Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi keino ruokahävikkiä vastaan: Lopetetaan turhat viimeinen käyttöpäivä -merkinnät

Kotimaa
 
Juhani Niiranen / HS
Kuva: Juhani Niiranen / HS

Elintarviketeollisuus lätkii liian herkästi tuotteisiinsa päivämääriä, minkä seurauksena kuluttajat heittävät suotta ruokaa roskiin. Viimeinen käyttöpäivä -merkintöjä vähentämällä vähenisi myös syötäväksi kelpaavan ruuan hävikki.

Tällaisen johtopäätöksen tekee pohjoismainen ruokahävikkiraportti, jota ovat olleet Suomesta tekemässä Luonnonvarakeskus ja elintarviketurvallisuusvirasto Evira.

”Viimeinen käyttöpäivä -merkintää tulisi käyttää vain silloin, kun se on todella tarpeen”, kerrotaan Luonnonvarakeskuksen tiedotteessa. Oikeasti merkintää tarvittaisiin vain sellaisiin riskielintarvikkeisiin, joiden syöminen voi olla käyttöpäivän jälkeen terveydelle vaarallista.

Viimeinen käyttöpäivä -merkintä kertoo tuotteen viimeisen myyntipäivän. Vaikka sitä käytetään yleensä helposti pilaantuvissa elintarvikkeissa, se ei sinänsä kiellä syömästä ruokaa pakkaukseen painetun päivämäärän jälkeenkin.

Parasta ennen on vieläkin lievempi pakkausmerkintä.

Esimerkiksi munien eurooppalainen merkintätapa perustuu siihen, että munia säilytetään huoneenlämmössä. Suomalaisittain jääkaapissa säilytettyinä ne kestävät hyvinä huomattavasti kauemmin.

Käyttöpäivämerkintöjen vähentämiseen kannustava raportti syntyi Pohjoismaiden ministerineuvoston rahoittaman hankkeen tuloksena. Hankkeen tarkoituksena oli etsiä keinoja ruokahävikin vähentämiseen.

Suurin osa ruokahävikistä syntyy kodeissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat