Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uudet opettajaopiskelijat aloittavat Savonlinnassa vaikka loppu häämöttää

Kaupunki vaatii nyt lisää amk-opiskelijoita lähtevien opettajaopiskelijoiden tilalle.

Kotimaa
 
Pentti Vänskä
Opettajankoulutus jatkuu Savonlinnassa vielä tänä ja ensi syksynä.
Opettajankoulutus jatkuu Savonlinnassa vielä tänä ja ensi syksynä. Kuva: Pentti Vänskä
Fakta

Savonlinnan kampus tyhjenee 2018

 Huhtikuussa Itä-Suomen yliopisto päätti lakkauttaa Savonlinnan opettajankoulutuksen.

 Yliopisto siirtää työpaikat ja keskittää opettajankoulutuksensa Joensuun kampukselle syksystä 2018 alkaen.

 Päätös herätti suurta vastustusta Savonlinnassa, koska siitä aiheutuu taloudellisia menetyksiä ja opettajaopiskelijoiden lähdön pelätään näivettävän kaupunkia.

Opettajankoulutus Savonlinnassa herää kesäloman jälkeen taas eloon. Keväällä Itä-Suomen yliopisto päätti lakkauttaa Savonlinnan kampuksen, mutta vielä tänä ja ensi syksynä siellä opiskellaan ja opetetaan.

Savonlinnan kampuksen harjoittelukouluna toimivan normaalikoulun puolella oppilaat ja henkilökunta ovat jo aloittaneet uuden lukuvuoden. Kampuksen henkilökunta valmistautuu opetuksen aloittamiseen. Opiskelijat saapuvat tällä viikolla.

”Kyllähän tämä tuntuu toisenlaiselta syksyltä kuin tähän mennessä”, sanoo kampuksen esimies Timo Tossavainen.

Savonlinnan kampuksen ja normaalikoulun 80 työntekijää ovat kesäkuukausien aikana sulatelleet lopetuspäätöstä.

”Osa meistä ajattelee asiaa yhä aika katkerastikin. Osa on ryhtynyt näkemään, ettei tämä ole maailmanloppu. Harjoittelukoulussa on ollut jonkun verran vaihtuvuutta. Ei ole ollut mielenosoituslähtöjä, vaan ennemminkin ihmiset tekevät omia suunnitelmiaan”, Tossavainen kertoo.

Keväällä savonlinnalaiset kävivät tutustumassa Joensuun kampuksella, minne heidän työpaikkansa siirtyy.

”Kyllä siellä monta myönteistäkin asiaa tuli vastaan, mutta hyvin kaksijakoinen on tunnelma täällä nyt”, Tossavainen sanoo.

Tulevana syksynä Savonlinnan kampuksella opiskelee 850 opiskelijaa. Heistä 190 on uusia. Lastentarhanopettajaopintojen aloittajia on jopa 80, lähes puolet viime vuotta enemmän, sillä Itä-Suomen yliopisto halusi osaltaan vastata lastentarhanopettajapulaan.

”Surutyötä tämä on ollut”, kuvailee viime kuukausia myös Savonlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Matti-Pekka Parkkinen (kesk).

Kesän aikana kampusalueen kohtalo on nytkähtänyt eteenpäin. Valtion Senaattikiinteistöt oli myymässä maa-aluetta kiinteistöineen yksityiselle sijoitusyhtiölle, mutta Savonlinnan kaupunki päätti käyttää etuosto-oikeuttaan. Se ostaa 7,5 hehtaarin alueen kiinteistöineen itselleen 1,8 miljoonalla eurolla.

”Itse asiassa sen maa-alueen on kyllä Savonlinnan kaupunki aikoinaan lahjoittanut valtiolle seminaarin perustamista varten. Nyt sitten ostetaan lahjoitusmaita takaisin”, Parkkinen sanoo.

Jatkossa tilat toimivat ehkä uuden kaupungin koulun tiloina lapsille, jotka jäävät ilman koulua yliopiston lakkauttaessa harjoittelukoulun. Myös erilaisille väistötiloille on tarvetta.

Opettajankoulutuksen lähtö sekoittaa Savonlinnassa ensimmäisenä vuokra-asuntomarkkinat. Parkkisen mukaan opiskelija-asuntojen käyttöaste uhkaa pudota jopa alle 50 prosentin. Asuntoja vapautuu myös yksityisiltä markkinoilta.

Savonlinna haluaakin tilalle uusia opiskelijoita tilalle. Kaupunki esittää, että Savonlinnan ammattikorkeakoulupaikkoja tulisi lisätä yli 400:lla nykyisestä 700:sta.

Asiaa selvittelee parhaillaan kompensaatiotyöryhmä, jossa on mukana kansanedustajia, maakuntaliiton, kaupungin ja valtionhallinnon edustajia.

Savonlinnalaiset toivovat, että asia ratkaistaisiin pikaisesti.

”Pitäisi saada ratkaisu, koska valmistelut vievät aikaa. Muutenkin aikataulu on meidän kannalta tärkeää, koska kun asiat pitkittyvät, ne mutkistuvat ja monesti tahtovat myös unohtua”, Parkkinen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat