Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sinilevistä järvillä tavallista vähemmän vaivaa

Merellä sinilevät runsastuivat kesällä aikaisin mutta loppukesällä pintakukintoja oli keskimääräistä niukemmin.

Kotimaa
 
Rajavartiolaitos
Sinilevää Suomenlahdella Hangon lounaispuolella 25.7.2016.
Sinilevää Suomenlahdella Hangon lounaispuolella 25.7.2016. Kuva: Rajavartiolaitos

Järvillä oli kuluneena kesänä tavallista vähemmän harmia sinilevistä. Vain kesäkuun ja heinäkuun lopussa oli yksittäisiä viikkoja, jolloin sinilevätilanne oli keskimääräistä pahempi, kertoo tiedotteessaan Suomen ympäristökeskus.

”Elokuun kolmen ensimmäisen viikon aikana sinilevää havaittiin poikkeuksellisen vähän. Myös sen jälkeen levätilanne on säilynyt keskimääräistä parempana. Elokuun viimeisellä viikolla sinilevää havaittiin 31 havaintopaikalla, joista yhdessä oli erittäin runsas ja viidessä runsas pintakukinta”, erikoistutkija Marko Järvinen kertoo tiedotteessa.

Sen jälkeen kun leväseuranta alkoi vuonna 1998, ei ole kertaakaan havaittu näin vähän sinileviä sisävesillä elokuun alkupuolella. Pilvisyys, viileä vesi ja vettä sekoittava tuuli ehkäisivät sinilevien runsastumista ja pintalauttojen muodostumista.

Sinileväseurannassa oli 243 havaintojärveä. ”Kaksi viikkoa tai kauemmin yhtäjaksoisesti kestäneitä runsaita tai erittäin runsaita sinileväkukintoja esiintyi vain kymmenellä seurantajärvellä”, tiedote kertoo.

Merialueille sinilevää havaittiin viime kesänä aikaisemmin kuin viime kesinä, Suomen eteläisillä merialueilla sinilevää havaittiin jo kesäkuun lopulla, samoin rannikolla. Tuulet kuitenkin estivät sen, että pintalauttoja olisi muodostunut pitkäksi aikaa avomerellä. Veteen sekoittuneena sinileviä oli kesällä kohtalaisen runsaasti.

Eniten sinilevää havaittiin Saaristomeren ja Suomenlahden rannikoilla. ”Avomerellä lyhytaikaisia sinilevien pintakukintoja havaittiin pääasiassa vasta heinäkuun lopulla läntisellä Suomenlahdella, Itämeren pääaltaan pohjoisosassa, Saaristomerellä sekä eteläisellä Selkämerellä”, kertoo tiedotteessa tutkija Sirpa Lehtinen.

Sinilevälauttoja ei havaittu Perämeren eikä Selkämeren pohjoisosan ulappa-alueilla.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat