Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS Kreikassa: ”Kaikki on mennyt yli odotusten”, sanoo delfiinit uuteen kotiin saattanut suomalaislääkäri

Ohjaajat kiittelevät delfiinien sopeutumista Kreikassa, mutta vielä on edessä reviiritaistelu.

Kotimaa
 
"Kyllä meitä jännitti" – delfiinikouluttajat iloitsevat onnistuneesta siirrosta
"Kyllä meitä jännitti" – delfiinikouluttajat iloitsevat onnistuneesta siirrosta
Särkänniemen delfiinit totuttelevat uuteen elämäänsä Kreikassa. Kaikki alkaa pikkualtaasta. Toimittaja: Jukka Harju, kuvaaja: Fotis Plegas, leikkaus: Janne Elkki
Tästä on kyse

Delfiinit siirrettiin Kreikkaan

 Delfinaarionsa lopettanut Särkänniemi siirsi kaikki neljä delfiiniä Kreikkaan viikonloppuna.

 Särkänniemi ei tiedottanut siirrosta etukäteen. Kaupungin johto on vaatinut operaatiosta selvitystä.

 Eläinsuojelujärjestöt ovat arvostelleet Attica-puiston oloja. Särkänniemen mukaan puisto on delfiineille paras mahdollinen.

Ateena

Tamperelaisten delfiinien yllä on nyt kreikkalainen taivas ja ympärillä lähes kaksin verroin vettä aiempaan tamperelaiseen altaaseen verrattuna. Altaan reunalla kasvaa palmuja ja katsomo on pienempi.

Maanantaina iltapäivällä delfiinit vielä lähinnä uivat ympyrää Attica Parkin pienessä altaassa, johon ne sunnuntaina tuotiin. Altaan päälle on asetettu pressu vähentämään auringon suoraa porotusta, jota ne eivät Tampereella sisäaltaassa koskaan kokeneet.

Ulkopuolisen on vaikea sanoa, mitä ne tilanteesta pitävät, mutta niiden hoitajat kehuvat kaiken sujuneen paremmin kuin hyvin. Tuttu naksuääni on tallella ja ruoka maistuu. Se on samaa kuin Tampereellakin, makrillia ja villakuoretta. Lämpötila ulkona on 30 astetta, vedessä 26.

”Kaikki on mennyt yli odotusten. En olisi uskonut, että näin hyvin ja näin nopeasti ne palautuisivat kuljetuksesta”, sanoo eläinlääkäri Sanna Sainmaa, jonka varsinainen työpaikka on Korkeasaaren eläintarhassa.

Hän valvoi kuljetusta Särkänniemestä koko matkan Ateenan lähistölle eläinpuistoon. Paikka on hieman syrjäinen ja rauhallinen alue melko lähellä lentokenttää, ja sinne on huonosti opaskylttejä. Maanantaina huomasi selvästi, että sesonki ei ole käynnissä: puiston eläimiä katseli vain muutama lapsiperhe.

Delfiinit lähtivät matkaan Suomesta varhain sunnuntaina.

”Kun lähdettiin Särkänniemestä, oli ilmassa pientä levottomuutta. Nuorin Eevertti oli rauhattomin”, sanoo pääkouluttaja Sari Järvisalo. Hän kulki koko matkan märkäpuvussa, ensin rekassa, sitten lentokoneessa.

”Siinä tuli täyteen 12 tuntia märkäpuvussa. Aluksi istuin vesiboksissa Eevertin pääpuolella ja pidin käsillä kiinni, rauhoittelin ja silittelin ja puhelin”, hän kertaa tapahtumia. Lennolla delfiinit nukahtivat, mutta pitivät välillä yhteyttä toisiinsa.

”Oli hauska huomata, että ne kommunikoivat toistensa kanssa vihellellen matkan aikana”, Järvisalo sanoo. Delfiinit osoittautuivat odotettua paremmiksi matkustajiksi.

Fotis Plegas
Ruoka maistui pitkästä lentomatkasta selvinneille delfiineille heti sunnuntaina, kun ne saapuivat Attican eläinpuistoon.
Ruoka maistui pitkästä lentomatkasta selvinneille delfiineille heti sunnuntaina, kun ne saapuivat Attican eläinpuistoon.
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Särkänniemen delfiinien kouluttaja Petri Myllylä ja pääkouluttaja Sari Järvisalo olivat tyytyväisiä siitä, miten hyvin matka Kreikkaan sujui.
Särkänniemen delfiinien kouluttaja Petri Myllylä ja pääkouluttaja Sari Järvisalo olivat tyytyväisiä siitä, miten hyvin matka Kreikkaan sujui.

Itku tuli kaikilta ohjaajilta, kun eläimet oli saatu veteen ja huomattiin, että ne syövät. Ohjaajat ja eläinlääkärit pysyvät nyt puistossa vaihdellen muutamia viikkoja tai pidempään seuraamassa, miten sopeutuminen sujuu.

Eikä yhteydenpito siihenkään lopu, Järvisalo uskoo. Hän on tehnyt jo 22 vuoden mittaisen uran delfiinien kanssa.

”En ajattele, että jätämme lopullisesti hyvästit, tulemme käymään täällä vielä useasti.”

Maanantai-iltapäivän poltteessa oli helppo havaita, että altailla on nyt kova kuhina. Tampereen delfiinit totuttelevat vielä omassa pienessä altaassaan, mutta verkkoaidan takana on iso allas ja neljä lajitoveria. Jokainen käy vuorollaan naksumassa verkkoaidalla ja työntää kuonoaan verkon läpi toiselle puolelle.

Siinä on neljä tamperelaista, kaksi Mustanmeren delfiiniä ja kaksi Ranskasta tullutta uuden edessä. Ohjaajat tietävät, että kun laumoja yhdistetään, välejä selvitellään. Jää nähtäväksi, onko matriarkka Veera yhä päällikkö, kun verkkoaidat lopulta nostetaan. Uteliaisuus ainakin on valtavaa altaan asukkien välillä.

Iso muutos delfiinien elämässä on myös se, että Atticassa delfiinit eivät hypi esityksissään vanteen läpi tai puske katosta roikkuvaa palloa.

Puiston mukaan ne osallistuvat esityksiin, joissa delfiinit käyttäytyvät lajille tyypillisemmin. Temppudelfiinejä niistä ei enää tule.

Fotis Plegas
Tampereelta tuodut delfiinit opettelevat elämään Kreikassa omassa pienessä altaassaan.
Tampereelta tuodut delfiinit opettelevat elämään Kreikassa omassa pienessä altaassaan.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat