Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lahden Ku Klux Klan -lakanamiehen tapaus siirtyy syyteharkintaan

Esitutkinnassa selvitettiin laitonta naamioitumista, julkista kehottamista rikokseen ja Suomen lipun häpäisemistä.

Kotimaa
 
Heikki Ahonen / Yle
Kymmeniä ihmisiä, joiden joukossa oli Ku Klux Klan -asuun pukeutunut mies, osoitti mieltään turvapaikanhakijoiden tuloa vastaan Hennalan ex-varuskunnan portilla Lahdessa 24. syyskuuta 2015.
Kymmeniä ihmisiä, joiden joukossa oli Ku Klux Klan -asuun pukeutunut mies, osoitti mieltään turvapaikanhakijoiden tuloa vastaan Hennalan ex-varuskunnan portilla Lahdessa 24. syyskuuta 2015. Kuva: Heikki Ahonen / Yle

Poliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan jutussa, joka liittyy tapahtumiin Lahden Hennalassa vastaanottokeskuksen edustalla 24.–25. syyskuuta 2015.

Tilanteessa, jossa odotettiin turvapaikanhakijoiden bussin saapumista hätämajoitusyksikköön Hennalaan, heiteltiin kiviä ja myöhemmin käytettiin myös ilotulitusraketteja. Paikalla oli nelisenkymmentä mielenosoittajaa, joista yksi oli pukeutunut valkoisten ylivaltaa ajaneen Ku Klux Klan -järjestön asuun.

Nyt päättynyt esitutkinta keskittyi kaapuun pukeutuneeseen mieheen ja hänelle valokuvaustilanteen yhteydessä puhuneen journalistin osuuteen.

Poliisi on aiemmin kertonut, että kaapuun pukeutunut mies asuu Päijät-Hämeessä. Hennalan mielenilmauksen aikaan viime vuoden syyskuussa hän oli 19-vuotias. Miestä on tutkinnan aikana kuulusteltu, mutta hän ei ole ollut kiinniotettuna.

Hämeen poliisilaitos selvitti esitutkinnan aikana kaapuun sonnustautuneen miehen epäiltyinä rikoksina laitonta naamioitumista, julkista kehottamista rikokseen ja Suomen lipun häpäisemistä.

Myös yllytystä Suomen lipun häpäisemiseen on selvitetty. Esitutkintaa johtaneen rikoskomisario Jari Kiiskisen mukaan tutkinnassa tuli esiin, että journalisti olisi pyytänyt kaapuasuista miestä ottamaan Suomen lipun käteensä ennen kuvan ottamista.

”Tätä selvitettiin, ja kuultiin yhtä toimittajaa rikoksesta epäiltynä. Kyse on näytön arvioinnista, joten jää syyttäjän arvioitavaksi, onko tässä tapahtunut rikos”, Kiiskinen sanoo.

Esitutkinnassa olivat aluksi mukana myös rikosnimikkeet vaaran aiheuttaminen ja pahoinpitely, mutta Kiiskisen mukaan näiden rikosepäilyjen tutkinnat keskeytetään.

Poliisi on tutkinut asiaa rasistisena rikoksena, eli sillä on epäilty olleen rasistinen motiivi. Tämän poliisi jättää Kiiskisen mukaan syyttäjän ratkaistavaksi.

Kiiskinen kertoo, että esitutkinta viivästyi osittain sen vuoksi, että haluttiin varmistua tapahtumapaikalla olleen konstaapelin oikeudellisesta asemasta todistajana. ”Käytimme tutkinnan valtakunnansyyttäjänviraston kautta. Länsi-Uudenmaan kihlakunnansyyttäjä Tapio Mäkinen teki päätöksen, ettei poliisia ole syytä epäillä rikoksesta”, Kiiskinen kertoo.

Esitutkintapöytäkirja on lähetetty keskiviikkona syyttäjälle syyteharkintaa varten. Kihlakunnansyyttäjä Pasi Pälsi arvioi, että syyteharkinta asiassa valmistuu aikaisintaan lokakuussa.

Esitutkintaa johtanut Kiiskinen sanoo, että Hennalan tapahtuman selvittelyssä oli uudentyyppisiä piirteitä muun muassa siksi, että se on ollut ensimmäisiä turvapaikanhakijoiden turvallisuuteen kohdistuneita juttuja.

”Poikkeuksellista on ollut myös se, että yleisöltä tuli tutkintaan tapahtumasta paljon aineistoa, kuten valo- ja videokuvaa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat