Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikkalainen eläinpuisto Attica vastaa kritiikkiin delfiinien huonoista oloista: Naurettavia syytöksiä, kaikki on kunnossa

Särkänniemen delfiinit voivat hyvin, sanovat Särkänniemen toimitusjohtaja ja kreikkalaisen eläinpuiston omistaja HS:lle.

Kotimaa
 
Aris Messinis / AFP
Attican eläinpuiston työntekijä ruokki pullokuonodelfiinejä kesäkuussa 2015.
Attican eläinpuiston työntekijä ruokki pullokuonodelfiinejä kesäkuussa 2015. Kuva: Aris Messinis / AFP
Tästä on kyse

Paheksuntaa aiheuttanut delfinaario suljetaan

 Särkänniemi kertoi viime vuoden lokakuussa sulkevansa delfinaarionsa.

 Näytökset lopetettiin heti, mutta delfiinit asuivat delfinaariossa lauantaihin asti. Sunnuntaina ne lennätettiin Kreikassa sijaitsevaan eläinpuisto Atticaan.

 Siirto Atticaan oli vastikkeeton eli eläimistä ei ole maksettu mitään.

 Delfinaario on ollut Särkänniemelle kallis ja kannattamaton. Merkittävä syy sulkemiseen on eläinoikeusliikkeen pitkäaikainen kampanjointi delfinaariota vastaan.

 Delfinaarion tilalle on tulossa sisäliikuntapuisto.

Kreikkalaisen eläinpuiston Attica Zoological Parkin osaomistaja Rudy Rallis kertoo HS:lle tamperelaisdelfiinien selvinneen sunnuntaisesta matkastaan uusiin kotivesiin mainiosti.

”Näille delfiineille sopeutuminen tulee olemaan helppoa, koska ne ovat Tampereella tottuneet pienempään altaaseen. Ne eivät ole aiemmin nähneet aurinkoa, kuuta ja tähtiä, joten delfiinit tulevat varmasti olemaan erittäin onnellisia. Meillä on samanlaisia kokemuksia liettualaisista delfiineistä. Niitä tullaan hoitamaan Atticassa parhaalla mahdollisella tavalla, ja olemme erittäin otettuja, että olemme saaneet ne tänne”, Rallis kertoi HS:lle puhelimitse Kreikasta.

Eläinjärjestöjen syytteitä delfiinien huonoista elinoloista Rallis pitää ”naurettavina”. Rallisin mukaan Attica on käsitellyt asioita viisi kertaa kreikkalaisoikeudessa ja voittanut kaikki tapaukset.

”Oikeus on todennut, että kaikki lupamme ovat kunnossa. Mutta aina ne [järjestöt] keksivät syyttää meitä jostain uudesta.”

Rallis vahvistaa, että Atticassa on kuollut delfiinejä, mikä on hänen mukaansa luonnollista. Osa kuolleista delfiineistä on syntynyt kuolleina.

Atticalla ei ole enää myöskään vaikeuksia saada eläintarhan yli 2000 eläimelle ruokaa, kertoo Rallis. Vuosi sitten tilanne oli hänen mukaansa toinen, kun Kreikan talouskriisin vuoksi rahasiirtoja ulkomaille rajoitettiin, eikä eläintarha pystynyt siksi maksamaan tilauksia eläinten vaatimista erikoisruoista.

”Selitimme asiamme ministeriölle, eikä asia ollut mikään ongelma”, Rallis sanoo.

Särkänniemen toimitusjohtaja puolustaa delfiinien oloja kreikkalaisessa eläinpuistossa
Särkänniemen toimitusjohtaja puolustaa delfiinien oloja kreikkalaisessa eläinpuistossa
Särkänniemen toimitusjohtajan Miikka Seppälän mukaan kreikkalaisen Attican eläinpuiston valinta sijoituspaikaksi oli ”delfiinien kannalta paras mahdollinen”.

Särkänniemen toimitusjohtajan Miikka Seppälän mukaan Attican valinta sijoituspaikaksi oli ”delfiinien kannalta paras mahdollinen”. Hän kertoo, että delfiinit pääsivät altaaseen hieman ennen puoltapäivää sunnuntaina.

”Eläimet ovat heti syöneet ja reagoineet positiivisesti tuttuihin kouluttajiin”, hän kertoi.

Seppälä sanoo olevansa tietoinen siitä, että Attica on ”leimattu huonoksi puistoksi tai surulliseksi paikaksi”. Hänen mukaansa se ei pidä paikkaansa.

”Jos Euroopan johtavat merinisäkäseläinlääkärit sanovat, että tämä siirto on meidän laumallemme hyvä, niin meillä ei ole aihetta kyseenalaistaa tätä näkemystä.”

Atticassa on Särkänniemen mukaan delfiineille kaksinverroin allastilaa Tampereen oloihin verrattuna ja altaat ovat osittain katettuja.

Eläinten hyvinvoinnista vastaava kouluttaja Kai Mattsson sanoo, että vedessä elävien nisäkkäiden oloja Euroopassa tarkkaileva EAAM-järjestö on akkreditoinut Attican eli katsonut sen täyttävän laatuvaatimukset.

”Olen itse ollut yli kymmenen vuotta järjestön johtokunnan jäsen”, Mattson kertoo.

Mattsson kertoo käyneensä Atticassa viitisen vuotta sitten.

”Särkänniemeen verrattuna suurimmat erot ovat, että siellä ilmasto on lämpöisempi, eivätkä delfiinit ole sisätiloissa niin kuin meillä. Myös niiden lauma on suurempi.”

Mattsonin mukaan Särkänniemen delfiinit osallistuvat myöhemmin uudessa kodissaan niin sanottuihin opetuksellisiin näytöksiin.

”Niitä on muutama päivässä. Ensiksi eläimillä on kuitenkin sopeutumisvaihe”, hän sanoo.

Fotis Plegas G
Attican eläinpuiston pullokuonodelfiinien alue oli yleisöltä suljettu sunnuntaina uusien delfiinien saapumisen takia.
Attican eläinpuiston pullokuonodelfiinien alue oli yleisöltä suljettu sunnuntaina uusien delfiinien saapumisen takia.
Delfiinit lähtivät Särkänniemestä
Delfiinit lähtivät Särkänniemestä
Kuvaus ja editointi: Jukka Töyli
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat