Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Parjattu jätevesiasetus jäämässä historiaan

Haja-asutusalueiden jätevesimääräykset lievenevät. Maalaisjärjen vastaiseksi koettu ”paskalaki” uusiutuu.

Kotimaa
 
Kalle Kallio / HS
Hallitus haluaa lieventää jätevesimääräyksiä.
Hallitus haluaa lieventää jätevesimääräyksiä. Kuva: Kalle Kallio / HS

Hallitus antoi torstaina eduskunnalle lakiesityksen lievennyksistä haja-asutuksen jätevesien käsittelyyn.

Uudistuksen esitteli maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk).

Lakiehdotuksen mukaan kiinteistöjen jätevesijärjestelmä tulisi kuivan maan kiinteistöissä pääsääntöisesti kunnostaa remonttien, kuten vesikäymälän rakentamisen tai talousjätevesijärjestelmän uusimisen, yhteydessä.

Määräys koskee kiinteistöjä, jotka sijaitsevat yli sadan metrin päässä vesistöstä tai merestä ja jotka eivät sijaitse vedenhankinnan kannalta tärkeällä pohjavesialueella.

Lähempänä kuin sadan metrin päässä vesistöstä tai merestä sijaitsevien kiinteistöjen sekä pohjavesialueella olevien kiinteistöjen tulisi täyttää puhdistusvaatimus viimeistään 31. lokakuuta 2019 mennessä.

Kunta voisi myöntää kiinteistökohtaisen poikkeuksen määräajan noudattamisesta, jos jätevesien määrä olisi vähäinen tai kustannukset muodostuisivat kohtuuttomiksi.

Jos kiinteistöllä on ainoastaan kantovesi ja huussi, kiinteistöjen ei tarvitse tehdä mitään.

Järjestelmää ei tarvitse uusia silloinkaan, jos kyse on vuonna 2011 käyttökuntoisena olleesta jätevesijärjestelmästä ja kiinteistön haltija on jo täyttänyt 68 vuotta.

Jätevesiasetus, jota on kansanomaisesti kutsuttu myös paskalaiksi, on hiertänyt kansalaisia vuodesta 2003 asti. Taustalla on vuosituhannen vaihteessa voimaan tullut uusi ympäristönsuojelulaki.

Vuonna 2003 valtioneuvosto antoi asetuksen jätevesien käsittelystä haja-asutusalueilla.

Asian esitteli silloinen ympäristöministeri Jan-Erik Enestam (r).

Asetuksella säädettiin tiukkoja vaatimuksia haja-asutusalueiden jätevesien käsittelylle. Asetus edellyttää jätevesien käsittelyä viemäriverkon ulkopuolisissa kiinteistöissä. Asianmukaista puhdistusjärjestelmää edellytettiin vuoteen 2014 mennessä.

Kohtuuttomana pidetty asetus aiheutti hämmennystä ja herätti valtavan vastustuksen etenkin maaseudulla. Moni ehti investoida turhiin ja kalliisiin laitteisiin.

Jätevesiasetus korvattiinkin lievemmällä asetuksella vuonna 2011. Ympäristöministerinä oli tuolloin Paula Lehtomäki (kesk). Vanhoille rakennuksille annettiin lisäaikaa vuoteen 2016, ja samalla 68 vuotta täyttäneet ihmiset vapautettiin määräyksestä. Vuonna 2014 ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) siirsi asetuksen toimeenpanoa vuoteen 2018 ja käynnisti samalla asetuksen uudistuksen.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat