Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Irakilaisen maahanmuuttajan nimi vaihtui – SPR:n edustaja pitää tapausta yleisenä

Uuden kouluvuoden käynnistyttyä päätin etsiä nuoret, joita olin haastatellut viime marraskuussa. Se ei ollutkaan ihan helppoa.

Kotimaa
 
Marjo Valtavaara Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimittaja Oulussa.

Vierailin viime marraskuussa Tervolassa, jossa oli juuri aloittanut kunnan historian ensimmäinen valmistavan opetuksen luokka maahanmuuttajille. Tein sieltä jutun, jossa esiintyi seitsemän 10–17-vuotiasta irakilaista, innokasta oppilasta. He olivat alussa suomen opinnoissaan.

Uuden kouluvuoden käynnistyttyä päätin etsiä samat nuoret kysyäkseni kuulumisia, mutta se ei ollutkaan ihan helppoa.

Tervolasta heitä ei enää löytynyt, koska vastaanottokeskus oli suljettu kesällä. Koulussa tiedettiin onneksi sanoa, keitä heistä ei kannata etsiä. Osa perheistä oli palannut Irakiin jo alkuvuodesta – pian jutunteon jälkeen.

Loput muuttivat Rovaniemelle, Tervolasta opastettiin.

Tiedustelut Rovaniemen kouluissa eivät kuitenkaan tuottaneet tulosta. Vastaanottokeskus vinkkasi, että etsintä voi olla turhaa, koska lasten nimet ovat voineet muuttua.

Ounasvaaran koulussakaan nimiä ei tunnistettu, mutta lähdin silti paikan päälle käymään. Yllätys oli suuri, kun luokassa istui Tervolassa tapaamani poika – eri nimisenä.

Suomen Punaisen Ristin (SPR) Länsi-Lapin vastaanottokeskusten johtaja Virpi Pakisjärvi pitää nimien muuttumista melko tavallisena.

”Alkuvaiheessa nimien kirjaamisessa on voinut tulla virheitä tai tulijat ovat voineet antaa vääriä tietoja itseään suojatakseen. On muistettava, ettei heillä ole viranomaisista kaikissa maissa kovin ruusuisia kokemuksia.”

Nimet tarkentuvat oikeaan muotoon usein Maahanmuuttoviraston puhuttelussa ja joskus vasta myönteisen turvapaikkapäätöksen saamisen jälkeen.

Rovaniemen maahanmuuttajaopetuksen koordinaattori Irmeli Vähäaho kertoo huomanneensa asian viime viikkoina.

”Joidenkin meillä viime vuonna valmistavassa opetuksessa opiskelleiden turvapaikanhakijoiden nimi on muuttunut, kun he ovat saaneet kuntapaikan.”

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat