Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkija: Syy turvapaikanhakijoiden seksuaalirikoksiin poikkeustilassa ja traumoissa, ei uskonnossa ja kulttuurissa

Suomeen viime syksynä tulleet irakilaiset ovat eläneet lapsuutensa ja nuoruutensa romahtaneessa yhteiskunnassa.

Kotimaa
 
Pete Aarre-Ahtio
20-vuotias irakilaismies tuomittiin neljäksi vuodeksi vankeuteen Hesperian puistossa Helsingissä marraskuun lopussa tapahtuneesta raiskauksesta.
20-vuotias irakilaismies tuomittiin neljäksi vuodeksi vankeuteen Hesperian puistossa Helsingissä marraskuun lopussa tapahtuneesta raiskauksesta. Kuva: Pete Aarre-Ahtio

Tutkija Marko Juntunen pitää Suomessakin käytyä keskustelua maahanmuuttajien tekemistä seksuaalirikoksista yksinkertaistavana ja harhaanjohtavana. Hänen mukaansa syytä joidenkin Lähi-idästä tulleiden maahanmuuttajamiesten tekemiin rikoksiin on etsitty väärästä paikasta.

Selitystä on niin Suomessa kuin muissakin Euroopan maissa etsitty uskonnosta ja arabikulttuurista. Irakilaisia maahanmuuttajia tutkineen Juntusen mukaan syyt löytyvät pikemminkin irakilaisen yhteiskunnan romahtamisesta sekä arjen ja perinteiden katkeamisesta.

Juntunen toteaa tänään tiistaina julkistetussa tutkimuksessaan, että Suomeen viime syksynä saapuneet irakilaiset turvapaikanhakijat edustavat poikkeustilan, katastrofin ja traumojen sukupolvea. He ovat eläneet lapsuutensa ja nuoruutensa sotien, väkivallan ja taistelujen keskellä.

”Joka ikisellä Suomessa haastattelemallani irakilaismiehellä oli Irakin kodissaan aseita”, Juntunen kirjoittaa työ- ja elinkeinoministeriön julkaisemassa raportissa Poikkeustilan sukupolvet – Irakilaispakolaisuus Suomessa.

Tämän tajuaminen ei Juntusen mukaan missään tapauksessa tarkoita seksuaalisen häirinnän tai raiskausten vähättelyä.

”Se tarkoittaa ainoastaan sitä, että väkivallan läpäisevässä yhteiskunnassa koko elämänsä viettäneiden miesten oirehdintaa heidän saavuttuaan turvapaikanhakijoiksi on mahdotonta korjata, jos diagnoosi on väärä”, Juntunen toteaa raportissaan.

Juntunen on seurannut tutkijana suomenirakilaisten elämää vuosien ajan. Hän nostaa tutkimuksessaan esiin muitakin teemoja, joista julkisuudessa on muodostunut yksipuolinen kuva.

Tutkimuksessa tuodaan esiin muun muassa, etteivät turvapaikanhakijoita kuljettavat ihmissalakuljettajat aina ole osa järjestäytynyttä rikollisuutta vaan he voivat olla tavallisia rajaseudun asukkaita, jotka hankkivat lisätuloja kuljetuksilla tai majoittamalla siirtolaisia.

Raportti puhdistaa myös levottomaksi lähiöksi leimautuneen Turun Varissuon mainetta. Juntusen mukaan Varissuolla asuvat nuoret kokevat ympäristön turvalliseksi ja rasismista vapaaksi alueeksi, jossa keskinäinen solidaarisuus on vahvaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat