Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuhat hätähuutoa päivässä – Nuorten mielenterveyschatti saa jatkoa Supercell-rahoilla

Kymmenentuhatta jonotti keskusteluun, vain tuhat sai yhteyden päivystäjään

Kotimaa
 
Martti Kainulainen
Jopa joka viides nuori kärsii jonkinasteisesta mielenterveysongelmasta.
Jopa joka viides nuori kärsii jonkinasteisesta mielenterveysongelmasta. Kuva: Martti Kainulainen

Tekstin kursivoidut kohdat ovat Sekasin-chattiin osallistuneiden nuorten kommentteja.

”Tää keskustelu on auttanut mua ainakin jo paljon ja tiedän, että apua on saatavilla jos vaan uskaltaisin sitä hakea.”

Toukokuussa viikon testitoiminnassa ollut nuorten mielenterveysasioihin keskittyvä Sekasin-chatti avataan uudelleen ensi vuoden alussa. Suomen Mielenterveysseura on saanut tukijakseen Me-säätiön, jonka taustalla ovat peliyhtiö Supercellin miljonäärit Ilkka Paananen ja Mikko Kodisoja.

Me-säätiö myönsi Suomen Mielenterveysseuralle 779 000 euroa Sekasin-chatin tuottamiseen ja ylläpitämiseen kahden vuoden ajaksi. Chatissa nuoret voivat keskustella verkkosivulla päivystäjän kanssa.

”Chatti on nuorille luonteva yhteydenoton kanava. Apu tulee olla nuorten ulottuvilla juuri silloin, kun he sitä kipeimmin tarvitsevat. Keskustelun kautta saatu tuki helpottaa oloa, antaa neuvoja sekä ehkäisee tärkeällä tavalla ongelmien kasautumista ja syrjäytymistä”, sanoo Me-säätiön toimitusjohtaja Ulla Nord tiedotteessa.

”Tää keskustelu on auttanut mua ainakin jo paljon ja tiedän, että apua on saatavilla jos vaan uskaltaisin sitä hakea.”

Joka viides suomalainen nuori kärsii jostain mielenterveyden häiriöstä, ja ne ovat tärkein nuorten toimintakykyä heikentävä sairausryhmä. Noin puolet mielenterveyden häiriöistä alkaa ennen 14 vuoden ikää ja kolme neljästä ennen 24 vuoden ikää.

Suomen Mielenterveysseura painottaa, että kun nuori kokee selittämätöntä pahaa oloa ja esimerkiksi ahdistusta, varhainen apu ehkäisee tilanteen vaikeutumista ja ohjaa tarpeellisiin palveluihin tai hoidon piiriin.

Säätiön tuen avulla verkkokeskustelu on auki ensi vuoden jokaisena päivänä, lähes ympäri vuorokauden.

”Chatti on todennäköisesti kiinni puolesta yöstä aamuun. Näin päivystäjät rohkaisevat nuoria menemään nukkumaan, sillä unikin on tärkeä asia. Aamuyö ei ole myöskään paras aika käsitellä tärkeitä asioita”, sanoo Suomen Mielenterveysseuran toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi.

”Juuri se, että itselleni ei ole ketään kenelle haluaisin kertoa tunteitani ja ajatuksia, joten on ihanaa että tämmöisiä keskustelupaikkoja löytyy. Kiitos myös sinulle kun kuuntelit ja autoit käsittelemään asioita, tämä oli minulle todella tärkeää.”

Sekasin-chatti oli auki toukokuussa viikon ajan. Seitsemän päivän aikana vapaaehtoiset päivystäjät juttelivat yli tuhannen nuoren kanssa masennuksesta, ahdistuksesta, itsetuhoisuudesta ja yksinäisyydestä. Nuorten tarve jutella oli suuri, sillä jonottajia oli lähes kymmenentuhatta.

”Oli hieman hurjaa, että tarvetta oli niin paljon. Toisaalta on hienoa, että nuoret kokivat, että päivystäjät pystyivät auttamaan heitä”, Aalto-Matturi sanoo.

Toukokuinen chatti oli useiden järjestöjen yhteisponnistus. Mukana pilottikokeilussa olivat Suomen Mielenterveysseuran lisäksi muun muassa Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Mielenterveyden keskusliitto, Väestöliitto ja Pelastakaa Lapset ry.

Ensi vuonna käynnistyvän kaksivuotisen jakson aikana on tarkoitus luoda toimintamalli järjestöjen yhteistyölle, joka turvaa palvelun jatkumisen kahden vuoden tukikauden jälkeenkin.

”– – ja kiitos hei tästä että kuuntelit, tuntuu paremmalta ku pystyy kertoo sellaisia asioita jollekin, joista ei halua puhua perheelle tai ystäville – ainakaan minä.”

Oikaisu 30.8. Korjattu Sekasin-chatin kirjoitusasu.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat