Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ammattiliitto Super: Työnantaja ei ota vakavasti lähihoitajien kokemaa väkivaltaa

Valtaosa lähihoitajista on kokenut tai havainnut väkivaltaa työpaikallaan.

Kotimaa
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Väkivalta tai sen uhka sekä kiire olivat Superin kyselyssä tavallisimpia vanhustenhoidossa.
Väkivalta tai sen uhka sekä kiire olivat Superin kyselyssä tavallisimpia vanhustenhoidossa. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Yli 70 prosenttia lähihoitajista on havainnut tai kokenut väkivaltaa tai sen uhkaa työssään yksityisen työnantajan palveluksessa, kertoo lähi- ja perushoitajien ammattiliitto Superin teettämä kyselytutkimus. Kyselyyn vastasi yli 3 000 lähihoitajaa tammi-helmikuussa.

Kolmannes työntekijöistä kertoi, että työnantaja ei ota vakavasti heidän tekemiään ilmoituksia väkivallasta. Ammattiliitto ihmetteleekin, miksi työnantajat eivät suhtaudu vakavasti työntekijöiden hyvinvointiin.

”Väkivaltaa on työpaikoilla hirvittävän paljon”, Superin puheenjohtaja Silja Paavola sanoo.

”Eniten väkivallan uhkaa vähätellään vanhustenhoidossa, koska ajatellaan, että se ikään kuin kuuluu muistisairauden luonteeseen. Toki muistisairauksiin kuuluu aggressiivisuutta, mutta ei se voi olla työntekijälle palkan lisä.”

Super selvitti keväällä myös julkisen työnantajan palveluksessa olevien lähihoitajien kokemaa väkivaltaa. Heidän keskuudessaan väkivallan kokemukset olivat vielä hieman yleisempiä.

”Se johtuu siitä, että julkinen palvelu ei voi valikoida asiakkaitaan”, Paavola sanoo.

Torstaina julkistetun selvityksen mukaan päivittäin väkivaltaa kokee viisi prosenttia ja viikoittain 22 prosenttia yksityisen työnantajan palveluksessa olevista lähihoitajista.

Epäasiallista kohtelua tai häirintää oli kokenut 41,7 prosenttia vastaajista. 57 prosenttia oli havainnut sellaista työpaikallaan.

Vastaajien mukaan 65 prosentissa yksityissektorin työpaikoista on liian vähän henkilöstöä. Yli 80 prosenttia kertoi kokevansa kiirettä työssään vähintään kerran viikossa. Tilanne on vaikein vanhustenhoidossa.

Vain joka neljäs kykenee pitämään riittävästi taukoja työssään. Varsinkin päivähoidossa ja vanhusten kotihoidossa tauot jäävätä kokonaan pitämättä. Joka kymmenes päiväkodin lähihoitajista kertoi työskentelevänsä voimiensa äärirajoilla.

Vastaajista 46 prosenttia tekee viikoittain ja yhdeksän prosenttia päivittäin ylitöitä. Vain puolet tehdystä ylityöstä korvataan työehtosopimusten mukaisesti rahana tai vapaana.

Ammattiliitto Superissa on 90 000 jäsentä, jotka työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat