Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puhelin tunnistaa sydänoireet ilman lisälaitteita – suomalainen sovellus voi mullistaa eteisvärinän hoidon

Tutkijat havittelevat sovelluksen kaupallistamista jo ensi vuonna.

Kotimaa
 
Anni Reenpää / lehtikuva
Kuva: Anni Reenpää / lehtikuva

Turun yliopiston tutkijat kehittivät älypuhelimille sovelluksen, joka tunnistaa sydämen eteisvärinän. Sovellus toimii toistaiseksi Android-alustalla ja iPhonelle se on tekeillä mutta Windows Phonelle sitä ei ole todennäköisesti tulossa lähiaikoina, kertoo erikoistutkija Mikko Pänkäälä.

Tutkijoiden tavoitteena on kaupallistaa sovellus ja tuoda se tarjolle kuluttajille ensi vuonna. Kaupallistamisvaiheessa ei kuitenkaan vielä olla. ”Vielä tarvitaan lisätutkimuksia”, Pänkäälä sanoo.

Tutkimukseen osallistui 16 eteisvärinäpotilasta ja 20 terveen ihmisen vertailuryhmä. Mittaukset tehtiin siten, että puhelin asetettiin potilaan rinnan päälle ja tallennettiin kiihtyvyysanturin ja gyroskoopin tuottama data.

”Kiihtyvyysanturi on kaikissa älypuhelimissa ja gyroskooppikin valtaosassa”, Pänkäälä sanoo. Älypuhelimen gyroskooppi on pieni osa, jota käytetään esimerkiksi asennon mittaamiseen.

Sydämen toimintaa mitataan siis kiihtyvyysanturin ja gyroskoopin avulla. Sovellus käsittelee kerättyä informaatiota ja päättelee, onko potilaalla eteisvärinää.

”Kehittämänsä teknologian avulla tutkijat onnistuivat tunnistamaan eteisvärinän yli 95 prosentin varmuudella”, Turun yliopisto kertoo tiedotteessaan.

Mittauksen tekemiseksi potilaan on ladattava kehitetty sovellus, tosin vielä sovellus ei ole ladattavissa.

Tutkijoiden mukaan uusi sovellus on helppo tapa tunnistaa eteisvärinä, mutta lopullisesti eteisvärinä varmistetaan EKG-rekisteröinnillä.

Maailman väestöstä kaksi prosenttia kärsii eteisvärinästä, ja se aiheuttaa vuosittain seitsemän miljoonaa aivoinfarktia.

Ehkäisevällä lääkityksellä valtaosa eteisvärinän aiheuttamista aivoinfarkteista voitaisiin välttää, mutta ongelmana on, ettei potilas usein tiedä eteisvärinästään, koska se voi olla myös satunnaista ja jopa oireetonta. Jos eteisvärinän voisi mitata helposti, niin moni voisi vähällä vaivalla selvittää, vaivaako eteisvärinä itseä.

Maailmalla on jo tarjolla joitakin älypuhelinsovelluksia, joiden avulla sydämen toimintaa voi tarkkailla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat