Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtaosa opiskelijoista hyötyisi: Opiskelijoiden siirto yleiseen asumistukeen maksaisi 50 miljoonaa euroa

Hallitus päätti kevään kehysriihessä valmistella siirron syksyn budjettiriiheen mennessä.

Kotimaa
 
Hanna-Kaisa Hämäläinen
Opiskelija-asuntola Helsingin Viikissä.
Opiskelija-asuntola Helsingin Viikissä. Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen
Fakta

Opintotukeen leikkauksia syksystä 2017

 Hallitus aikoo leikata korkeakouluopiskelijoiden opintotuesta 150 miljoonaa euroa.

 Opintorahan määrä laskisi yli 80 eurolla eli 250 euroon kuukaudessa.

 Opintolainan valtiontakaus nousisi 400 eurosta 650 euroon kuukaudessa.

 Kaikkiin korkeakouluopintoihin olisi käytettävissä enintään yhteensä 54 tukikuukautta, kun nyt vastaava maksimimäärä on 64 kuukautta.

Opiskelijoiden asumislisän korvaaminen yleisellä asumistuella tulisi HS:n tietojen mukaan maksamaan jopa 50–55 miljoonaa euroa. Hallitus päätti keväällä kehysriihessään, että opiskelijat siirretään syksystä 2017 yleisen asumistuen piiriin.

Vaadittavia lakiesityksiä on valmisteltu opetus- ja kulttuuriministeriössä sekä sosiaali- ja terveysministeriössä, mutta niistä ei ole kerrottu julkisuuteen, vaikka siirto oli määrä sinetöidä yhdessä opintotukileikkausten kanssa tänään alkavassa budjettiriihessä.

Siirron hintalapusta on esitetty varsin vaihtelevia arvioita, kevään 17 miljoonasta eurosta aina 55 miljoonaan euroon asti. Tuo summa ei ota huomioon mahdollisia säästöjä toimeentulotukimenoissa.

Erot johtuvat esimerkiksi siitä, kuinka suuren osan opiskelijoista arvioidaan muuttavan nykyistä kalliimpiin asuntoihin isomman tuen myötä.

Opiskelijajärjestöissä ja Kansaneläkelaitoksessa siirtoa on enimmäkseen kannatettu, koska asumislisä on jäänyt jälkeen asumiskustannuksista. Tosin ammattikorkeakouluopiskelijoita edustava Samok asennoituu siirtoon varauksellisemmin kuin yliopisto-opiskelijoita edustavan SYL, sillä häviäjiäkin uudistuksessa olisi.

SYL vetosi tiistaina maan hallitukseen, että se vahvistaisi budjettiriihessään kehysriihessä sovitun siirron.

”Hallituksen päätös leikata rajusti korkea-asteen opiskelijoiden opintotukea on lain hyväksymistä vaille valmis. Kehysriihipäätöksen mukaan hallituksen esityksen opiskelijoiden siirtämisestä yleisen asumistuen piiriin piti olla valmis budjettiriiheen mennessä. Konkreettisia esityksiä ei kuitenkaan ole tähän mennessä nähty. Onko hallitus taas pettämässä opiskelijoille antamaansa lupauksen?” kysyy SYL:n puheenjohtaja Heikki Koponen.

Opiskelijoiden siirtäminen yleisen asumistuen piirin kohdentaisi asumistukietuuden sitä eniten tarvitseville ja mahdollistaisi nykyistä asumislisäjärjestelmää paremmin täyspäiväisen opiskelun myös kaupungeissa, joissa vuokrat ovat korkealla, SYL perustelee ja muistuttaa, ettei opiskelijoiden asumislisää ole korotettu yli kymmeneen vuoteen.

SYL huomauttaa myös, että opiskelija-asuntoja on riittämätön määrä. ”Nykyisellä opiskelija-asuntojen määrällä opiskelijat kilpailevat joka tapauksessa edullisista vuokra-asunnoista muiden pienituloisten kanssa”, Koponen sanoo.

Uudistuksen lähtökohtana on ollut, ettei se saisi lisätä valtion menoja, jolloin lisärahoitus pitäisi nipistää muista sosiaali- ja terveysministeriön menoista, ehkä juuri asumistukimenoista eli muilta köyhiltä ja työttömiltä. Viime vuonna Kela myönsi yleistä asumistukea noin miljardin euron edestä.

Yleinen asumistuki on sidottu maan vuokratasoa seuraavaan indeksiin. Tuki kasvaa vuokrien myötä. Vuokrat ovat viime aikoina nousseet kolmisen prosenttia vuodessa.

Asumisen tuen muutos koskisi korkeakouluopiskelijoiden lisäksi myös toisen asteen eli lukion ja ammattikoulun opiskelijoita.

Nykyinen opintotuen osana oleva asumislisä on sidottu opintotuen nostamiseen. Enimmillään asumislisää saa vain noin 200 euroa kuukaudessa tai 80 prosenttia vuokrasta. Tätä nykyä asumislisä kattaa keskimäärin alle 60 prosenttia opiskelijoiden asumismenoista.

Yleisessä asumistuessa on tarkempi tarveharkinta. Siihen vaikuttavat koko ruokakunnan tulot. Asumistukea voi saada kuitenkin paljon enemmän kuin opintotuen asumislisää, ja tuki on ympärivuotinen.

Keväällä Kela arvioi, että valtaosa eli jopa 100 000 opiskelijaa hyötyisi siirrosta. Hyötyjiä muutoksessa olisivat lähinnä yksin asuvat, melko korkeita vuokria maksavat. Arviolta noin 40 000 menettäisi asumisen tukensa lähinnä puolison tulojen vuoksi. Tuki pienenisi 27 000:lla ja pysyisi kutakuinkin ennallaan noin 20 000:lla.

Esimerkiksi opiskelijaparikunnan asumislisät ovat enintään noin 400 euroa kuukaudessa. Lisiä saa yleensä yhdeksältä tukikuukaudelta. Asumistuen enimmäismäärä olisi 422–588 euroa kuukaudessa. Tukea voisi saada koko vuoden.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat