Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Miten kukaan voi hoitaa asian noin huonosti?” – maineasiantuntijat lyttäävät Särkänniemen delfiinien ”salasiirron”

”Niillä on samanlaisia muotinimiä kuin lapsilla – Leevi ja Eevert – ja sitten viedään lapset salaa pienissä laatikoissa lentokoneella.”

Kotimaa
 
Särkänniemen toimitusjohtaja puolustaa delfiinien oloja kreikkalaisessa eläinpuistossa
Särkänniemen toimitusjohtaja puolustaa delfiinien oloja kreikkalaisessa eläinpuistossa
Särkänniemen toimitusjohtajan Miikka Seppälän mukaan kreikkalaisen Attican eläinpuiston valinta sijoituspaikaksi oli ”delfiinien kannalta paras mahdollinen”.

Kriisiviestintä- ja maineasiantuntijat moittivat huvipuisto Särkänniemeä sen yrityksestä siirtää delfinaarionsa neljä delfiiniä salaa lauantaista Tampereelta Ateenaan.

Siirrosta huhuttiin pitkin viikonloppua ja poliisi oli mukana varmistamassa operaation sujumista, mutta salaiseksi siirroksi suunniteltu operaatio vuoti julki.

Viestintätoimisto Kaiku Helsingin osakas Jouko Marttila sanoo toisaalta ymmärtävänsä huvipuiston ja poliisin halun tehdä delfiinien siirto ilman että aktivistit tulevat häiritsemän siirtoa, mutta moittii viestintää.

”Olisi voinut tehdä positiivisen kertomuksen. Ei ehkä olisi kerrottu kellonaikaa, jos oli pelko, että aktivistit tulevat, mutta proaktiivisesti olisi voinut kertoa, että delfiinit pääsevät eläkkeelle ja parempaan paikkaan.”

”Ajankohdan olisi sitten voinut kertoa epämääräisesti tyyliin lähiviikkoina.”

Nyt Marttila suosittaa Särkänniemeä avaamaan perusteensa delfiinien siirrolle mahdollisimman avoimesti.

”Monelle herää epäilys päätyvätkö delfiinit parempaan paikkaan.”

Yhtiöiden mainetta internetissä mittaavan Underhoodin perustaja ja pääomistaja Sami Kuusela ihmettelee Särkänniemen viestintää suoremmin sanoin.

Outi Pyhäranta / HS
Sami Kuusela
Sami Kuusela

Vaikka delfiinien siirto on ollut kaikkien tiedossa, siirtotavaksi valittiin ”rikollisluonteinen tapa hoitaa koko asia”, Kuusela sanoo.

”Yöllä salaa ilman kommentteja”, Kuusela ihmettelee.

Kun kaikki tietävät, että delfiinit täytyy delfinaarion toiminnan lopettamisen jälkeen siirtää jonnekin, siitä olisi kannattanut kertoa avoimesti,viestintäyrittäjä Kuusela analysoi.

”Salailu oli varmaan kaikista kauhein teko mitä tunteita herättävästä tapahtumasta voi tehdä.”

Kuusela muistuttaa, että Särkänniemen delfiinejä on inhimillistetty vuosikymmenien ajan.

”Niillä on samanlaisia muotinimiä kuin lapsilla – Leevi ja Eevert – ja sitten viedään lapset salaa pienissä laatikoissa lentokoneella.”

”Miten kukaan voi hoitaa asian noin huonosti?”, Kuusela kysyy.

Kuuselan mielestä on toki hienoa, että delfinaario suljetaan, koska sellainen ei ole nykyaikaista, mutta siirron toteutus vaikutti hänestä siltä kuin tehtäisiin jotain ”tosi pahaa”.

”Tulee mieleen öiset puhdistukset – että tietää tekevänsä jotain tosi tuhmaa ja väärin. Ja se liittyy vielä lasten kavereihin!”

Särkänniemen toimitusjohtaja Miikka Seppälä kertoi sunnuntaiaamuna HS:lle, että huvipuiston johtoportaan vaiteliaisuuden syynä oli Särkänniemen tekemä sopimus poliisin ja turvallisuusviranomaisten kanssa. Poliisin mukaan tiedotuslinja oli kuitenkin Särkänniemen oma valinta.

Kuuselan mielestä Särkänniemen selitys ontuu.

Poliisi ei voi pakottaa salailevaan viestintään, eikä poliisi ole maineenhallinnan asiantuntija.

”Jos noin herkässä jutussa kuunnellaan vain poliisia maineenhallinnan eksperttinä, silloin kyllä otetaan kauhea riski.”

Kuuselasta on selvää, että poliisi halusi operaation sujuvan pehmeästi ja ilman henkilö- tai eläinvahinkoja, muttei usko, että poliisikaan halusi siirron näyttävän näin epäilyttävältä.

Pienen pohdinnan jälkeen Kuusela tosin innostuu asiasta.

”Joku maineenhallintataikuri voisi kokeilla tuota korttia – me haluttiin lähettää videokuvaa, kun Leevi ja Eevert polskuttaa, mutta poliisi sanoi, että siirto pitää tehdä niin, että se näyttää tosi pahalta.”

Vakavoiduttuaan Kuusela toteaa, että reaktio neljän delfiinin siirrosta on saanut oudot mittasuhteet suhteutettuna eläinten yleiseen kohteluun.

”Se johtuu delfiinien inhimillistämisestä.”

Delfiinit lähtivät Särkänniemestä
Delfiinit lähtivät Särkänniemestä
Kuvaus ja editointi: Jukka Töyli
Kalle Parkkinen / Lehtikuva
Särkänniemen delfinaarion delfiinit siirrettiin sunnuntain vastaisena yönä huvipuistosta. Eläinten uusi koti on Attica Zoological Park Ateenassa.
Särkänniemen delfinaarion delfiinit siirrettiin sunnuntain vastaisena yönä huvipuistosta. Eläinten uusi koti on Attica Zoological Park Ateenassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat