Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jussi Niinistö: Ruotsin asevelvollisuuden palautus lisäisi Pohjolan vakautta

Ruotsissa pohditaan naisten ja miesten yhteistä asepalvelusta. Niinistön mukaan Suomessa naisten vapaaehtoista palvelusta ei ole syytä muuttaa.

Kotimaa
 
Ville Vaarne
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps) mukaan nykyinen käytäntö naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta on riittävä eikä naisten asevelvollisuutta ole syytä ottaa käyttöön.
Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps) mukaan nykyinen käytäntö naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta on riittävä eikä naisten asevelvollisuutta ole syytä ottaa käyttöön. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps) mukaan Ruotsin paluu asevelvollisuusarmeijaan hyödyttäisi koko Pohjolan sotilaallista vakautta. Hänen mukaansa uudistus myös parantaisi Ruotsin maavoimien valmiutta. Lisäksi Suomen ja Ruotsin välinen puolustusyhteistyö voisi Niinistön mukaan hyötyä siitä, jos Ruotsilla olisi käytössään yleinen asevelvollisuus.

”Kummankin maan maavoimien asevelvollisten yhteiset harjoitukset voisivat olla yksi monista kehittyvistä yhteistyömuodoista”, Niinistö sanoo.

Niinistö kuitenkin muistuttaa, että Ruotsin yleinen asevelvollisuus olisi varsin valikoiva, jos ennakkokaavailujen mukaan vain muutamia tuhansia kustakin ikäluokasta otettaisiin palvelukseen.

HS kertoi keskiviikkona Ruotsin puolustusvoimien selvityksestä, jossa asevelvollisuutta ehdotetaan palautettavaksi vuoteen 2019 mennessä.

Ruotsissa pohditaan naisille ja miehille yhteistä asepalvelusta. Niinistö ei kannata tätä Suomessa.

”Suomessa on jo nyt toimiva järjestelmä naisten vapaaehtoiselle palvelukselle. Tällä hetkellä ei ole taloudellista mahdollisuutta eikä maanpuolustuksellista tarvetta muuttaa sitä”, Niinistö sanoo.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola sanoo, että Ruotsin asevelvollisuuden palautus vahvistaisi Suomessa käsitystä siitä, että täällä on tehty oikeita ratkaisuja.

Suomessa on käytössä yleinen asevelvollisuus, eikä sitä ole viime vuosina merkittävästi kyseenalaistettu.

”Täällä ei ole tarvetta tehdä samanlaista täyskäännöstä kuin mitä Ruotsissa ollaan nyt suunnittelemassa, vaan vanhaa järjestelmää voidaan hioa ja höylätä”, Aaltola sanoo.

Jos Ruotsi palauttaa asevelvollisuuden, sillä voi Aaltolan mukaan olla vaikutusta Suomen puolustuksesta käytävään keskusteluun.

”Suomessa käydään omaa keskustelua siitä, pitäisikö sotilaallista valmiutta nostaa. Asevelvollisuuden palauttaminen nostaisi Ruotsin valmiutta ja voisi lisätä tarvetta samaan täälläkin.”

Aaltola muistuttaa, että myös Nato-maa Saksassa on keskusteltu asevelvollisuuden palauttamisesta. Ruotsin ja Saksan avausten perusteella Aaltola pitää mahdollisena, että suomalaisesta Nato-keskustelusta jää nyt pois olettamus, että Naton jäsenyys lopettaisi Suomesta yleisen asevelvollisuuden.

Korjaus kello 14:55. Jussi Niinistön sitaattia asevelvollisten yhteisistä harjoituksista tarkennettu.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat