Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Piispat pahoittelevat homojen kohtelua – kirkon lähimmäisenrakkauden opit eivät ole yltäneet seksuaalivähemmistöihin

Piispa Askola toivoisi vihreää valoa homoparien siunaamiselle

Kotimaa
 
Juhani Niiranen / HS ja Sami Kilpiö
Irja Askola ja Kaarlo Kalliala.
Irja Askola ja Kaarlo Kalliala. Kuva: Juhani Niiranen / HS ja Sami Kilpiö

Piispainkokouksen keskiviikkona antama selonteko, jonka mukaan kirkon opit eivät mahdollista homoparien vihkimistä, synnytti tutun ilmiön. Eroakirkosta.fi-sivuston mukaan kirkon jätti keskiviikkona noin 250 ihmistä, eli 2,5-kertainen määrä edellisiin päiviin verrattuna. Eropiikki näkyi heti piispainkokouksen selonteon julkaisun jälkeen iltapäivällä.

Helsingin hiippakunnan piispa Irja Askola ymmärtää reaktioita.

”On paljon niitä, joka kokevat selonteon kielteisenä ja torjuvana eleenä kirkolta. Moni on odottanut, että samaa sukupuolta olevat parit saisivat uuden avioliittolain myötä kirkollisen vihkimisen tai siunaamisen, kuten kaikissa muissa Pohjoismaissa”, Askola sanoo.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokous antoi selonteon kirkon voimassa olevasta avioliitto-opista. Selonteko vahvisti kirkon näkemystä siitä, että voimassaolevissa kirkkojärjestyksessä ja kirkkokäsikirjassa ei sallita homoparien vihkimistä eivätkä siunaamista. Sen sijaan homoparien on mahdollista saada yhteinen rukoushetki papin kanssa.

Turun arkkihiippakunnan piispa Kaarlo Kalliala kertoo, että selonteon kirjoittaminen herkästä aiheesta on tasapainottelua.

”Vaikka asian yrittää sanoa myönteisesti ja ystävällisesti, hetken päästä joku meistä piispoista jo huomauttaa, että tämä voi näyttää yläpuolelle asettumiselta. Sitä me emme tietenkään halua”, Kalliala sanoo.

Askola myöntää olevansa joiltain osin pettynyt selontekoon.

”Toivoin, että antaisimme selkeän viestin siitä, että maistraateissa vihityt samaa sukupuolta olevat parit voivat saada kirkollisen siunauksen niiltä papeilta, jotka sen haluavat antaa”, Askola sanoo.

Selonteon mukaan nykyistä vihkikaavaa ei voi käyttää ilman kirkolliskokouksen päätöstä homoparien avioliiton siunaamiseen.

Piispoilla oli tarkkaan määritelty tehtävä selontekoa laatiessaan, kertoo piispainkokouksen pääsihteeri Jyri Komulainen.

Heidän tehtävään oli tehdä selonteko kirkon avioliitto-opetuksesta, papin velvollisuudesta ja kaikkien ihmisarvosta. Selonteon oli perustuttava kirkon voimassaoleviin oppeihin.

”Kirkolliskokous ei pyytänyt piispainkokousta ratkaisemaan teologisesti, mikä olisi paras tapa edetä tulevaisuudessa. Kentällä oli epärealistisia odotuksia, että piispat linjaavat nyt jotain, johon piispoilla ei ole valtuuksia”, Komulainen painottaa.

Vain kirkolliskokous pystyy muuttamaan vihkikaavaa, jotta samaa sukupuolta olevien parien vihkiminen tai siunaaminen olisi mahdollista. Muutos vaatisi kolmen neljäsosan enemmistön. Komulainen korostaa, että kirkolliskokouksen päätösten pitäisi olla teologisesti perusteltuja.

”Se, mitä kirkolliskokouksessa päätetään, palautuu ja nousee kirkon uskosta.”

Kirkolliskokous käsittelee syksyllä vihkimisistä luopumiseen tähtäävää aloitetta. Aloitteen mukaan kirkkohallituksen olisi selvitettävä, onko kirkon aiheellista luopua avioliittoon vihkimisestä.

Piispainkokouksen selonteossa myönnetään, että kirkko on tehnyt virheitä seksuaalivähemmistöjen kohdalla. Selonteko painottaa, että kirkossa on tilaa erilaisille perheille, yksineläville, eronneille sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville. Piispat vaativat kirkon työntekijöitä tarkastamaan asenteitaan.

”Seksuaalivähemmistöihin kuuluvilla ihmisillä ja heidän läheisillään on paljon kielteisiä muistoja kirkosta sekä traumoja, joita kirkon edustajat ovat heihin lyöneet. Kirkko myöntää, etteivät sen omat lähimmäisenrakkauden oppinsa ole yltänyt näiden ihmisten kohdalle”, Askola sanoo.

Osa papeista on ilmoittanut vihkivänsä homopareja maaliskuussa, kirkon virallisesta kannasta huolimatta. Kalliala toivoo, että papit noudattaisivat kirkon virallista linjaa.

”Nyt pitää muistaa, että tämä selonteko ei päätä keskustelua eikä ratkaise asiaa. Kirkon uudistaminen tapahtuu yhteisiä pelisääntöjä noudattaen ja niitä tarpeen tullen yhdessä muuttaen. On koko ajan muistettava, että emme puhu jostakin ilmiöstä, vaan asiasta, joka koskee kaikkia suomalaisia, kirkon jäseniä sekä kirkon työntekijöitä”, Kalliala toivoo.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat