Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metsälahjoja vaikka velkaa ottamalla – kalliit verovähennykset hyödyttävät hallituspuolueiden taustavoimia

Valtio vähentää menoja, mutta ei halua kasvattaa tulopuolta, kirjoittaa HS:n talouden ja politiikan toimittaja Teija Sutinen.

Kotimaa
 
Teija Sutinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen alkukautta ovat leimanneet valtiontalouden säästöt ja leikkaukset, ne ”kipeät leikkaukset”, joista ministeri toisensa jälkeen puhuu asiaankuuluvan surkea ilme naamallaan.

Mutta Sipilän hallitus on myös veronkeventäjähallitus. Verotusta on rukattu reippaalla otteella, ja sama jatkuu ensi vuoden osalta.

Yhtälö johtaa siihen, että valtion tulot ovat ensi vuonna selvästi pienemmät kuin menot. Budjetti ei ole tasapainossa, siihen syntyy 5,5 miljardin euron alijäämä, joka katetaan velkaa ottamalla.

Kansantalouteen erikoistuneista professoreista koottu talouspolitiikan arviointineuvosto kritisoi vuoden alussa hallituksen valitsemaa linjaa, jossa valtiontaloutta sopeutetaan pelkästään menojen ja sosiaaliturvan leikkauksilla.

Valtio vähentää menoja, mutta ei halua kasvattaa tulopuolta eli kiristää veroja ja keksiä uusia verotulojen lähteitä.

Tämä on varmasti paikallaankin nyt, kun Suomen kasvu on pitkälti sen varassa, että ihmiset ostavat tavaroita ja palveluita.

Silti budjettiesityksestä osuvat silmään muun muassa uudet ja kalliit verovähennykset, jotka hyödyttävät eniten nykyisten hallituspuolueiden taustavoimia – yrittäjävähennys pienyrityskenttää ja metsälahjavähennys maa- ja metsätaloutta. Mikäs siinä, tärkeitä sektoreita nekin, jos valtion velkaantuminen ei huoleta.

Hallitus näyttää toivovan, että veronkevennykset poikisivat talouskasvua. Aiemmatkin hallitukset ovat perustelleet eri eturyhmien hyväksi tekemiään veropäätöksiä tällaisilla ”dynaamisilla vaikutuksilla”. Ne ovat oletuksia, jotka eivät välttämättä toteudu.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat