Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jo 3-vuotiaat uhkailevat ja syrjivät – Asiantuntijat: Sosiaalisia taitoja tulisi opettaa ennen kouluikää

Asiantuntijoiden mukaan pikkulasten kiusaamisessa kyse on käyttäytymisen ja tunteiden säätelyn puutteesta. Kiusaamista voi ehkäistä vuorovaikutustaitoja opettamalla.

Kotimaa
 
Sari Gustafsson / Lehtikuva
Jo kolmevuotiaat lapset osaavat syrjiä, uhkailla ja jättää toiset leikkien ulkopuolelle.
Jo kolmevuotiaat lapset osaavat syrjiä, uhkailla ja jättää toiset leikkien ulkopuolelle. Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva

Lasten kesken tapahtuvaan kiusaamiseen pitäisi puuttua jo ennen kouluikää, jotteivät siihen liittyvät roolit jää pysyviksi ja kiusaamisen seuraukset jatku jopa aikuisuuteen saakka.

Näin sanovat Mun ja sun juttu! -kirjan tiistaina julkaisevat kasvatustieteiden tohtori Laura Repo ja varhaiskasvatuskouluttaja, draamapedagogi Tiina Haapsalo, jotka käsittelevät Katri Kirkkopellon kanssa kirjassaan pienten lasten sosiaalisten taitojen merkitystä kiusaamisen ehkäisyssä.

Kiusaaminen on melko yleistä myös pienten lasten keskuudessa: jo kolmevuotiaat osaavat syrjiä, uhkailla ja jättää toiset leikkien ulkopuolelle.

Viimeisimmän tutkimuksen mukaan 12 prosenttia 3–6-vuotiaista suomalaislapsista on kiusannut tai joutunut kiusaamisen kohteeksi. Tönimisten ja lyömisten sijaan pienetkin lapset harjoittavat Revon mukaan enemmän psyykkisen kiusaamisen muotoja.

”Pienillä lapsilla kiusaamisessa kyse on yleensä itsesäätelytaitojen, kuten käyttäytymisen ja tunteiden säätelyn puutteesta. Ei osata olla vielä toisten kanssa. Näitä sosiaalisia taitoja tulisi opettaa hyvissä ajoin, ettei kiusaamista syntyisi”, Repo sanoo.

Hänen mukaansa pienille lapsille muistetaan opettaa perustaitoja siitä, miten syödään, pukeudutaan ja käydään vessassa.

”Kuitenkin vaikeimmat taidot toisten ihmisten kanssa olemisesta saatetaan jättää lasten keskenään opeteltavaksi”, hän kritisoi.

Pienten lasten kiusaamiseen puuttuminen ja sen ennalta ehkäisy eroaa Revon mukaan siitä, miten koulukiusaamisen kohdalla menetellään.

Pikkulapsille pitää opettaa, miten leikkiin liitytään, miten siinä tuodaan esiin omaa näkökulmaa, miten toisten näkökulmaa otetaan huomioon ja miten riitoja ratkotaan.

Kiusaaminen tunnistetaan Revon mukaan varhaiskasvatuksessa aiempaa paremmin. Vielä vähän aikaa sitten tilanteisiin puututtiin rankaisemalla lapsia istuttamalla heitä jäähypenkille, mutta tästä ollaan nyt luopumassa.

”Aikuisen pitää mennä mukaan näyttämään mallia, miten toimitaan, jos lapsella itsesäätely pettää. Aikuisten asenteissa on vielä tekemistä siinä, ettei lasta tarvitse ottaa mukaan porukkaan, jos hän häiritsee ja kiusaa. Kaikkein kipeimmin ne lapset tarvitsevat harjoitusta, miten toisten kanssa ollaan”, Repo sanoo.

Lapsen perustarpeena on päästä mukaan, saada kavereita ja kuulua yhteisöön. Ensimmäiset kokemukset hylkäämisestä ja ulkopuolisuudesta ovat merkittäviä, Haapsalo sanoo.

”Kiusaamistilanteessa otetut roolit pitää purkaa, etteivät ne siirry kouluun ja työelämään ja lapsi jää suorittamaan niiden leimaa. Kiusaaminen voi johtua siitä, että on itse joutunut ulos ryhmästä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat