Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Autojen romutuspalkkiot jatkumassa valtion roimalla tuella – romusta saatava palkkio saattaa nousta

Autojen romutuspalkkiokokeilu saa HS:n tietojen mukaan jatkoajan ja vieläpä valtion roimalla vauhdituksella. Asiasta on sovittu tänään torstaina päättyvässä budjettiriihessä.

Kotimaa
 
Janne Nykänen
Romutuspalkkiossa vanhasta autosta saa uutta ostaessa kiinteän hyvityksen auton kunnosta riippumatta, kunhan kulkupelillä on ikää yli kymmenen vuotta.
Romutuspalkkiossa vanhasta autosta saa uutta ostaessa kiinteän hyvityksen auton kunnosta riippumatta, kunhan kulkupelillä on ikää yli kymmenen vuotta. Kuva: Janne Nykänen

Hallitus aikoo jatkaa autojen romutuspalkkiojärjestelmää. Hallitus on HS:n tietojen mukaan sopinut budjettiriihessä, että autokannan uusimista vauhditetaan myös aiempaa kokeilua selvästi avokätisemmin, jopa 14 miljoonan euron panostuksella.

Alustavan arvion mukaan uudella määrärahalla liikenteeseen tulisi mahdollisesti jopa 13   000 - 14 000 uutta autoa.

Romutuspalkkiojärjestelmän ideana on uusia Suomen iäkästä autokantaa ja tukea autokauppa-alaa. Liikenteeseen halutaan tuoda nykyistä turvallisempia ja vähemmän saastuttavia autoja.

Viime vuonna toteutetussa romutuspalkkiokokeilussa uuden auton ostaja sai vanhasta, romutukseen menevästä autostaan 1  500 euron palkkion. Valtio maksoi summasta tuhat euroa, autokauppa 500 euroa.

HS:n tietojen mukaan romutuspalkkio nousisi aiemmasta jonkin verran. Myös toteutustapa hieman muuttuisi. Kokeilun kesto olisi jälleen kuusi kuukautta.

Viime vuoden kokeilua luonnehdittiin kautta linjan onnistuneeksi: verotulot kasvoivat, autokauppa kävi vilkkaasti ja autokanta uusiutui.

Valtio panosti kokeiluun kahdeksan miljoonaa euroa. Se toi maanteille noin 8 000 vähäpäästöistä uutta autoa.

Romutuspalkkiokokeilun arvioidaan tuottaneen valtiolle noin 17 miljoonaa euroa ylimääräistä autoverotuottoa.

Liikenteen turvallisuusviraston Trafin ja autoalan selvityksen mukaan noin 60 prosenttia kokeilun aikana ostetuista autoista oli sellaisia, joita ei olisi hankittu ilman romutuspalkkiota.

Romutuspalkkion saannin ehto oli, että romutettava auto oli vähintään kymmenen vuoden ikäinen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat