Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomeen saapuu tiistaina 79 000 ankeriaanpoikasta – istutetaan eri puolille maata

Kymmenien tuhansien ankeriaanpoikasten istutus on vuosittainen käytäntö, joka johtuu ankeriaskannan romahduksesta. Ankeriaskannat ovat pienentyneet kaikkialla Euroopassa, mikä on näkynyt pitkään myös Suomessa.

Kotimaa
 
Kimmo Mäntylä / Lehtikuva
Suomeen on saapunut 79 000 ankeriaanpoikasta. Kymmenen senttimetrin pituiset poikaset istutetaan vesistöihin eri puolilla maata, sillä ankeriasmäärät ovat pienentyneet.
Suomeen on saapunut 79 000 ankeriaanpoikasta. Kymmenen senttimetrin pituiset poikaset istutetaan vesistöihin eri puolilla maata, sillä ankeriasmäärät ovat pienentyneet. Kuva: Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Suomeen saapuu tiistaina 79 000 ankeriaanpoikasta, jotka istutetaan vesistöihin eri puolille maata. Englannissa pyydetyt poikaset ovat noin 10 senttimetrin pituisia ja noin gramman painoisia.

Kymmenien tuhansien ankeriaanpoikasten istutus on vuosittainen käytäntö, joka johtuu ankeriaskannan romahduksesta. Ankeriaskannat ovat pienentyneet kaikkialla Euroopassa, mikä on näkynyt pitkään myös Suomessa.

Ankeriaat Suomeen tuovan Kalatalouden keskusliiton mukaan istutuksista on hyviä kokemuksia, sillä ankeriaat sopeutuvat helposti uuteen elinympäristöön.

Ankeriasta esiintyy Euroopassa merissä ja sisävesissä. Laji kuitenkin lisääntyy Sargassomerellä Pohjois-Atlantilla.

Kantojen romahdus selittyy pitkälti kalastuksen tehostumisella ja jokien patoamisella, Kalatalouden keskusliiton tiedottaja Tapio Gustafsson kertoo.

”Ankerias on vaelluskala, joka vaeltaa samalla tavoin kuin lohi”, Gustafsson kertoo.

Nuoret ankeriaat eivät pääse joissa voimaloiden läpi sisävesiin. Vielä vaikeammin pääsevät läpi sukukypsyyden saavuttaneet ankeriaat, jotka palaavat Sargassomerelle, hän sanoo.

Ankerias saattaa elää suomalaisessa vesistössä jopa 40 vuotta, ennen kuin se saavuttaa sukukypsyyden ja aloittaa vaelluksensa takaisin Sargassomerelle.

Satelliittiseurannan perusteella istutetut kalat löytävät takaisin Sargassomerelle yhtä hyvin kuin luonnonkalat.

Tiistaina saapuvat poikaset on kylvetetty strontiumkloridissa, mistä kaloihin jää merkki. Näin niiden kasvettua voidaan seurata, kuinka iso osa Suomen ankeriaista on istutettu. Siihen menee helposti kymmeniä vuosia.

”Nyt istutetut ankeriaat voivat lähteä liikkeelle 10 tai 30 vuoden päästä”, Gustafsson sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat