiinien siirrosta ja siihen liittyvästä tiedottamisesta. Tampereen kaupunki omistaa Särkänniemen.

”Haluan selvitystä ennen kaikkea toteutetusta prosessista, ja viestintähän on se kulma, joka on herättänyt keskustelua. Pyydämme maanantaina tilannekatsauksen ja analyysin siitä, mitä viikonloppuna kaiken kaikkiaan tapahtui, ja odotamme Särkänniemen hallituksen täydellistä selvitystä”, Ikonen sanoo HS:lle.

Huvipuiston neljä delfiiniä siirrettiin sunnuntain vastaisena yönä Attican eläinpuistoon Ateenaan. Toistuvista yhteydenotoista huolimatta Särkänniemi ei kommentoinut asiaa lauantaina mitenkään, mikä on herättänyt hämmennystä ja arvostelua.

Markus Jokela / HS
Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen
Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen

Ikonen sanoo, ettei hiljaisuus olla paras mahdollinen tapa hoitaa asiaa.

”Itse uskon aina avoimeen viestintään. Toivon, että kaikki kaupungin konsernin osat pyrkisivät noudattamaan sitä niin pitkälle kuin se on kulloinkin mahdollista. Avoin viestintä on tämän päivän tapa tehdä asioita”, Ikonen korostaa.

Ikonen ei ota vielä kantaa siihen, onko kreikkalainen eläinpuisto Attica paras sijoituspaikka Särkänniemen delfiineille. Eläinpuistoa on arvosteltu huonoista oloista.

Ikosen mukaan on hyvä käydä läpi, miten valinta on kaiken kaikkiaan tehty

Fotis Plegas G
Attican eläinpuiston pullokuonodelfiinien alue oli yleisöltä suljettu sunnuntaina uusien delfiinien saapumisen takia.
Attican eläinpuiston pullokuonodelfiinien alue oli yleisöltä suljettu sunnuntaina uusien delfiinien saapumisen takia.

”Sen kuitenkin tiedän tästä prosessista, että delfiinien kohtalon ratkaiseminen on ollut hirvittävän vaikea kokonaisuus. Särkänniemi on koittanut tukeutua eri asiantuntijoihin siinä, miten tämän voi ratkaista. On tehty iso työ selvittäessä eri vaihtoehtoja, mutta kuulemme varmasti maanantaina tarkemmin perusteita ja taustaa.”

Ikonen muistuttaa, että delfiinien siirto on käytännössä Särkänniemen liiketoimintaa. Tampereen kaupungilla ei ole ollut siinä suurta roolia, vaikka kaupunki omistaa Särkänniemen.

”Kaupungilla on ollut tieto, että kokonaisuus selviää elokuun loppupuolella. Myös paikka, johon on päädytty, on ollut vahvasti keskusteluissa. Kaupunki ei ole kuitenkaan tiennyt tällä tarkkuudella esimerkiksi operatiivisesta toteutuksesta ja viestinnästä – siitä, milloin siirto tulee tapahtumaan ja miten kokonaisuus viestinnällisesti hoidetaan.”

Särkänniemen hallitus aikoo käsitellä tiedotuslinjaa heti alkuviikosta. Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Sofia Vikman ilmoitti sunnuntai-iltana, että yhtiön hallitus on kutsuttu tiistaiksi ylimääräiseen kokoukseen.

Vikmanin mukaan itse delfiinien siirto onnistui hyvin, mutta siirrosta tiedottaminen epäonnistui.

”On selvää, että asioita ei voi hoitaa näin, etenkin kun asiassa ei ole ollut mitään salattavaa. Olen kutsunut ylimääräisen hallituksen kokouksen koolle tiistaiksi käsittelemään asiaa ja pyytänyt toimitusjohtajaa valmistelemaan hallitukselle selvityksen viikonlopun tapahtumista. Asiaan palataan sen jälkeen”, Vikman sanoo tiedotteessa.

Ikonen kertoo keskustelleensa Vilkmanin kanssa sunnuntaina puhelimitse. Ikonen sanoo, että ”kaupunki voi katsoa, onko tarvetta joihinkin jatkotoimenpiteisiin”, kunhan Särkänniemen toimitusjohtaja Miikka Seppälä on antanut hallitukselle kokonaisselvityksensä tiistaina.

”Jatkotoimenpiteet riippuvat siitä, mitä yhtiö esittää, mutta avoimen viestinnän ohjeistusta tulee ainakin tehdä”, Ikonen muotoilee.

HS:n haastattelemat maineasiantuntijatkin ihmettelevät huvipuiston tiedotuslinjaa. Lue asiantuntijoiden arviot tapahtumista täältä.

 

Toimitusjohtaja: ”Toimisin toisin, jos nyt voisin”

Kun Särkänniemi lopulta kommentoi delfiinien siirtoa sunnuntaiaamuna, tiedottaminen oli sekavaa. Huvipuiston toimitusjohtaja Miikka Seppälä kertoi ensin HS:lle, että siirtosuunnitelman salassapidon taustalla oli Särkänniemen tekemä sopimus poliisin ja turvallisuusviranomaisten kanssa. Poliisin mukaan päätös oli kuitenkin Särkänniemen.

Myöhemmin Seppälä sanoi, että tiedottamisessa epäonnistuttiin.

”Toimisin toisin, jos nyt voisin. Kävimme ennakkoon keskusteluja viranomaisten kanssa, päädyimme tulokseen, että huomio tulee kiinnittää eläinten turvallisuuteen ja sen takia tein päätöksen, että eläinten siirrosta ei tiedoteta. Olisi pitänyt kuitenkin tiedottaa asiasta nopeasti ja avoimesti.”

”Halusimme taata työrauhan ja operaation turvallisuuden. Tein kuitenkin virheen, kun en vahvistanut asiaa tiedotusvälineille tilanteen tultua julki”, hän pahoitteli.

 

Delfiinit siirrettiin poliisisaattueessa: ”Uhkakuvia oli olemassa”

Komisario Ismo Nykopp Sisä-Suomen poliisilaitokselta kertoo, että poliisi sai lauantaina virka-apupyynnön Särkänniemeltä.

”Tulkitsimme nettikeskusteluista, että jonkinlaisia uhkakuvia oli olemassa. Pyrimme maksimoimaan kuljetuksen turvallisuuden.”

Kalle Parkkinen
Siirto-operaatio alkoi delfinaarion edustalla lauantai-iltana. Aidan takana seurasi useita uteliaita.
Siirto-operaatio alkoi delfinaarion edustalla lauantai-iltana. Aidan takana seurasi useita uteliaita.

Nykopp tarkoittaa, että poliisi varautui siihen, että kuljetusta olisi yritetty häiritä.

”Olimme varautuneet resursseillamme siihen, että ihmiset voisivat esimerkiksi mennä kadulle makaamaan estääkseen autojen liikkumisen.”

Nykoppin mukaan virka-apupyyntö työllisti lauantai-iltana 16 poliisia. Poliisin ei kuitenkaan tarvinnut puuttua ihmisten käytökseen Särkänniemessä tai Pirkkalan lentokentällä, hän sanoo.

Nykoppin arvion mukaan Särkänniemessä siirto-operaatiota seurasi illan aikana 70–80 sivullista. Pirkkalan lentokentälle oli kokoontunut parinkymmenen ihmisen joukko.

Delfiinit siirrettiin Särkänniemestä lentokentälle poliisisaattueessa.

”Eläinlääkärin mukaan ajonopeuden piti olla alhainen töyssyisellä tiellä ja kaarteissa delfiinien terveydentilan vuoksi”, Nykopp kertoo.

Juttu siitä, miten delfiinien siirto käytännössä toteutettiin, on luettavissa täältä.

 

”Delfiinit päässeet auringon ja avoimen taivaan alle”

Toimitusjohtaja Seppälän mukaan Särkänniemi aikoo nyt seurata delfiinien sopeutumista Kreikan Atticassa. Hän korostaa, ettei Särkänniemi pitänyt vaihtoehtona eläinten lopettamista.

”Nyt ne ovat päässeet auringon ja avoimen taivaan alle ja saaneet isommat tilat ja uuden sosiaalisen lauman. Uskomme, että se on positiivinen asia eläimille.”

Delfiinien mukana Kreikkaan on matkustanut viisi Särkänniemen työntekijää.

Lisää delfiinien sijoituspaikasta voit lukea näistä kahdesta jutusta:

Kreikkalainen eläinpuisto Attica vastaa kritiikkiin delfiinien huonoista oloista: Naurettavia syytöksiä, kaikki on kunnossa

Tällainen on eläinjärjestöjen arvostelema Attica, jonne Särkänniemen delfiinit päätyvät – viime vuonna eläinpuistolla rahavaikeuksia ruokkia eläimiä

Kalle Parkkinen
Poliisi oli mukana varmistamassa kuljetuksen sujumista.
Poliisi oli mukana varmistamassa kuljetuksen sujumista.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat