Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministeriö unohti siirtymäajan uudesta tupakkalaista, Tulli paikkaa töppäystä

Sähkötupakkatuotteiden tilaaminen ulkomailta on laitonta. Yhtään tilausta ei ole jäänyt Tulliin.

Kotimaa
 
Sami Kero HS
Sähkötupakkatuotteiden tilaamisesta ulkomailta tuli laitonta yksityishenkilöille.
Sähkötupakkatuotteiden tilaamisesta ulkomailta tuli laitonta yksityishenkilöille. Kuva: Sami Kero HS
Fakta

Uuden tupakkalain muutoksia

 Kaikki muut kuin tupakkamaut kiellettiin. Suositut maut, kuten mentoli, kielletään vasta siirtymäajan jälkeen vuonna 2020.

 Tupakkapakkauksiin tuli kuvavaroitukset. Pakolliset teksti- ja kuvavaroitukset peittävät tupakkapakkauksista 65 %.

 Sähkösavukkeita säännellään vastaavasti kuin tupakkatuotteita.

 Autossa ei saa tupakoida, jos kyydissä on alle 15-vuotias.

 Uusi tupakkalaki antaa taloyhtiöille mahdollisuuden hakea kunnalta tupakointikieltoa parvekkeille ja muille ulkoalueille.

Sähkötupakkatuotteiden kuten nikotiininesteiden tilaaminen ulkomailta on ollut kaksi viikkoa laitonta ministeriön kömmähdyksen takia. Kuun puolessa välissä voimaan astuneeseen tupakkalakiin unohtui kirjata siirtymäaika verkkotilauksille.

Nyt sähkösavukkeiden ja nikotiininesteiden tilaaminen ulkomailta on yksityishenkilöltä kielletty. Laittomia paketteja ei ole kuitenkaan jäänyt Tullin haaviin.

”Vaikuttaa siltä, että niitä ei ole otettu haltuun tai takavarikoitu. Tässä on ollut epäselvä tilanne siirtymäsäädöksen osalta”, tulliylitarkastaja Anna Kallio Tullista sanoo.

Onko Tulli joustanut poikkeustilanteessa ja katsonut tilauksia läpi sormien?

”Totta kai me noudatamme lakia. En voi toimipaikkojen puolesta vastata, mutta tämänhetkisten tietojen mukaan haltuun otettuja eriä ei ole”, Kallio toistaa.

Uuden lain tarkoituksena on saada sähkötupakkatuotteiden myynti kotimaisiin kauppoihin muiden tupakkatuotteiden rinnalle. Muutoksen taustalla on tupakkatuotedirektiivi, joka velvoitti päästämään nikotiinia sisältävät sähkötupakat Suomen markkinoille. Sähkösavukkeiden ja nikotiininesteiden etämyyntiä koskeva kielto tulee voimaan vuoden 2017 alusta lukien.

Sähkötupakka on kuitenkin uusi myyntituote, joka vaatii myyjältä ennakkoilmoituksen tekemistä Valviraan. Ilmoitus on tehtävä puoli vuotta ennen myynnin aloittamista.

Kömmähdyksestä kertoi ensimmäisenä Yle.

Nyt ministeriö on korjaamassa virhettään lisäämällä lakiin siirtymäajan, jonka aikana tuotteita voi tilata ulkomailta. Ministeriö sai valmiiksi hallituksen esityksen viime viikolla.

”Eduskunta käsittelee hallituksen esityksen lomalta palattuaan. Muutos voisi tulla voimaan aikaisintaan syyskuun loppupuolella”, lakimies Laura Terho sosiaali- ja terveysministeriöstä sanoo.

Lain mukaan tulli joutuu siis pysäyttämään sähkötupakkatuotteita vielä aikakin kuukauden ajan. Mitä Tullin mahdollisesti takavarikoimille tuotteille tapahtuu?

”Ne lähetetään tilaajille”, Anna Kallio kertoo.

Ministeriö on korjaamassa myös toista uuden tupakkalain kohtaa. EU-komission mukaan Suomi ei voi kirjata lakiin savuttomien tupakkatuotteiden täyskieltoa.

”Ilmoitimme komissiolle direktiivin mukaisesti savuttomien tupakkatuotteiden täyskiellosta. Tiettyjä tuotteita voi kieltää valtion eritystilanteeseen liittyvien kansanterveydellisten syiden takia”, Terho sanoo.

Komissio antoi päätöksensä heinäkuun lopussa. Sen mukaan Suomi on esittänyt riittävät perustelut vain purutupakan ja nenänuuskan täyskiellon osalta. Niiden lisäksi myös nuuskalla on Suomessa täyskielto.

”Muiden savuttomien tupakkatuotteiden kiellon osalta tulisi tehdä erikseen ilmoitus komissiolle ja esittää perustelut”, Terho sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat