Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntija varoittaa antenniviritysten aikataulusta: ”Osa taloyhtiöistä on totaalisesti myöhässä”

Osa tv-kanavista saattaa pimentyä lokakuun 10. päivän jälkeen, jos antenneja ei ole viritetty ajoissa, sanoo Satelliitti- ja antenniliitto Sant ry:n puheenjohtaja Martti Kemppi.

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Koko Suomessa noin puolet katselee tv:tä antenniverkon kautta.
Koko Suomessa noin puolet katselee tv:tä antenniverkon kautta. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Fakta

Toimi näin

 Jos asut omakotitalossa, joka on antenniverkossa: Hae TV-kanavat uudelleen 10. lokakuuta jälkeen. Mikäli antennijärjestelmä on kunnossa, muita toimenpiteitä ei tarvita.

 Jos asut taloyhtiöissä, joka on antenniverkossa: Antenniurakoitsijan tehtyä viritystyöt kiinteistössä on taloyhtiön asukkaiden tehtävä televisioiden tai digiboksien kanavahaku uudelleen. Taloyhtiöiden velvollisuus on tiedottaa asukkaille ajankohdasta, jolloin kanavahaku on tehtävä. Asian voi varmistaa isännöitsijältä.

 Taajuuksia muutetaan, koska osa televisiokäyttöön tarkoitetuista antennitelevisioverkon taajuuksista siirretään langattoman laajakaistan käyttöön. Taajuusmuutostyöt koskevat vain Digitan hallinnoimia UHF-antenniverkkoja. Muutokset eivät koske satelliitti- tai kaapeliverkkoja.

  Apua kanavahakua varten saa Viestintäviraston neuvontapalvelusta arkisin klo 14.00 - 19.00 numerossa 0295 390 280.

Antenniverkon muutoksissa on syyskuun alussa vuorossa Etelä-Suomi. Osan antenniverkkoa käyttävien taloyhtiöiden televisiokanavista saattaa jäädä näkymättä Uudellamaalla, jos taloyhtiöt eivät ryhdy tarvittaviin toimenpiteisiin, sanoo Satelliitti- ja antenniliitto Sant ry:n puheenjohtaja Martti Kemppi.

Taloyhtiöt joutuvat säädättämään televisioantennijärjestelmänsä, kun antenniverkon taajuusmuutokset alkavat syyskuun alussa pääkaupunkiseudulla ja Uudenmaan alueella. Vaikka antennia ei välttämättä tarvitse uusia, täytyy taloyhtiöiden antennijärjestelmiin virittää uudet taajuudet. Tähän tarvitaan asentajan apua.

”Osa antennitaloyhtiöistä on nyt niin totaalisesti myöhässä, että on todennäköistä, että niissä mennään tilaan, jossa maksukanavat häviävät 10. lokakuuta, kun rinnakkaislähetykset loppuvat”, Kemppi toteaa.

Muutos ei koske A- ja B-kanavanippujen kanavia eli Yleisradion kanavat, MTV3, Nelonen ja Sub näkyvät, vaikkei päivitystä olisikaan tehty.

Kempin mukaan Uudellamaalla on noin 5 000 muutosta vaativaa antennikeskusta, kun taas asentajia alueella on noin 50–60.

”Tämä on sellainen yhtälö, että puoliakaan ei olla todennäköisesti tehty tarpeeksi ajoissa, joten on taloyhtiöitä, joissa osa tv-kanavista ei näy lokakuussa, jos tarvittavia toimenpiteitä ei ole tehty.”

Jos taloyhtiön päävahvistimet ovat niin vanhat, että niitä ei voi virittää, ne voidaan joutua mahdollisesti uusimaan. Se maksaa taloyhtiölle tuhannen euron molemmin puolin. Kempin mukaan suurin osa vahvistimista vaatii vaihtoa.

Muutostöitä pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan alueella tehdään 6. syyskuuta alkaen. Antenni-tv:n katselijoiden tulee varautua lähetyskatkoksiin muutostöiden aikana, sillä töistä aiheutuu katkoksia päiväsaikaan 6.–8. syyskuuta.

Uudet taajuudet tulevat voimaan 8. syyskuuta. Uusia ja vanhoja kanavia lähetetään rinnakkain 10. lokakuuta saakka. Tähän mennessä antenniurakoitsijan tulisi käydä taloyhtiöissä virittämässä vahvistimet uusille taajuuksille.

Kempin mukaan vajaa neljä viikkoa muutostöille on liian lyhyt aika.

”Tämän viikon alussa Lahdessa lopetettiin kaksoislähetys ja nyt sielläkin tehdään hätäpäissään töitä, joita ei aiemmin ehditty tehdä.”

Viestintäviraston tietoon ei ole tullut, että taloyhtiöissä olisi laajempaa ongelmaa asiassa. Taloyhtiöitä on tiedotettu asiasta laajalla kirjejakelulla, kertoo projektikoordinaattori Tiina Aaltonen.

”Jonkin verran on tullut ilmi tapauksia muualta Suomesta, joissa taloyhtiöissä ei ole ollut valmista ja kanavat eivät ole enää näkyneet. Pääsääntöisesti muutokset ovat kuitenkin sujuneet saamamme palautteen mukaan hyvin”, Aaltonen kertoo.

Viestintävirasto on kehottanut taloyhtiöitä ottamaan ajoissa yhteyttä antenniurakoitsijoihin, jotta päävahvistimen kunto voidaan selvittää.

Koko Suomessa noin puolet ihmisistä katselee tv:tä antenniverkon kautta. Pääkaupunkiseudulla suurin osa taloyhtiöistä on kaapelissa. Antennitalouksia löytyy etenkin haja-asutusalueelta ja pienistä taloyhtiöistä.

Toimitusjohtaja Martti Kivistö Antennilinja Oy:stä sanoo, että asiaan herätään taloyhtiöissä vasta sitten, kun kanavia alkaa hävitä.

”Vielä ehtii, mutta pitää muistaa, että joka ikisellä antenniurakoitsijalla on nyt allakka enemmän kuin täynnä. Jonoa puretaan sitä mukaa kun ehditään”, Kivistö sanoo.

Antenniverkon muutokset alkoivat Pohjois-Suomesta viime vuoden heinäkuussa. Muutostyöt ovat valmiita koko Suomessa vuoden loppuun mennessä.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat