Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maahanmuuttovirasto lupaa purkaa turva­paikka­jonon vuoden loppuun mennessä – hakijatilanteen kehittymistä ei osata ennustaa

Suma piti saada puretuksi elokuun loppuun mennessä, mutta turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo arvioi, että se oli käytännössä mahdotonta.

Kotimaa
 
Esko Repo: Turvapaikkahakemusten käsittelytavoite oli epärealistinen
Esko Repo: Turvapaikkahakemusten käsittelytavoite oli epärealistinen
Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo arvioi, että viime vuonna jätettyjen turvapaikkahakemusten jono saadaan puretuksi vuodenvaihteeseen mennessä. Sisäministeriön asettama takaraja umpeutui elokuun lopussa. Toimittaja: Ossi Mansikka, kuvaus ja leikkaus: Esa Syväkuru

Maahanmuuttovirasto aikoo purkaa turvapaikkahakemusten suman vuoden 2016 loppuun mennessä. Alkuperäinen tavoite oli juuri päättyneen elokuun lopussa, mutta turvapaikkayksikön johtajan Esko Revon mukaan tämä ei ollut käytännössä mahdollista. Muun muassa hakemussumaa purkamaan palkatun henkilöstön perehdyttäminen vei aikaa, mutta nyt päätöksiä tehdään 700 kappaleen viikkotahtia.

Virasto oli tehnyt elokuun loppuun mennessä turvapaikkapäätöksen noin 25 000:lle viime ja tänä vuonna Suomeen saapuneelle turvapaikanhakijalle. Tänä vuonna vireille tulleista hakemuksista on ratkaistu noin kaksi kolmasosaa, Repo kertoo.

”Tämä tulos, mikä on kuitenkin saavutettu, on mielestäni hyvä. – – Jopa Ruotsista ja Norjasta on kollegavirastoista käyty tutkimassa, mitä me olemme tehneet. He olivat sitä mieltä, etteivät ole yhtä tehokkaasti kyenneet tekemään päätöksiä”, Repo sanoi torstaiaamuna Maahanmuuttoviraston tiedotustilaisuudessa.

Vastaanottokeskuksissa odottaa parhaillaan päätöstä vielä noin 14 000 turvapaikanhakijaa, joista arviolta 2 500 on lapsia.

Repo arvioi, että tilannetta on seurattava koko ajan ja tehtävä suunnitelmia.

”Meille on tullut päivittäin kyselyjä tulevasta. Tällä alalla ei sellaista ennustajaa ole”, hän totesi.

Repo kertoi, että Suomen ja EU:n ulkopuolella on paljon epävarmuustekijöitä, jotka saattavat aiheuttaa rajujakin muutoksia. Sisäministeriö on tehnyt hahmotelmia siitä, että Suomeen tulisi vuosina 2016 ja 2017 noin 10 000 turvapaikanhakijaa vuodessa, mutta Revon mukaan määrä ei todennäköisesti täyty ainakaan tänä vuonna. Suomessa valmiudet vastata muuttuviin tilanteisiin on kuitenkin hyvä.

Vastaanottoyksikön johtajan viransijaisena toimiva ja lokakuussa tehtävässä virallisesti aloittava Pekka Nuutinen kertoi tiedotustilaisuudessa, että marras–tammikuussa majoituskapasiteetissa saattaa ilmetä tilapäinen vaje. Loppusyksylle onkin tiedossa tilapäistä lisämajoitusta noin 1 000–2 000 paikan verran.

Nuutinen kertoi yksikkönsä suurimmaksi ongelmaksi talouden. Muita asioita, joihin on kiinnitettävä huomiota, ovat valmius ja turvallisuus.

”Vastaanottoyksikössä olemme taloudellisesti varmaan suurempien haasteiden edessä kuin ikinä”, Nuutinen arvioi.

”Tällä hetkellä meillä on kuitenkin paljon laajemmat hartiat yllätysten kohtaamiseksi kuin viime vuonna.”

Turvallisuustilanteen Nuutinen katsoi melko hyväksi joitain yksittäistapauksia lukuun ottamatta. Yhdeksi jännitteitä aiheuttavaksi seikaksi voivat kuitenkin vielä muodostua kielteisen oleskelulupapäätöksen saaneet turvapaikanhakijat, jotka ovat yhä vastaanottokeskuksissa.

”Henkilökunta ilmoittaa heille, että palvelut loppuvat tiettynä ajankohtana, ja heitä rohkaistaan siirtymään vapaaehtoisen paluun ohjelmaan”, Nuutinen kertoi.

Maahanmuuttovirasto arvioi turvallisuustilannetta yksikkökohtaisesti yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa.

Maahanmuuttovirasto on lopettanut tänä vuonna jo lähes 40 vastaanottokeskuksen sopimuksen. Tällä hetkellä vastaanottokeskuksia on toiminnassa 108. Sen lisäksi toiminnassa on 77 alaikäisyksikköä. Niiden kapasiteetti on vajaat 24 000 henkeä.

Nuutinen arvioi kapasiteettia ajettavan alas siten, että tammikuussa 2017 vastaanottopaikkoja on 16 000–17 000 hengelle ja joulukuussa 2017 noin 8 000–10 000 hengelle.

”Mutta kehityskulkua on vaikea ennustaa, kuten Esko sanoi”, Nuutinen totesi.

Maahanmuuttovirasto ilmoitti viimeksi keskusten vähentämisestä toukokuussa. Silloin lakkautettaviksi ilmoitetut keskukset lopettavat toimintansa viimeistään tämän kuun lopussa.

Maahanmuuttoviraston pitää varautua keskusten vähentämiseen, sillä niitä tarvitsevien turvapaikanhakijoiden määrä vähenee huomattavasti viimeistään ensi vuoden keväällä. Hallinto-oikeudet antavat silloin ratkaisuja turvapaikkapäätösvalituksista.

Juhani Niiranen / HS
Kolme turvapaikanhakijaa, jotka ovat saaneet kielteisen oleskelulupapäätöksen.
Kolme turvapaikanhakijaa, jotka ovat saaneet kielteisen oleskelulupapäätöksen.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat