Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS Kreikassa: ”Kaikki on mennyt yli odotusten”, sanoo delfiinit uuteen kotiin saattanut suomalaislääkäri

Ohjaajat kiittelevät delfiinien sopeutumista Kreikassa, mutta vielä on edessä reviiritaistelu.

Kotimaa
 
"Kyllä meitä jännitti" – delfiinikouluttajat iloitsevat onnistuneesta siirrosta
"Kyllä meitä jännitti" – delfiinikouluttajat iloitsevat onnistuneesta siirrosta
Särkänniemen delfiinit totuttelevat uuteen elämäänsä Kreikassa. Kaikki alkaa pikkualtaasta. Toimittaja: Jukka Harju, kuvaaja: Fotis Plegas, leikkaus: Janne Elkki

Ateena

Tamperelaisten delfiinien yllä on nyt kreikkalainen taivas ja ympärillä lähes tuplasti vettä aiempaan tamperelaiseen altaaseen verrattuna. Altaan reunalla kasvaa palmut ja katsomo on pienempi.

Maanantaina iltapäivällä ne vielä lähinnä uivat ympyrää Attica Parkin pienessä altaassa, johon ne sunnuntaina tuotiin. Altaan päälle on asetettu pressu vähentämään auringon suoraa porotusta, jota ne eivät Tampereella sisäaltaassa koskaan kokeneet.

Ulkopuolisen on vaikea sanoa, mitä ne tilanteesta pitävät, mutta niiden hoitajat kehuvat kaiken sujuneen paremmin kuin hyvin. Tuttu naksuääni on tallella ja ruoka maistuu. Se on samaa kuin Tampereellakin, makrillia ja villakuoretta. Lämpötila ulkona on 30 astetta, vedessä 26.

”Kaikki on mennyt yli odotusten. En olisi uskonut, että näin hyvin ja näin nopeasti ne palautuisivat kuljetuksesta”, sanoo eläinlääkäri Sanna Sainmaa, jonka varsinainen työpaikka on Korkeasaaressa.

Hän valvoi kuljetusta Särkänniemestä koko matkan Ateenan lähistölle eläinpuistoon. Paikka on hieman syrjäinen ja rauhallinen alue melko lähellä lentokenttää, jonne on huonosti opaskylttejä. Maanantaina huomasi selvästi, että sesonki ei ole päällä, puiston eläimiä katseli vain muutama lapsiperhe.

Delfiinit nousivat ilmaan sunnuntaiaamuna neljältä.

”Kun lähdettiin Särkänniemestä, oli ilmassa pientä levottomuutta. Nuorin Eevertti oli rauhattomin”, sanoo pääkouluttaja Sari Järvisalo. Järvisalo kulki koko pitkän matkan märkäpuvussa, ensin rekassa, sitten lentokoneessa.

”Siinä tuli täyteen 12 tuntia märkäpuvussa. Aluksi istuin vesiboksissa Eevertin pääpuolella ja pidin käsillä kiinni, rauhoittelin ja silittelin ja puhelin”, hän kertaa tapahtumia. Lennolla ne nukahtivat mutta pitivät välillä yhteyttä toisiinsa.

”Oli hauska huomata, että ne kommunikoivat toistensa kanssa vihellellen matkan aikana”, Järvisalo sanoo. Delfiinit osoittautuivat odotettua paremmiksi matkustajiksi, hän sanoo.

Itku tuli sitten kaikilta ohjaajilta, kun eläimet oli saatu veteen ja huomattiin, että ne syövät. Ohjaajat ja eläinlääkärit pysyvät nyt puistossa vaihdellen muutamia viikkoja tai pidempään seuraamassa, miten sopeutuminen sujuu. Eikä yhteydenpito siihenkään lopu, Järvisalo uskoo. Hän on tehnyt jo 22 vuoden mittaisen uran delfiinien kanssa.

”En ajattele, että jätämme lopullisesti hyvästit, tulemme käymään täällä vielä useasti.”

Maanantai-iltapäivän poltteessa oli helppo havaita, että altailla on nyt kova kuhina. Tampereen delfiinit sopeutuvat vielä omassa pienessä altaassaan, mutta verkkoaidan takana on iso allas ja neljä lajitoveria. Jokainen käy vuorollaan naksumassa verkkoaidalla ja työntää kuonoaan verkon läpi toiselle puolelle. Siinä on neljä tamperelaista, kaksi mustanmeren delfiiniä ja kaksi Ranskasta tullutta uuden edessä. Ohjaajat tietävät, että kun laumoja yhdistetään, välejä tulee selvitettäväksi. Jää nähtäväksi, onko matriarkka Veera yhä päällikkö, kun verkkoaidat joskus nostetaan. Uteliaisuus ainakin on valtavaa kahden altaan asukkien välillä.

Iso muutos niiden elämässä on myös se, että Atticassa eivät delfiinit esityksissään hypi vanteen läpi tai puske katosta roikkuvaa palloa. Puiston mukaan ne tulevat joskus aikanaan osallistumaan esityksiin, joissa delfiinit käyttäytyvät lajityypillisemmin. Temppu-delfiinejä niistä ei enää tule.

Kommentti: Kreikan delfiinit ja mittasuhde-ero

Kun palaamme eläinpuiston parkkipaikalle, kreikkalainen kuvaaja tunnustaa, että ei oikein ymmärrä. Hän ihmettelee, miksi delfiinien siirto Kreikkaan on niin iso asia Suomessa, että mediat tulevat sitä tänne asti katsomaan.

Juttu jatkuu ja ilmenee, että ei hän pahoillaan ole, sillä nyt sai kerrankin kuvata jotakin kaunista. Viime aikoina kun on tullut lähinnä kuvattua kurjuutta.

Maa on yhä talouskriisissä ja pakolaiskatastrofin rantaan huuhtoutuvat ruumiit ovat vielä muistissa. Ne ovat työllistäneet monille uutismedioille töitä tekevää kuvaajaa – ennen kuin sitten tuli keikka tamperelaisten delfiinien perään jonnekin Ateenan lähiöiden takamaille, jossa ateenalainenkin ajaa harhaan.

Eri mailla on eri puheenaiheet. Pohjoisessa on eri ongelmat kuin etelässä.

Fotis Plegas
Tampereelta tuodut delfiinit opettelevat elämään Kreikassa omassa pienessä altaassaan.
Tampereelta tuodut delfiinit opettelevat elämään Kreikassa omassa pienessä altaassaan.
Fotis Plegas
Delfiinien suomalaisohjaajat pysyvät nyt puistossa ainakin muutamia viikkoja seuraamassa, miten sopeutuminen sujuu.
Delfiinien suomalaisohjaajat pysyvät nyt puistossa ainakin muutamia viikkoja seuraamassa, miten sopeutuminen sujuu.
Fotis Plegas
Altaan päälle on asetettu pressu vähentämään auringon suoraa porotusta. Sellaiseen Tampereen delfiinit eivät ole tottuneet.
Altaan päälle on asetettu pressu vähentämään auringon suoraa porotusta. Sellaiseen Tampereen delfiinit eivät ole tottuneet.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat