Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tasapainoskootteristit pelottavat ihmisiä – etenkin, jos niillä mennään laput korvilla ja kännykkä kädessä

Liikenneturvan haastattelemista suomalaisista joka kolmas ajaisi sähkövempeleet pois jalankulkuväyliltä.

Kotimaa
 
Kesän hittihärvelit: tasapainoskootteri, sähköpotkulauta ja Segway
Kesän hittihärvelit: tasapainoskootteri, sähköpotkulauta ja Segway
Suomessakin tieliikenteessä laillisiksi tulleet pienet sähköiset henkilökuljettimet yleistyvät nopeasti. Laitteita on monen tyyppisiä: vaikeasti opittavista yksipyöräisistä helppoihin potkulautoihin. Videolla esitellään kolme kiinnostavaa laitetyyppiä. Tasapainoskootteri on edullinen ja sopivin temppuiluun. Sähköpotkulauta ja Segway taas käyvät myös ammattikäyttöön ja matkantekoon. Toimittaja Raimo Tengvall, kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu.

Säikähdätkö, kun kanssaihminen lipuu jalkakäytävällä ohitsesi lähes äänettömällä tasapainoskootterilla? Et ole yksin. Noin 45 prosenttia vastaajista piti uusia sähköisiä kulkupelejä vaarallisina, kun Liikenneturva kyseli kesällä kansan suhtautumista niihin.

Tällaisia kulkuneuvoja ovat esimerkiksi leijulautana ja hoverboardina tunnettu tasapainoskootteri, yksipyöräinen tai sähköpotkulauta. Yhteistä uusille vempeleille on se, että ne liikkuvat jalkamiestä nopeammin ja lähes äänettömästi.

Jalankulkua avustavat tai korvaavat sähkölaitteet ovat yleistyneet nopeasti sen jälkeen, kun ne sallittiin tieliikenteessä tämän vuoden alusta lukien.

Liikenneturvan suunnittelijan Arto Joutsimäen mukaan ihmisten vastauksissa näkyi pelko siitä, ettei sähkökiiturilla liikkuva ota muita kulkijoita huomioon. Toinen pelottava asia oli se, että laitteiden kanssa kuljetaan laput korvilla ja kännykkä kädessä, Joutsimäki kertoo Liikenneturvan tiedotteessa.

Helsingin poliisin tietoon ei ollut tullut tasapainoskoottereihin liittyviä ongelmia, kun HS kyseli toukokuussa laitteiden vaikutuksista sekä poliisilta että tapaturma-asemalta.

Kolmannes vastaajista oli Liikenneturvan kyselyssä sitä mieltä, että laitteet eivät ylipäänsä sovellu jalankulkuväylille hitaampien jalankulkijoiden sekaan.

Kyselyyn vastasi noin 900 suomalaista, joista harvempi kuin yksi kymmenestä oli itse testannut laitteita liikenteessä. Kokeileminen kiinnosti joka kolmatta, ja enemmistöllä oli laitteista lähtökohtaisesti myönteinen käsitys.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat