Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muistatko norppaliven Pullervon? Nyt katsotaan sääksiä – ”Faniposti on ollut valtaisaa”

Netistä voi katsoa, miten sääkset pyydystävät kirjolohia Taivalkoskella. Lisäksi voi seurata näkyykö Paltamon pesässä vielä poikasia Reetaa, Ulpua ja Valmaa.

Kotimaa
 
Sääksisäätiö
Sääksen pesäkamera kuvaa Paltamossa sääksipariskuntaa, jotka ovat saaneet nimet Miila ja Penna. Poikaset ovat Reeta, Ulpu ja Valma. Kuvakaappaukseen tallentunut hetki on kuvattu 13. elokuuta.
Sääksen pesäkamera kuvaa Paltamossa sääksipariskuntaa, jotka ovat saaneet nimet Miila ja Penna. Poikaset ovat Reeta, Ulpu ja Valma. Kuvakaappaukseen tallentunut hetki on kuvattu 13. elokuuta. Kuva: Sääksisäätiö

Luontoa ja linnunpesiä seuraavat nettikamerat yleistyvät nopeasti, sillä tallentavien pienten videokameroiden hinnat ovat romahtaneet. Luontokuvausintoa ruokkii myös sosiaalinen media.

Parhaillaan on mahdollista seurata sääksiä kahden kameran välityksellä. Niistä toinen lähettää kuvaa Taivalkoskelta ja toinen Paltamosta.

Toukokuussa kivellä istuneeseen saimaannorppaan oli suora videoyhteys. Norppaliveksi kutsuttu WWF Suomen lähetys nousi hitiksi, ja uros sai katsojilta äänestyksessä nimen Pullervo. Lähetys päättyi tältä vuodelta kesäkuun alussa.

Bird Life Suomen toiminnanjohtaja Aki Arkiomaa haluaisi jo toppuutella pesäkuvausintoa.

”Jos kameran haluaa laittaa kotipihan linnunpönttöön, se pitäisi laittaa hyvissä ajoin ennen pesinnän alkamista. Siihenkin tarvitaan lupa”, Arkiomaa sanoo.

Kaikki eivät lupaa huomaa hakea. Osa häiritsee pesintää ymmärtämättömyyttään.

Myös suurien uhanalaisten petolintujen kuvaamiseen pesältä tarvitaan aina lupa. Luvat myöntää keskitetysti koko Suomeen Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ely).

”Tälle vuodelle niin sanottuja häirintälupahakemuksia on myönnetty noin kymmenen. Kotkan ja merikotkan suhteen täytyy olla erityisen tarkka, sillä pelkkä kameran olemassaolo voi keskeyttää tai estää pesinnän”, ely-tarkastaja Tapio Aalto sanoo.

Voitto Pulkkinen / saaksi.fi
Sääksi lehahti lentoon kalastusretken päätteeksi Taivalkoskella.
Sääksi lehahti lentoon kalastusretken päätteeksi Taivalkoskella.

Eniten nettikamerat ovat kuvanneet tänä kesänä sääksiä, jotka eivät ole kovin herkkiä häirinnälle, kertoo Sääksisäätiön toiminnanjohtaja Juhani Koivu. Säätiöllä on kamerat Janakkalassa ja Paltamossa, mutta Janakkalassa sääksi ei valinnut pesää, johon kamera asennettiin.

”Tallentavan videokameran voi luonnonsuojelulainsäädännön puitteissa asentaa linnunpesän läheisyyteen, mutta se ei saa aiheuttaa pesinnän häiriintymistä. Poikkeamisen edellytykset ovat varsin tiukat”, luonnonsuojelujohtaja Ilkka Heikkinen ympäristöministeriöstä sanoo.

”Ensisijainen luvan myöntämisperuste pitäisi olla tieteellinen tutkimus, ei ihmisten viihdyttäminen”, Koivu lisää.

Huokeimman kiinalaisvalmisteisen nettikameran saa runsaalla sadalla eurolla.

”Todella hyvän kuvaa sekunnin välein kohteesta nettiin lähettävän paketin saa noin 5 000 eurolla. Se sisältää kameran, akut ja aurinkopaneelin”, oululainen kuvausalan yrittäjä Voitto Pulkkinen sanoo.

Kyselyjä on Pulkkisen mukaan ollut paljon.

”Eräs yritys haluaisi panna nettikameran merikotkan pesälle Raaheen”, Pulkkinen kertoo.

Pulkkisen sääksenpesälle Hailuotoon kymmenen vuotta sitten asentama nettikamera oli vuosia Suomen suosituin. Enimmillään saaksi.fi-sivustolla kirjattiin 1,3 miljoonaa käyntikertaa kesässä. Katselijoita oli 150 maasta.

Sääksi ei enää viime kesänä palannut tutulle pesälle.

Nyt Hailuodon kamera-arsenaali on siirretty taivalkoskelaisen kalankasvattajan Pentti Parviaisen kirjolohialtaan äärelle.

”Parhaillaan sääksikoiras opettaa kahdelle poikaselleen kirjolohien pyydystämistä. Nettikameran välittämistä kuvista on laskettu, että kolmikko tekee noin sata syöksyä kala-altaaseen päivässä, sillä joka kerta kirjolohi ei jää linnun kynsiin”, Parviainen kertoo.

Hän kaavailee altaalle maksullista kuvausmahdollisuutta itärajan karhukuvauskojujen tavoin.

Kuluneena kesänä nettikamera oli sääksen pesällä Hämeessä, Turun saaristossa ja Paltamossa. Lähetys on edelleen käynnissä Paltamosta, jossa nimet Miila ja Penna saaneella sääksipariskunnalla on poikasia: Reeta, Ulpu ja Valma. Sääksisäätiö raportoi pesän tapahtumista esimerkiksi sosiaalisen median kautta.

Vesa Ranta
Lintututkija Vesa Hyyryläinen ylläpitää Paltamon sääksikameraa. Toukokuussa hänet kuvattiin nälkiintyneen kaakkurin kanssa, jota hän ruokki ja päästi sitten vapauteen.
Lintututkija Vesa Hyyryläinen ylläpitää Paltamon sääksikameraa. Toukokuussa hänet kuvattiin nälkiintyneen kaakkurin kanssa, jota hän ruokki ja päästi sitten vapauteen.

Kainuussa Sääksisäätiön nettipesästä vastaa lintututkija Vesa Hyyryläinen. Biologi on työskennellyt nettikameran kanssa ensimmäistä kesää.

”Poikaset ovat vieläkin nettipesällä. Palaute- ja faniposti on ollut valtaisaa. Liikutuin kun eräs invalidi kertoi, että sääksien seuraaminen on ollut hänelle henkireikä”, Hyyryläinen kertoo.

Hyyryläinen tekee myös tutkimusta sääksistä.

”Viime viikolla hain itärajalta sääksen, jolta oli siipi poikki. Toimitin sen edelleen Heinolan lintutaloon hoitoon”, Hyyryläinen kertoo.

Netin kautta voi katsoa kuvaa monesta kunnasta

Nettikameroiden välittämää reaaliaikaista kuvaa voi tällä haavaa katsella lukuisista Suomen kunnista.

Siitä pitävät huolen muun muassa Liikenneviraston kelikamerat, joita voi katsoa kelikamerat.info-sivuston kautta. Lisäksi nettikameroita ylläpitävät esimerkiksi kunnat ja yritykset. Web-kameralähetyksiä voi etsiä kunnittain täältä.

Vaikkapa Helsingistä voi katsella reaaliaikaista videokuvaa SRV:n Kalasataman mittavan rakennustyömaan etenemisestä tai hyörinää Helsingin Eteläsatamassa.

Oulussa netistä on voinut katsella vaelluskalojen nousua Merikosken kalatietä voimalaitospadon ohi Oulujokeen, ja senkin voi tarkistaa, paistaako aurinko Porin Yyterissä.

Ranuan eläinpuiston nettikamera välitti muutama vuosi sitten kuvaa karhunpesästä, jossa vastasyntynyt karhunpentu otti ensiaskeleita. Tällä haavaa Ranualla ei ole kameraa.

Korkeasaaren eläintarhassa henkilökunta seuraa nettikameran välityksellä korppikotkien ja monen muunkin eläimen hyvinvointia. Yleisölle suoraa kuvaa ei välitetä.

Voitto Pulkkinen / saaksi.fi
Sääkset pyydystävät kalaa Taivalkosken kirjolohialtaalta. Niiden saalistusta voi seurata saaksi.fi-sivuston kautta.
Sääkset pyydystävät kalaa Taivalkosken kirjolohialtaalta. Niiden saalistusta voi seurata saaksi.fi-sivuston kautta.
Sääksisäätiö
Sääksisäätiö raportoi Paltamon kamerapesän touhuista esimerkiksi Facebook-sivullaan.
Sääksisäätiö raportoi Paltamon kamerapesän touhuista esimerkiksi Facebook-sivullaan.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat